URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2013, 17:31

Vin ruşii! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine a fost la Hajduszoboszlo la scaldă n-are cum să nu fie dezamăgit la întoarcere. Deşi Băile Felix au acelaşi atu al apei geotermale, deşi Oradea musteşte de istorie, iar Bihorul are şi avantajul Munţilor Apuseni, turismul nostru a rămas cu rare excepţii la nivelul optzecist al pensiunilor tovărăşeşti şi al excursiilor cu clasa.

Prin comparaţie, fostele hoteluri sindicaliste ungureşti au fost privatizate şi transformate în baze de cazare şi tratament moderne unde dacă nu patronul, măcar managerul, se întreţine cu clienţii ca să se asigure că le-au căzut bine pălinca, gulaşul şi ceardaşul.

Bazată exclusiv pe turism, localitatea trăieşte peste iarnă din oblojirea bătrânilor aflaţi la tratament, iar vara de pe urma tinerilor veniţi la distracţie. Gândit integrat, sistemul funcţionează atât de bine încât la 23.000 de localnici atrage tot atâţi turişti.

E destul să ai ochi şi pentru altceva decât sutienele scuturate de jacuzzi ca să vezi că, în contrast cu inconsecvenţa românească, ungurii ţintesc pe termen lung. Ales pe listele unei alianţe civice, primarul Sovago Laszlo e la al cincilea mandat, iar secretarul Primăriei gestionează proiectele oraşului de aproape 20 de ani. Primăria însă dă doar tonul...

Uniţi în Asociaţia Hotelierilor, patronii îşi finanţează singuri proiectele, negociază cu conducerea Aquapark-ului facilităţi pentru clienţi, premiază agenţiile care aduc turişti, se promovează la târguri şi caută să atragă mereu noi vizitatori.

Nimic nu-i lăsat la întâmplare. Pentru că, de la izbucnirea crizei, obişnuiţi ai staţiunii, nemţii, austriecii şi polonezii au început să se rărească, iar românii sunt prea săraci ca să umple staţiunea, hotelierii mizează pe estul Europei!

Rod al unor negocieri prelungite, prima cursă charter cu turişti din Rusia va ateriza la Debreţin săptămâna aceasta. Hotelierii ungari pregătesc pălinca, bograciul, bazinele, sauna şi sala de masaj: "Vin ruşii!". La noi, în schimb, e linişte. Români verzi, nu ne vindem ţara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
asd
Iara comenteaza asta abureli .. pfff.
Postat 24 Iunie 2013, 09:31 de asd
naspeturi nu barbati :))))
UNGURII si RUSII nu sunt FEMEI :))) asta nu stie GUVERNUL, in ROM<ANIA femeile muncesc mai mult decat barbatii, de ce ? sa vina foarta de munca nu sa stam in saracie lucie cu PONTA marioneta lui ILIESCU si BASESCU !!
Postat 21 Iunie 2013, 11:25 de bravoooooooo
@ştrandiştii de ungaria
Sînteţi material genetic degradabil de care ar fi bine să ne debarasăm. Numai buni de asimilare în marea adunătură de asimilaţi ce formează populaţia din marea păşune / teren inundabil, de la vest de Borş. Deci am stabilit, ca urmare acestui articol de reclamă scârbavnică, vara asta toţi proştii / proastele, se duc în Hun-garia
Postat 21 Iunie 2013, 10:43 de zaratustra
ce tampiti
deci ala cu 4 ore a lui e chiar dus. sunt vreo 70 de km pana acolo. care ii faci in maxim o ora. daca tu esti sofer de o zi, treaba ta. 4 ore faci ma pana dincolo de Budapesta. Pacat ca aveti toti permis, dar nici bicicleta nu stiti sa o conduceti. vai de voi. sa faci 70 de km in 4 ore....si apropo....duda ii aia ce te-o scos in lume
Postat 21 Iunie 2013, 10:16 de marian
rusa
Asa este la vecinii nostri vin turistii rusi.In urma cu trei ani am fost doua zile la Haidusz..Holul hatelului era plin de turisti rusi dornici de cazare;am conversat ci ei in limba rusa, spre surpriderea receptionerei, care m-a \'\'parat\'\'..seful mi-a propus sa lucrez cu ei ,sa fac naveta saptamanal din Oradea. Vecinii stiu sa ofere servicii turistice...Am refuzat oferta,dar mi-a placut ca am fost apreciata.
Postat 21 Iunie 2013, 07:58 de Maria
care 4 ore??
Care 4 ore bai nene??Oradea Hajduszoboszlo 1 ora, in vama nu stai mai mult de 5 minute, never !!Inca 1 ora inapoi.... pffff.Am fost de nenumarate ori, deci degeaba iei teoria, practica conteaza ;-) Prietene daca tie iti palce la noi, du-te, eu sigur nu stau, pentru 1 ora de mers cu masina, ai 1 zi la un strand ca lumea
Postat 21 Iunie 2013, 00:13 de gigi
sct
asa bine conduce serac sct ca 3 hoteluri sunt inchise unirea .... somes ..... lotus care se lucreaza la el de cat timp , si ce salariu are serac .... si pe angajati daca indraznesc sa deschida gura ii pune pe liber asa ceva parca era in comunism .... de ce nu au angajatii sindicat oare ......
Postat 20 Iunie 2013, 21:32 de sct
@marian
bai duda, sunt 80 de km pana acolo (c google maps). numai drumul e aproape 3 ore dus-intors, daca respecti viteza legala, mai ales in localitati, ca la militienii unguri nu merge ca la ai nostri! mai stai un pic la fiecare trecere prin vama si iete ca se fac 4 ore!
Postat 20 Iunie 2013, 17:31 de coincidenta
......
auzi pe ala/aia. 4 ore pana la hajduszoboszlo!!! poate cu bicicleta :) din Oradea sigur nu faci 4 ore. ungurii au drumuri mult mai bune. Tot respectul pentru ei ca stiu sa atraga clientii. Nu ca si noi. Avem resurse, dar nu avem cap. Decat sa ma duc la President la aquapark, cu 40 sau 50 de lei pe zi, mai bine dau o fuga pana in Ungaria, la Debrecen sau Hajduszoboszlo. Prefer sa bag bani in buzunar unor unguri care stiu sa se faca apreciati decat unor romani tampiti si fara respect. Infrastructura proasta ne omoara turismul.
Postat 20 Iunie 2013, 13:37 de marian
actionarii
@Carp III: Serac nu provine de la nici o cooperativă ceaușistă! iar în al doilea rând politica SCT FELIX nu o elaborează el; există un acționar majoritar acolo, SIF TRANSILVANIA-undeva la 63% plus SIF OLTENIA-undeva la 17%. Serac este director general, parte a conducerii executive! PS Și încă ceva, m-am săturat de specialiștii făcuți după 1990! Spre exemplu, du-te tu dacă ai curaj, la un medic provenit de la U.O. Eu unul n-am!
Postat 20 Iunie 2013, 10:20 de TDS
Ungurul e mai mic şi de aceea vrea să fie voinc !?!
Dar în ce clipă a vieţii aţi crezut că un politruc cum e fostul secretar PCR Sărac, provenit de la mai ştiu eu ce cooperativă ceauşistă, va conduce turismul din Felix pe cote nebănuite??? În ceea ce îi priveşte pe ruşi nu vă grăbiţi că şi în Turcia au venit destui, după care au şi început să cumpere câteva "resorturi", ca acum investiţiile făcute să fie aproape în paragină şi să fie declasificate de la cinci la trei şi chiar două stele. Cine a călcat prin Bodrum să se uite puţin la ce înseamnă trei sau două stele turceşti.
Postat 20 Iunie 2013, 09:41 de Carp III
coincidenta
limbile astea pe care le da bihoreanul nu-s o coincidenta. in ultima vreme, ca tot e sezon, s-a umplut orasul de fetite si baietei care fac reclama la hajduszoboslo si incearca sa vanda cupoane, reduceri si alte chestii. ca strandul lor e mai curat decat apolo se stie, dar chiar nu am de ce sa-mi pierd vremea pe drum si sa dau de mancare unor straini. exista piscine la cateva hoteluri din felix si 1 mai, care arata ca-n europa. exista si un aquapark (cam scump). drumul tine jumatate de ora dus-intors daca ai masina. la 30+ grade celsius numai fraierii sau fitzosii coduc 4 ore si platesc benzina ca sa se poata lauda ca au fost la hajduszoboslo.
Postat 20 Iunie 2013, 06:56 de coincidenta
reclame
Articolaşul de mai sus e o reclamă unsuroasă, de genul cu care "ziarul" lui Chirillă ne-a obişnuit. Şi uite că deja are efect la cîţiva proşti şi proaste. Bravo ecrivantule de dan simai, ţi-ai câştugat cinstit şpaga ......
Postat 19 Iunie 2013, 23:54 de panfil
SARDELE
............................ .în. ................................urină!!!!!!!!!!!!!!!!! la ce de populaţie vine la APOLLO şi FELIX ..... că doar două bălţi ... este .............ce scârbos!!!!!!!!!! HAI LA PIŞINĂ!!!!!!!!!
Postat 19 Iunie 2013, 22:38 de ADINA
sct
cat o sa fie serac la sc turism director ii clar baile felix ramane la pamant
Postat 19 Iunie 2013, 21:58 de sct
ptr pistike cel okos
mai patrihotzule de Pistike .....daca dai cu parul crezi ca rezolvi ceva ? Explicatia e simpla , taranii lor au stat pe loc si au facut ceva ....taranii nostrii s-au mutat toti gramada la Oradea Mare si s-au ajutat unul pe altul sa fie "sefi" si sa aiba job la stat . Ba mai mult , culmea , "domnii" tarani de Bihor mai ajung si prin capitala in joburi prin ministere si prin parlamente .....spre deosebire de taranii de Hajdusyoboszlo care isi vad de treaba lor . Asa ca Pistike , ramai tu batutul in piept ca doar atit ti-a ramas ....e gratis dar si sarac lipit vei ramane .
Postat 19 Iunie 2013, 21:35 de gabriel
@dan simai
Auzi măi băieţele, nu ştiu de unde ai înţeles că tu ca ziarist pârlit ce te găseşti, la un ziar de pârliţi plin de complexaţi, care face reclamă de doi bani (şi pe doi bani) la orice * (cazul de faţă), are căderea să se pronunţe despre inconsecvenţă românilor. Nu te afli în situaţia asta, nici tu şi nici şefii tăi la fel de prăpăstioşi. Eşti mult prea slab pregătit şi tu şi ceilalţi "conducători" care te-au pus să faci compunerea, la fiţuica asta cu dampf de unicum. Emigrează, lasă-ne, nu te merităm, varză..........
Postat 19 Iunie 2013, 20:54 de Pistike
te pup pa pa!
Ba din contra! Ne-am prea vandut-o! Pe bani putini! Petrolul? Te pup, pa pa! Siderurgia? Te pup, pa pa! Bancile? Te pup pa pa(hai ca aici e totusi de discutat). Nu stiu cum se face ca la noi chiar si turismul manageriat la multe stele nu este chiar ce ar trebui sa fie. Ba am exportat cu brio si naravurile(ridicate pe noi trepte, superioare chiarm, de catre straini). Asa ca "mai da-i in...dragostea noastra!"
Postat 19 Iunie 2013, 19:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON