URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2013, 10:19

Toamna se poartă hărnicia! Încep curăţenia generală şi plantările de arbori

Toamna se poartă hărnicia! Încep curăţenia generală şi plantările de arbori CURĂŢENIE PESTE TOT. Pe lângă propriile locuinţe, orădenii sunt îndemnaţi să deretice şi în jurul caselor şi blocurilor în care stau. Frunzele şi crengile strânse vor fi ridicate, tot gratuit, de RER Ecologic Servic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ca în fiecare toamnă, orădenii pot scăpa gratuit de vechiturile de prin case şi curţi. Din 23 septembrie, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, dau startul campaniei de curăţenie generală, iar timp de 10 zile, orădenii vor putea arunca în containerele anume amplasate obiectele voluminoase de care nu mai au nevoie.

Totodată, Primăria se pregăteşte şi de plantările de toamnă, în oraş urmând să fie sădiţi 780 de arbori din felurite specii.

Nu orice gunoaie

Campania de curăţenie generală dă orădenilor ocazia să scape de obiectele de uz casnic şi gospodăresc inutile ori învechite, precum piese de mobilier, mochete, biciclete, materiale textile, uşi, geamuri, etc. Muncitorii RER Ecologic Service vor colecta gratuit toate aceste deşeuri din containerele anume amplasate în oraş. Nu vor ridica, însă, deşeurile electrice ori electronice, pentru care municipalitatea organizează o colectare în fiecare primă zi de sâmbătă a oricărei luni, dar nici cele rezultate din construcţii.

Campania va începe pe 23 septembrie în jumătatea de oraş aflată pe malul drept al Crişului Repede. Până pe 27 septembrie inclusiv, RER Ecologic Service va amplasa aici 12 containere mari pentru colectarea deşeurilor, la intersecţiile străzilor Ecaterina Teodoroiu cu Feleacului, Adevărului cu Parc I. C. Brătianu şi Olteniei, Depoului cu Nicolae Beldiceanu, Roman Ciorogariu cu Nicolae Iorga, Bârsei cu Cantacuzino, Ion Bogdan cu I.P. Pincio, Aluminei cu Fagului, Bernard Shaw cu Italiană, Crivăţului cu Apelor, Matei Corvin cu Nicolae Filimon, în Piaţa Creangă şi în centrul Podgoriei (lângă staţia de autobuz).

Atenţie la amenzi!

Din 30 septembrie, campania se mută pe jumătatea de oraş de pe malul stâng, unde vor fi 21 de containere, disponibile până în ziua de 4 octombrie. Punctele de colectare sunt stabilite lângă Liceul Don Orione, la stadionul Tineretului, pe strada Nicolae Olahus şi la intersecţiile Barcăului cu Zărandului, Xenopol cu Şt. Octavian Iosif şi Fluieraşului, Barcăului cu Meşteşugarilor, Aviatorilor cu Nicolae Bolcaş, Bradului cu Cuza Vodă, Octavian Goga cu Abatorului, Octavian Goga cu Calea Aradului, Tuberozelor cu Sulyok Istvan, Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Sextil Puşcariu cu Beiuşului, Liszt Ferencz cu Leonardo da Vinci, Seleuşului cu Războieni, Muntele Găina cu Războieni, Almaşului cu Banatului, Ciobanilor cu Johann Gutenberg, Maramureşului cu Rădăuţilor şi Dragoş Vodă cu Barierei. Cetăţenii sunt rugaţi să arunce gunoaiele în containere sau cât mai aproape de containere, astfel încât să nu încurce traficul rutier.

Orădenii trebuie să ştie că, la fel ca în precedentele campanii, depozitarea deşeurilor după perioada de colectare este strict interzisă. După 4 octombrie, oricine va lăsa gunoaie pe stradă va putea fi sancţionat de agenţii Poliţiei Locale pentru depozitare clandestină de deşeuri pe domeniul public, faptă pentru care amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Copaci pentru oraş

Pe de altă parte, municipalitatea pregăteşte o altă acţiune specifică acestui anotimp: plantările de toamnă. Primăria a lansat licitaţia pentru achiziţionarea celor 780 de arbori care vor fi sădiţi în întreg oraşul, din specii precum acer, frasin, catalpa, alun ori platan. De pildă, 10 copaci vor fi plantaţi în Parcul Seleuş, 30 în Parcul 1 Decembrie, 20 în Parcul Ghioceilor, iar alţi pomi vor ajunge pe străzi precum Erkel Ferencz, Făgăraşului, Milcovului, Mehedinţi, Dragoş Vodă, Războieni, Cazaban, Decebal ori Tudor Vladimirescu.

Firma care va câştiga licitaţia, ce are alocat un buget de 195.000 lei, va trebui să planteze arbori înalţi de minim 2 metri, cu tulpină dreaptă şi nedeteriorată şi livraţi cu balot. Totodată, va trebui să îi ude şi să asigure o garanţie de un an. Astfel, Oradea va putea întâmpina iarna curată şi cu noi rădăcini...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Arbori
Foarte frumos ca se si planteaza! Chiar mai bine in ultima vreme, dupa 2012. Nu stiu daca mai are vreo importanta ca de vreo patru ani aceeasi firma castiga "licitatia".
Postat 19 Septembrie 2013, 12:45 de Ghita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON