URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2015, 21:26

Acuzată că n-ar şti cum se timbrează un proces, jurista IŞJ se apără: Am plătit cât au cerut judecătorii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de elevi din rândul celor eliminaţi de la Bacalaureat în Ştei au dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean, contestând pedeapsa primită, dar procesele decurg mai greu decât ar vrea absolvenţii şi părinţii acestora.

Miercuri, la Curtea de Apel Oradea trebuia să se judece recursul declarat de Inspectoratul Şcolar împotriva deciziei Tribunalului Bihor de a suspenda sancţiunea eliminării din examen a celor 12 elevi din primul lot de absolvenţi care au dat IŞJ Bihor în judecată.

În schimb, judecătorii au decis să amâne cauzele, impunând IŞJ Bihor să plătească încă 80 de lei la taxa de timbru, pe lângă cei 20 de lei plătiţi deja. Decizia i-a nemulţumit pe părinţii celor 12 elevi, care au acuzat-o pe jurista IŞJ Bihor, Teodora Mănoiu, de incompetenţă şi că tărăgănează intenţionat procesele. La fel, jurista a fost acuzată de nepricepere prin mai multe articole apărute în presa locală şi naţională.

Drept urmare, joi Mănoiu i-a invitat pe ziariştii orădeni la o conferinţă de presă descrisă ca o "lecţie de drept", unde jurista a încercat să demonstreze că n-a purtat nicio vină în amânarea procesului.

"IŞJ s-a conformat instanţei"

Mănoiu a declarat că IŞJ Bihor a primit citaţia Curţii de Apel Oradea pe 30 iunie, document ce cuprindea menţiunea că Inspectoratul trebuie să achite taxă de timbru în fiecare dosar de 20 de lei. "Inspectoratul Şcolar s-a conformat hotărârii instanţei, a plătit această taxă de timbru, am înaintat dovada plăţii acestei taxe de timbru. La dosarul cauzei, la fiecare din cele 12 dosare existau dovezile cum că s-a achitat taxa de timbru de 20 de lei de către Inspectoratul Şcolar", a declarat jurista.

Totuşi, la termenul de miercuri, judecătorii Curţii de Apel Oradea au revenit asupra deciziei taxării recursului şi a stabilit că nu este suficientă taxa de 20 de lei. "(Instanţa – n.r.) Schimbă temeiul juridic în baza unei încheieri care deocamdată nu este redactată, (...) recalifică cererea noastră şi ne obligă să o timbrăm la 100 de lei, nu cum s-au gândit şi au hotărât iniţial, 20 de lei", a explicat Mănoiu.

Precizând că nu dezbate această soluţie a instanţei, jurista a asigurat că IŞJ Bihor se va conforma şi va completa taxa de timbru în fiecare dosar în parte, "pentru a nu mai exista suspiciunea că Inspectoratul Şcolar nu doreşte, nu poate sau nu ştie să-şi facă treaba".

IŞJ Bihor are pe rolul instanţelor bihorene mai multe procese, instituţia fiind dată în judecată, alături de Comisia judeţeană de Bacalaureat, de zeci de elevi de la Ştei eliminaţi din examen. La Tribunalul Bihor, toţi elevii au obţinut suspendarea sancţiunii de eliminare, până la judecarea procesului de fond. Sentinţele sunt executorii, aşa că Ministerul Educaţiei trebuie să le afişeze notele, iar cei care au promovat examenul vor primi adeverinţe care să ateste acest lucru şi cu care se vor putea înscrie la facultate.

Citeşte şi articolul "Judecătorii au amânat procesele Inspectoratului Şcolar cu elevii daţi afară de la Bac. Revoltaţi, părinţii au înjurat-o pe jurista IŞJ"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Fa-ma mama bugetar, de nimic nu am habar
Doamna Manoiu, nu aveti dreptate, judecatorii Curtii puteau gresi, dar d-voastra trebuia sa cunoasteti legislatia! E vorba despre celebra oug 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Sper sa nu veniti cu ,,argumentul" ca judecatorii au schimbat incadrarea, repet, trebuia sa cunoasteti legislatia. Oare ce s-ar fi intamplat daca erati jurista la un privat si instanta ii respingea actiunea pt. ca a fost timbrata necorespunzator?! Asa-i, ati fi zburat de nu va vedeati! Asa, pt. lamurire, poate posteaza cineva modul cum ati reusit d-voastra sa ocupati acel post caldut(acum e fierbinte, da' trece,. stiti asta!) la ISJ?!
Postat 21 August 2015, 12:35 de pinonel
specialista
bine ca nu l-ai aparat in proces pe fostul inspec.gen.Luca sau pe fata lui Seres....las-o pe dna MOLNAR de la contabilitate ca ea nu greseste niciodata acolo in "calcule"
Postat 21 August 2015, 11:05 de sofiasofia
Ei si, ce e nou?
Asa sunt 80% din bugetari: la judecatorie, politie, CAS, invatamant etc etc. Salarii marite cu 300% daca se poate in schimb profesionalismul si respectul pt client, ADICA CONTRIBUABILUL in acest caz e 0. Fraierii din mediul privat, singurii care produc plus valoare in aceasta tara sunt batjocoriti la fiecare ghisiu, pt fiecare hartie si bani dati. Bine ca avem carduri de sanatate si alte rahaturi iar spitalele sunt ca in anii 90. BRAVO RROMANIA
Postat 21 August 2015, 08:48 de OradeaCivitas
???
De unde sunteti (de loc) , doamna ?
Postat 20 August 2015, 23:02 de titel
penibil
(...) nici nu ma mir ca nu a stiut cat trebuie sa plateasca.Jurista asta de cand e la ISJ nu a castigat nici un proces
Postat 20 August 2015, 22:27 de prof
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON