URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2013, 07:07

Turist în oraşul meu: Elevii de la Eminescu au făcut prima hartă online cu obiective turistice din Oradea în cadrul GIS Day (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ocazia GIS Day, Oradea turistică a fost pusă pe o hartă online de liceeni. 16 elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi-au făcut "temele" şi au lansat o aplicaţie menită să arate orădenilor dar mai ales vizitatorilor poveştile clădirilor istorice din oraşul de pe Criş. Clădirea Colegiului, alături de palatele oraşului sunt doar câteva dintre obiectivele "tag"-uite în proiectul "Turist în oraşul meu".

Aplicaţia a fost prezentată miercuri, cu ocazia GIS (acronim pentru Sisteme Informaţionale Geografice) Day, în sala festivă a liceului, când elevii implicaţi au primit şi diplome din partea iniţiatorilor proiectului: Consiliul Judeţean Bihor, prin departamentul GIS, şi ESRI România.

"GIS Day s-a desfăşurat pentru prima dată în 1999, când o firmă producătoare de sisteme informaţionale geografice a prezentat tuturor cât de uşor este să lucrezi cu harta. Încet, activitatea a fost extinsă la nivel local, iar astăzi sunt 74 de ţări care sărbătoresc GIS day", a precizat lectorul universitar Liviu Bucur.

Oradea e implicată pentru prima oară în proiect. Folosindu-se de o platformă online specifică, în care au introdus datele unor clădiri istorice, elevii au format traseul de la Colegiu până la Biserica cu lună. Astfel, cei care accesează aplicaţia pot vedea cum arătau în trecut şi cum se ţin în prezent clădiri istorice precum cea a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Episcopia Ortodoxă, fostul restaurant Royal, acum Butoiul de Aur, Astoria, Complexul Transilvania, clădirea Primăriei, Episcopia Greco-Catolică sau Palatul Vulturul Negru.

"Pentru început au fost implicaţi 16 elevi, de la specializări precum istorie, geografie... Fiecare a avut de făcut câte un obiectiv. Au căutat pe internet informaţii, fotografii şi le-au postat", a spus coordonatorul Gheorghe Nedelcu. Proiecte similare pentru marcarea GIS Day s-au desfăşurat în toată ţara, însă între toate, a subliniat acesta, Oradea s-a remarcat. "Noi am reuşit să implicăm cele mai multe persoane. Într-o săptămână, am reuşit să materializăm 16 obiective, urmând ca până la sfârşitul anului să punem pe hartă şi celelalte obiective istorice importante. Va fi o pagină pe care vom lucra continuu", a precizat Nedelcu.

Adaptată celor mai folosite sisteme de operare, precum iOS, Android sau Windows, aplicaţia poate fi rulată atât pe laptopuri sau calculatoare tradiţionale, cât şi pe telefoane sau tablete. Deocamdată, ea poate fi accesată doar pe site-ul Esri (link scurt bit.ly/1ipe67c), urmând ca pe viitor să aibă trimitere şi din site-urile Consiliului Judeţean, respectiv pe cel al Colegiului Eminescu.

Tot miercuri, în timpul festivităţii şi după, "eminescienii" au putut vedea şi hărţi militare vechi cu Oradea, datând inclusiv din 1782, precum şi un plan al oraşului din 1859, care conţinea configuraţia actualului liceu, fără una dintre clădiri.

Citiţi pe această temă şi articolul "Hărţi militare vechi de peste două secole, expuse la Muzeul Militar (FOTO / VIDEO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Implicarea directorilor
Pe sait apar la autori si directorii, dar din articol (sau de pe sait) nu reiese cum au contribuit acestia la realizarea hartii; ca si Mang la lucrarile publicate prin reviste de "prestigiu"? ( Director: prof.dr. Ioana Paula Codrean Director adjunct: prof.dr. Livia Catalina Muntean Prof. dr. Elena Cristina Marian prof. Daniela Duma)
Postat 21 Noiembrie 2013, 17:52 de Ghita' Nost'
Salutare
Inainte sa scrieti un articol si un titlu va rog sa va documentati inainte mai bine! Nu este prima harta online cu obiective turistice din Oradea! Aici aveti harta online cu obiective turistice din Oradea. http://oradealapas.oradeainimagini.ro Ps: Felicitari organizatorilor pentri initiativa!
Postat 21 Noiembrie 2013, 10:35 de Dan Dragos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON