URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2011, 12:10

5 milioane de euro pentru instruirea cadrelor didactice din Bihor şi Timiş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PDL Bihor, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Oana Badea a lăudat lansarea unui proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, finanţat din fonduri europene şi desfăşurat de inspectoratele şcolare din Bihor şi Timiş. Badea a declarat că la capătul procesului de formare, profesorii implicaţi vor şti cum să predea predea în şcoli conform noii legi a educaţiei.

Învăţământ modern

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dorel Luca, în proiectul inaugurat vineri sunt implicate 4.400 de cadre didactice din cele două judeţe, care vor învăţa, printre altele, cum să folosească calculatorul, cum să îşi proiecteze şi să implementeze curricula centrat pe competenţe, ori metode interactive şi inovative de predare.

Conferinţa de lansare a proiectului "Educatori pentru societatea cunoaşterii" se desfăşoară în perioada 27-29 ianuarie 2011, la Hotel Continental, iar proiectul se derulează între 1 octombrie 2010 şi 30 septembrie 2013, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Valoarea proiectului este de 20.941.448 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 15.610.938 lei.

Cea mai europeană

Pe de altă parte, în conferinţa de vineri, secretarul de stat Oana Badea a făcut şi câteva aprecieri pe marginea noii legi a educaţiei, spunând că fără nişte norme clare de aplicare legea este doar o adunătură de cuvinte. În acest context, ea a spus că joi Ministerul a semnat un protocol cu 20 de asociaţii profesionale ale cadrelor didactice, care are ca obiectiv acordarea de sprijin pentru redactarea legislaţiei secundare la legea educaţiei, ce vor da naştere, ulterior, normelor şi metodologiei de aplicare a acesteia, dar şi modernizarea curriculară.

"Ministerul Educaţiei a primit o procedură de redactare a legislaţiei secundare, iar pentru prima oară acest proces se face de jos în sus. Una dintre criticile pe care cadrele didactice le aduceau Ministerului era aceea că "cineva acolo sus gândeşte rupt de realitate" şi în consecinţă acestea nu se pot aplica", a spus Badea, precizând că în acest sens şefii inspectoratelor şcolare judeţene au constituit deja grupuri de lucru, formate din profesori care activează la catedră.

La întrebările jurnaliştilor în ce priveşte separarea şcolilor pe criterii etnice, dând ca exemplu Colegiul Naţional Arany Janos, din Salonta, unde există discuţii ca elevii maghiari să fie separaţi de cei români, Badea a spus că potrivit Constituţiei, minorităţile au dreptul să studieze în limba lor, fără să se pronunţe tranşant dacă este pro sau contra.

"Această lege a educaţiei este ea mai europeană lege pe care o poate vedea cineva. Este deschizătoare de drumuri, însă mai apare un aspect care trebuie avut în vedere: maturitatea administraţiilor locale, pentru că reţeaua şcolară va fi realizată la propunerea autorităţile locale". Secretarul de stat a mai subliniat şi că noua lege prevede că elevii care întâmpină dificultăţi în învăţarea limbii române au dreptul să fie ajutaţi de cadrele didactice şi să o aprofundeze, în programe de studiu individual.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON