URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2012, 17:09

Săptămâna mobilităţii: Tramvaiul, maşina şi bicicleta se "bat" pentru titlul de cel mai rapid mijloc de deplasare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

OTL relansează provocarea din 2010 organizând cea de-a doua întrecere între transportul în comun, autovehicule şi biciclete. Cursa va avea loc vinerea viitoare cu ocazia manifestărilor organizate în cadrul programului "Săptămâna europeană a mobilităţii".

Acţiunea se va desfăşura în perioada 15 - 21 septembrie şi va cuprinde o suită de evenimente menite să tragă atenţia mai mult sau puţin direct asupra importanţei transportului în comun.

Calendarul evenimentelor va fi deschis sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 10 de cea de-a zecea ediţie a competiţiei cicliste "Bike trial" desfăşurată în organizarea Asociaţei Pro Bikers în parcarea Era Shopping Center.

Pe data de 18 septembrie de la ora 10, va avea loc la Biblioteca Universităţii o sesiune de comunicări referitoare la transportul public. A doua zi, începând cu ora 9, orădenii sunt aşteptaţi la sediul OTL în cadrul acţiunii "Ziua porţilor deschise", iar pe 20 septembrie, de la ora 10 la Hotel Maxim se va desfăşura un forum de mobilitate la care OTL şi-a invitat clienţii permanenţi de la elevi şi studenţi, abonaţi ai OTL şi pensionari.

Tot cu ocazia Săptămânii Mobilităţii Europene, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor organizează diferite acţiuni. Astfel, miercuri 19 septembrie, şi joi, 20 septembrie, elevii de la Şcoala Generală nr. 11 şi cei de la Liceul Teologic Greco-Catolic vor împărţi fluturaşi privind promovarea mijloacelor de transport nepoluante, iar joi şi vineri, şcolarii vor face desene pe asfalt în Parcul 1 Decembrie, respectiv în curtea Şcolii cu clasele I-VIII Avram Iancu.

Cine-i mai rapid?

Concursul de mobilitate cu bicicleta, transportul în comun şi autoturism, cea mai importantă acţiune din cadrul programului, va avea loc pe 21 septembrie de la ora 16:15. Punctele de plecare au fost stabilite în parcarea Lotus Center, platoul de lângă Primărie, respectiv Crişul Shopping Center cu sosirea în parcul Magnoliei din cartierul Rogerius.

Conform regulamentului de participare, conducătorii celor trei mijloace de locomoţie sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie scopul acţiunii fiind de a atrage atenţia asupra importanţei transportului public şi nu de a organiza curse pe străzile orădene.

La ediţia din septembrie 2010 cursa a fost câştigată de către biciclişti, care pornind de la piaţa Rogerius spre Primărie, conform traseului anunţat, au profitat începând din bulevardul Decebal de existenţa pistei de biciclete de pe malul Crişului Repede au ajuns primii. Locul secund a revenit autovechiculului condus de poliţişti rutierişti, iar tramvaiul a ajuns ultimul în centrul oraşului.

"Oricum ar fi noi suntem câştigaţi. Dacă se ajunge cel mai repede la destinaţie cu transportul public demonstrăm că acesta a ajuns eficient iar dacă nu se va ajunge vom avea un argument în plus pentru a sensibiliza factorii de decizie în vederea eficientizării serviciului", a declarat Csuzi Istvan, directorul OTL, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Faceţi loc!

Directorul a spus că prin rezervarea unei benzi de circulaţie exclusiv tramvaielor ar avea doar efecte benefice. Prin eliberarea traseului garniturile s-ar putea deplasa mai rapid, spre avantajul orădenilor care treptat ar renunţa la autovehiculul personal pentru deplasări în interiorul oraşului, lucru care ar duce la dispariţia ambuteiajelor din trafic şi reducerea poluării.

"Problema este că de câte ori formulăm o astfel de propunere, ne lovim de opoziţia societăţii civile. Aşa s-a întâmplat atunci când am făcut acele delimitări pentru linia de tramvai pe podul Dacia, măsură care s-a dovedit bună, şi aşa se va întâmpla, în mod cert, când vom implementa un sistem similar pe podul Decebal", a declarat Csuzi.

Directorul a mai spus, că spre deosebire de Oradea, în alte oraşe din Europa care organizează manifestări în cadrul "Săptămânii mobilităţii", nu doar că se încurajează deplasarea cu bicicleta ci se interzice, de-a dreptul, circulaţia cu autovehiculele în interiorul localităţii. "Din păcate noi nu avem încă forţa civică necesară pentru a impune o astfel de măsură", a spus Csuzi.

"Săptămâna europeană a mobilităţii" se va încheia pe 21 septembrie cu un tur al oraşului pe bicicletă organizat de Asociaţia Pro Bikers cu plecare din Parcul Magnoliei. Acţiunea, la care, judecând după participarea masivă de anul trecut, sunt aşteptaţi circa 600 - 700 de biciclişti, este menită să atragă atenţia asupra prezenţei acestora în trafic şi necesităţii înfiinţării de piste de biciclete.

Anul acesta, acţiunile din cadrul "Săptămânii mobilităţii" sunt organizate de către OTL în colaborare cu Zona Metropolitană Oradea, Primăria şi Asociaţia Pro Bikers.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bicicleta
Eu zic ca biciclistii vor castiga au cel mai usor si mai rapid traseu posibil... Lotus - Sextil Puscariu - Horea - Avram Iancu - Emilian Chitul - Decebal - Apostol Andrei - Dacia - Transilvaniei. Evita tot traficul de pe arterele principale + ca majoritatea semafoarelor.
Postat 14 Septembrie 2012, 17:42 de Tinu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON