URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2015, 10:04

Gata! Primăria îşi va vinde imobilele doar prin AIO

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria renunţă la intermediari. Întrunit miercuri în şedinţă ordinară, Consiliul Local a hotărât cu unanimitate de voturi şi fără comentarii ca începând din septembrie, cel târziu, municipalitatea să nu mai vândă prin intermediul Societăţii Comerciale de Construcţii şi Tranzacţii Imobiliare Bihor imobilele construite din fondul de stat, curţile şi terenurile aferente acestora.

Începând cu data aducerii la cunoştinţă publică a acestei hotărâri, tranzacţiile se vor derula exclusiv prin intermediul Administraţiei Imobiliare Oradea, care va încasa şi comisionul de 1% din aceste tranzacţii.

Măsura internalizării acestor servicii a fost luată la propunerea AIO, pe considerentul că SCCTI înstrăina imobilele din zestrea oraşului sub preţul de piaţă.

Trotuare şi spaţii verzi...

Tot în şedinţa de miercuri, aleşii orădenilor au hotărât diminuarea de la 3.000 metri pătraţi la 1.900 metri pătraţi a suprafeţei de teren puse la dispoziţia Parohiei Ortodoxe "Duminica tuturor sfinţilor". Amplasamentul a fost dat în grija parohiei în ianuarie 2008 pentru o perioadă de 49 de ani şi urma să fie folosit pentru construirea unei biserici. În termenul scurs, parohia a reuşit să ridice doar fundaţia aşezământului de cult, în ciuda faptului că autorizaţia de construire a expirat şi nu mai poate fi prelungită.

Conform unei minute încheiate între conducerea municipalităţii şi preotul paroh Dindelegan Vasile-Marin, biserica a acceptat să renunţe la o treime din teren pe care municipalitatea va amenaja spaţii verzi şi trotuare, dar a beneficiat în schimb de o prelungire a termenului de finalizare a construcţiei până în august 2020.

În plus biserica şi-a mai asumat transportarea pe malul opus al pârâului Peţa a pământului rezultat din excavaţii până la sfârşitul lunii viitoare şi întreţinerea curăţeniei amplasamentului.

Imobile în reabilitare

De altfel, în cadrul aceleiaşi şedinţe consilierii locali au mai aprobat reabilitarea pe banii municipiului a imobilului din strada Republicii 13 şi Parcul Traian. Conform unei înţelegeri făcute cu Episcopia Ortodoxă Română, coproprietar al imobilului alături de mai multe persoane fizice şi juridice, AIO va executa lucrările în valoare de 693.000 lei pe bani de la bugetul local şi îşi va recupera investiţia prin neacordarea sumelor nerambursabile prevăzute anual pentru Biserica Ortodoxă Română.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi coproprietari, aceştia îşi vor achita în rate partea care le revine în rate eşalonate pe 5 ani, caz în care vor fi scutiţi de plata taxelor pentru autorizaţiile de construire şi luare în folosinţă şi impozitul pe proprietate vreme de cinci ani.

O situaţie similară se derulează în cazul palatului Moskovits Miksa, din Parcul Traian 2, imobil care va fi reabilitat de Abed Nego pentru suma de 910.000 lei. Lucrările vor fi suportate de la bugetul local, urmând ca AIO să îşi recupereze investiţia de la proprietarii din imobil.

Aceştia au de ales între a achita de bunăvoie partea lor de contribuţie la lucrări, beneficiind de un grant de 20% din valoarea lor şi alte facilităţi, aşa cum au şi optat 80% dintre proprietari, sau vor fi puşi la plată silit fără a mai putea beneficia de facilităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON