URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Educatie

Pentru Oradea curată: Elevi de la patru colegii din oraș au adunat gunoaiele din centru (FOTO)
Educatie
Malul Crișului Repede, în centrul Oradiei, și parcurile Brătianu și 1 Decembrie sunt acum locuri mai curate, datorită unor liceeni. 70 de elevi de la Colegiile Emanuil Gojdu, Mihai Eminescu, Iosif Vulcan și Aurel Lazăr au făcut, voluntar, curățenie.
19 Aprilie 2024, 21:00
Vrei să fii antreprenor? Conferință dedicată startului în afaceri la Universitatea din Oradea
Educatie
Tinerii orădeni, indiferent dacă sunt sau nu studenți, sunt invitați la o conferință dedicată startului în afaceri organizată de Universitatea din Oradea. Evenimentul va avea loc pe 22 aprilie și va avea doi invitați surpriză, despre care instituția organizatoare anunță doar că sunt „adevărați lideri în domeniul afacerilor lor”.
19 Aprilie 2024, 09:28
Toți elevii din Bihor vor putea vizita gratuit obiectivele Oradea Heritage, iar la Muzeul Evreilor și în Sinagoga Sion se vor ține lecții de istorie
Știri Bihor
De acum înainte, toți elevii din Bihor pot vizita gratuit Casa Darvas-La Roche, Muzeul Francmasoneriei, Turnul Primăriei, Muzeul Istoriei Evreilor și Sinagoga Sion, cu condiția să își programeze vizitele alături de profesori și colegi. În plus, orele de istorie, în special cele privind holocaustul, vor putea fi ținute în cele două sinagogi orădene incluse în circuitul turistic.
18 Aprilie 2024, 15:18
După ce un pedagog a abuzat un elev din Oradea, șeful Inspectoratului Școlar acuză că angajații din învățământ primesc prea ușor avizele medicale: „M-aș bucura dacă medicii ar fi mult mai atenți”
Știri Bihor
La o zi după ce s-a aflat că un elev al Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși a fost agresat sexual în internatul școlii chiar de pedagogul de serviciu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a zis că astfel de situații grave ar putea fi evitate dacă angajații din învățământ ar fi evaluați temeinic, la controalele medicale anuale pe care le fac. În opinia lui, aceste avize se dau adesea prea ușor. Merită precizat că pedagogul cu pricina avea actele medicale la zi.
18 Aprilie 2024, 13:00
Elev de la un liceu din Oradea, pipăit de un pedagog. Bărbatul a recunoscut, a demisionat pe loc, iar apoi a fost reținut!
Știri Bihor
Un elev de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Oradea, cazat în internatul unității de învățământ, a fost victima unei agresiuni sexuale, după ce un pedagog l-a pipăit pe mâini și pe picioare în sala de sport din internat. Confruntat cu acuzația, Dalacsi Felix a recunoscut fapta și și-a scris demisia, iar o zi mai târziu a fost reținut de polițiști.
17 Aprilie 2024, 19:18
Bungău al IV-lea: Cum se pregăteşte rectorul Constantin Bungău pentru un nou mandat în fruntea Universităţii din Oradea
Știri Bihor
Rectorul Constantin Bungău se pregăteşte pentru un nou mandat în fruntea Universităţii din Oradea, primul de 5 ani. Rectorul în funcţie din 2012 este singurul candidat la alegerile care vor avea loc luna viitoare şi îşi propune să continue să atragă studenţi din străinătate, dar şi să facă din Universitate o instituţie mai prezentă în comunitatea locală.
17 Aprilie 2024, 07:58
Primăria anunță șantiere la căminele Universității din Oradea și la Colegiul Emanuil Gojdu
Știri Bihor
Veste bună pentru studenții Universității din Oradea: căminele C1 și C2 din campusul studențesc vor fi reabilitate și camerele vor avea fiecare baie proprie. Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului a aprobat proiectul, iar o decizie similară s-a luat și pentru eficientizarea energetică a Colegiului Național Emanuil Gojdu.
16 Aprilie 2024, 20:30
Încă 5 școli din Bihor incluse în programul „Masă sănătoasă”, prin care elevii primesc zilnic mâncare
Educatie
Programul național „Masă sănătoasă”, prin care elevii primesc zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar, a fost extins la mai multe unități de învățământ. În Bihor, pe lângă cele 32 de școli selectate anul trecut, Ministerul Educației a mai inclus acum alte cinci.
16 Aprilie 2024, 18:41
Elevii și studenții din familii cu venituri modeste pot obține bani de la stat pentru a-și cumpăra calculator
Știri Bihor
Programul Euro 200 - prin care elevii și studenții care provin din familii cu venituri modeste pot primi bani de la stat, câte 200 de euro, pentru a-și cumpăra calculatoare - a fost lansat din nou. Doritorii pot să depună cererile de finanțare până cel târziu pe 20 mai.
15 Aprilie 2024, 20:48
Problema copiilor-problemă: Ce pot face școlile când un elev este violent cu colegii sau deranjează lecțiile
Știri Bihor
Fie pentru că nu au „stare” și deranjează orele, fie că sunt de-a dreptul violenți, „elevii-problemă”, adesea diagnosticați cu diferite tulburări de comportament, sunt încă un subiect greu de gestionat în școlile românești, inclusiv în Bihor. Profesorii nu pot să îi stăpânească, colegii nu le pot deveni prieteni, iar ceilalți părinți nu le agreează prezența. O situație de acest gen este reclamată și la Liceul din Bratca, unde un elev are un comportament nepotrivit, iar părinții celorlalți copii acuză autoritățile că nu le asigură colegilor lui un mediu propice pentru învățare.
15 Aprilie 2024, 10:00
Exercițiu la Facultatea de Drept: Studenți din Oradea și Alba Iulia au simulat un proces de divorț (FOTO)
Educatie
Așa cum obișnuiesc în fiecare an, studenții Facultății de Drept din Oradea au concurat „îmbrăcând” roluri pe care le-ar putea avea, după absolvirea studiilor. Alături de colegi din Alba Iulia, ei au simulat un proces de divorț, la finalul competiției cei mai buni dintre ei fiind premiați cu bani, cărți și reviste de specialitate.
Se știe cine va fi viitorul rector al Universității din Oradea! Un singur profesor și-a depus candidatura
Educatie
Peste o lună, la Universitatea din Oradea vor avea loc alegeri pentru viitorul rector, iar numele câștigătorului este deja cunoscut. Nu de alta, dar un singur profesor și-a depus candidatura, fiind vorba de actualul rector, Constantin Bungău.
12 Aprilie 2024, 19:30
Grădiniţa 45 şi Creşa 6 din Oradea vor fi reabilitate printr-un proiect european de 24 milioane lei
Știri Oradea
Grădiniţa 45 şi Creşa 6, situate în strada Aluminei 100 din Oradea, vor fi reabilitate printr-un proiect european de aproape 24 milioane lei. Modernizarea clădirilor celor două instituţii preşcolare învecinate va fi finanţată prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027. Lucrările vor dura 24 de luni.
12 Aprilie 2024, 14:37
Sesiune de comunicări despre inteligența artificială, identitatea omului și furtul online, la Seminarul Greco-Catolic Oradea
Educatie
Studenți de diferite confesiuni din țară și străinătate vor participa vineri și sâmbătă la o sesiune de comunicări științifice studențești, care va avea loc în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea. În cadrul simpozionului intitulat „Identitatea omului în secolul al XXI-lea” /„Mankind’s identity in the 21st century” vor fi abordate teme de actualitate, printre care inteligența artificială sau furtul bancar online.
11 Aprilie 2024, 15:41
Fără recunoaștere facială, dar cu cartele: Colegiul Ghibu din Oradea a angajat firma care să-i monteze un sistem de acces controlat
Știri Bihor
În ciuda controverselor iscate după anunțul că va instala un sistem de acces controlat în unitatea de învățământ, conducerea Colegiului Național Onisifor Ghibu nu renunță la idee. Totuși, elevii nu vor intra în școală printr-un sistem de camere menite să le recunoască fețele, ci folosind legitimații electronice de acces, singurele recunoscute la nivel internațional și care le vor aduce și reduceri la diferite obiective.
10 Aprilie 2024, 15:29
Doi studenți orădeni de la Drept au obținut premiul III la concursul național de procese simulate
Educatie
Doi studenți orădeni de la Facultatea de Drept a Universității din Oradea au câștigat premiul III pentru cel mai bun memoriu scris, în cadrul Concursului Național de Procese Simulate - National Moot Court Competition - Constitutional Law, desfășurat săptămâna trecută în Timișoara.
09 Aprilie 2024, 15:23
„Călători prin istorie”: studenții orădeni au recreat straiele dacilor și romanilor (FOTO)
Timp liber
Studenții de la Istorie și Arte au recreat straiele strămoșilor daci și romani, în cadrul proiectului extracurricular „Călători prin istorie – Pe urmele trecutului, istoria prin ochii studenților”. Elementele vestimentare realizate de aceștia au fost expuse săptămâna trecută la baza Gaudeamus a Universității Oradea.
09 Aprilie 2024, 12:07
Şcoala Gimnazială Juhász Gyula din cartierul orădean Episcopia va fi reabilitată printr-un proiect european de 11,4 milioane lei (FOTO)
Știri Bihor
Şcoala Gimnazială Juhász Gyula din cartierul orădean Episcopia va fi reabilitată printr-un proiect european de 11,4 milioane lei. Contractul de finanţare al investiţiei a fost semnat vinerea trecută de reprezentanţii municipalităţii, care urmează să scoată la licitaţie execuţia lucrărilor.
08 Aprilie 2024, 20:01
Dans, cântec şi teatru. De ziua lor, elevii romi din Bihor au dovedit că au talent (FOTO)
Știri Bihor
Ziua Internaţională a Romilor a fost sărbătorită în avans, vinerea trecută, de elevii din Tinca şi din localitățile învecinate, care au participat la cea de-a patra ediţie a concursului de talente "Romii au Talent".
08 Aprilie 2024, 18:45
Prietenie... la bucătărie: Elevii Colegiului Economic din Oradea au gătit pizza împreună cu adolescenți refugiați din Ucraina (FOTO)
Educatie
Adolescenții ucraineni care participă la programele Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea au primit o invitație inedită: liceeni ai Colegiului Economic Partenie Cosma i-au chemat să gătească pizza împreună. Cu acest prilej, adolescenții au socializat și au schimbat păreri despre situația în care se află.
08 Aprilie 2024, 12:30
Tu ce te faci când vei fi mare? Ce soluții au tinerii din Oradea să-și găsească viitoarea carieră
Educatie
Pentru adolescenți, deciziile privind viitoarea lor carieră pot fi copleșitoare și adesea nu știu încotro să o apuce, când vine vorba de alegerea facultății pe care să o urmeze sau a profesiei pe care să o „îmbrățișeze”. Ca să găsească răspunsurile căutate, unii dintre ei apelează la stagii de voluntariat sau la programele derulate de o asociație locală specializată în orientarea adolescenților.
07 Aprilie 2024, 14:01
Studenți orădeni, calificați în semifinala unui concurs cu miză mare: câștigătorii vor primi o finanțare de jumătate de milion de euro!
Educatie
Două echipe formate din studenți orădeni s-au calificat în semifinala „hackthonului” Innovation Labs – Timișoara 2024, un eveniment dedicat tinerilor dornici să dezvolte soluții tehnologice. Miza competiției este mare, deoarece câștigătorii vor primi o investiție de 500.000 de euro pentru inovația propusă.
06 Aprilie 2024, 17:23
Flashmob la o școală din Oradea, dedicat copiilor cu autism (VIDEO)
Educatie
Zeci de elevi ai Liceului Don Orione din Oradea au dansat, ca să atragă atenția asupra autismului, o afecțiune căreia îi este dedicată în toată lumea ziua de 2 aprilie. Prin acest flashmob, elevii au vrut să demonstreze că fac parte dintr-o comunitate unită și plină de compasiune.
04 Aprilie 2024, 15:56
Vrei să înțelegi cum funcționează termoficarea din Oradea? Universitatea ține o lecție deschisă pentru toți curioșii
Știri Bihor
Oamenii de știință din Universitatea din Oradea intră în contact direct cu cetățenii orașului, pe o temă de interes public: termoficarea municipiului. Instituția va găzdui un atelier pe această temă, la care sunt invitați toți curioșii, de la studenți la orădeni preocupați de costurile gigacaloriei. Cu o condiție însă: să fie disponibili în dimineața unei zile lucrătoare.
02 Aprilie 2024, 19:01
Cum cultivăm pacea? Elevii de la o școală din Oradea au căutat răspunsurile (FOTO)
Educatie
Liceenii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au apelat la muzeografi, floriști și psihologi, pentru a încerca să răspundă unei întrebări importante: cum pot cultiva pacea în viața lor? Adolescenții au organizat o masă rotundă la Casa Darvas-La Roche, concluzionând că esențiale sunt sunetele naturii și cultura, dar mai ales capacitatea de a înțelege că armonia nu poate lipsi din interiorul celor care vor să ducă o viață în pace.
Ateliere gratuite pentru studenții din Oradea, despre învingerea obstacolelor vorbitului în public
Educatie
Indiferent de specializarea la care învață, studenții din Oradea au ocazia să învețe cum să-și depășească obstacolele de a vorbi în public. Atelierele sunt organizate de asociația locală Frends pentru Dezvoltare, urmând să fie susținute de actorul Alin Stanciu și de un specialist în public speaking, Cătălin Fetea.
27 Martie 2024, 16:37
Floare de Lotus: Peste 170 de copii din Bihor și-au demonstrat aptitudinile în gimnastică aerobică și dans (FOTO)
Știri Sportive
O tradiție pentru județul Bihor, concursul de gimnastică aerobică și dans Floare de Lotus a ajuns la a XIII-a ediție și a reunit pe scenă 172 de copii care s-au străduit să impresioneze juriul și publicul spectator prin prestații și execuții tehnice nu doar reușite, ci și spectaculoase.
26 Martie 2024, 19:31
Când va fi vacanța de schi din 2025 pentru elevii din Bihor? Inspectoratul Școlar a stabilit perioada
Educatie
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a anunțat marți că a stabilit perioada în care va avea loc, în anul școlar 2024-2025, vacanța de o săptămână din februarie, cunoscută și ca vacanța de schi.
26 Martie 2024, 17:40
Liceenii din Oradea își pun roboții la „bătaie”. Cei mai buni vor participa la un concurs internațional, găzduit de Arena Antonio Alexe (FOTO)
Educatie
Peste 120 de elevi din 15 licee orădene și-au petrecut ultimele săptămâni învățând să creeze un robot de la zero, iar începând de miercuri dispozitivele își vor demonstra însușirile, într-un concurs organizat la Universitatea din Oradea. Cei mai buni roboticieni se vor califica la un concurs internațional care, în luna mai, va avea loc la Arena Antonio Alexe.
26 Martie 2024, 13:24
Școlile vor putea monta camere video fără acordul părinților, elevilor sau profesorilor. Cum vor putea fi folosite înregistrările
Educatie
Școlile nu vor mai avea nevoie de acordul elevilor majori, al părinților sau al cadrelor didactice pentru a monta sisteme de supraveghere audio-video. Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat luni că legea va fi modificată în așa fel încât unitățile de învățământ să nu mai aibă nevoie de acest acord, cum se întâmplă în prezent. Înregistrările vor putea fi folosite doar pentru cercetarea cazurilor de violență.
25 Martie 2024, 21:00
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON