URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2016, 13:23

Jale la Bac: Aproape jumătate dintre elevii bihoreni au picat examenul, o singură elevă are media 10 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, pe site-ul propriu notele obţinute de elevii români la examenul de Bacalaureat, iar apoi acestea au fost afişate şi în cele 13 centre de evaluare din Bihor.

Notele luate de elevii bihoreni nu sunt deloc măgulitoare. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, doar 58.07% dintre liceeni au promovat examenul, luând medii peste 6.

Potrivit IŞJ Bihor, din cei 4.252 de elevi înscrişi la Bacalaureat, 4.050 s-au şi prezentat la examene, iar 15 au fost eliminaţi din examen, pe motiv că au încercat să copieze.

"Potrivit rezultatelor, în Bihor s-au înregistrat 1.683 de candidaţi cu medii mai mici de 5 şi 261 de candidaţi cu medii cuprinse între 5-5.99", se arată în comunicatul IŞJ Bihor.

Dintre cei 2.352 de elevi bihoreni care au promovat Bacalaureatul, 576 au avut medii între 6-6.99, 707 de elevi au avut medii între 7-7.99 şi 653 de candidaţi cu medii între 8-8.99. Alţi 415 elevi au avut media cuprinsă între 9-9.99.

O singură elevă din Bihor a obţinut media 10: Iftimie Alexandra Carla, absolventă a specializării "Filologie" a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Oradea.

Astfel, rata de promovare a elevilor bihoreni, înainte de contestaţii, este de 58,07%. În iulie 2015, acest procent a fost de 64,75%.

Tinerii nemultumiţi de rezultate pot depune contestaţii marţi între orele 16 – 20, iar în 16 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Procentul de promovare al elevilor bihoreni este semnificativ mai mic decât rata naţională de 66.7%.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, aşa cum BIHOREANUL a scris, 41% dintre absolvenţii de clasa a XII-a din Bihor nici măcar nu s-au mai înscris la Bacalaureat, semn că s-au simţit nepregătiţi şi, foarte probabil, ar fi îngroşat rândurile nepromovaţilor. 

În plus, rezultatele din această sesiune sunt printre cele mai slabe obţinute în Bihor în ultimul deceniu. Procente şi mai mici de promovare s-au înregistrat în 2011, când doar 52,08% dintre elevi au luat examenul, şi în 2012, când rata a fost de 54,66%.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Zecista: Singura absolventă cu 10 la Bac din Bihor vrea să fie studentă la Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@unul
"Elev" nu cred c-a reușit să treacă în clasa a treia... La cum scrie, a-l numi elev e o insultă pentru elevii cât de cât serioși. Și școlar dacă i-aș zice cred c-aș fi nedrept cu picii din ciclul primar.
Postat 12 Iulie 2016, 19:22 de Shogun
@elev
La cum scrii, asa-i ca nu ai luat BAC-ul ?
Postat 12 Iulie 2016, 17:15 de unul
Pentru Shogun
Esti nagyon nagyon prostovan, esti varza. De Bruxelles. Daca fac si altceva latrii, daca fac mate si romana latrii. Nimic nu ti-ar convenii, ai bauna orice ar face la scoala. latrator de meserie, asta esti.
Postat 12 Iulie 2016, 16:30 de elev
?!
Păi, cum vreți să ia elevii bacul dacă în cele mai multe licee se face numai matematică și română, ore după ore predate aiurea, adică în așa fel încât elevul normal să nu priceapă și, dacă se poate, să se dezguste de școală de tot? Nici o materie practică, doar mate și română zilnic cel puțin două ore... Restul materiilor sunt lăsate la o parte și ne mirăm că pruncii noștri au repulsie față de școală... Te scârbești și de mâncarea preferată darămite de mate și română predate prost toată ziua bună ziua. Bacul ar fi o nimica toată dacă elevii ar învăța de toate, cât mai multe materii la un nivel mediu, decent, iar cine vrea mai mult n-are decât să se ultra-specializeze. Dar nimeni nu ține cont de marea masă a copiilor și-i treatează de parcă ar fi musai să devină genii cu toții. Gravă greșeală pedagogică ce începe deja să-și arate colții!
Postat 12 Iulie 2016, 15:41 de Shogun
Voila explicatia !
Cand mai vedem sdiscutii, harti si grafice cu salariile mici din Bihor comparativ cu restul tarii trebuie sa intelegem ca nu sunt intamplatoare. Nema bac nema facultate nema salar ! Parcul industial are nevoie de voi !
Postat 12 Iulie 2016, 13:49 de alexcuce
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON