URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2014, 17:34

Reguli finale: Câinii din adăpost pot fi eutanasiaţi după 14 zile, iar sterilizarea este obligatorie pentru toţi câinii de rasă comună ori metişi

Consiliul Local a aprobat, luni, forma finală a regulamentelor ce vizează câinii cu stăpân şi fără stăpân din Oradea. Astfel, aleşii orădenilor au dat undă verde Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Oradea, respectiv Regulamentului privind deţinerea câinilor şi stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună sau metişi din municipiul Oradea.

Taxă câinească

Regulamentul ce vizează câinii cu stăpân stabileşte drept obligatorie sterilizarea tuturor câinilor cu stăpân de rasă comună ori metişi, până cel târziu la 1 ianuarie 2015, iar cei care încalcă această prevedere riscă amenzi între 300 şi 500 de lei. Scapă de sterilizare câinii de rasă care au prevăzut acest lucru în carnetul de sănătate. Totodată, Primăria a eliminat subvenţia pe care a acordat-o anul trecut sterilizării patrupedelor, astfel că orădenii vor suporta aceste cheltuieli din buzunarul propriu.

Acelaşi regulament obligă toţi proprietarii de câini din Oradea, indiferent de rasă, să-şi microcipeze animalele, dar şi să declare fiecare gestaţie a femelelor medicilor veterinari.

Orădenii care stau la bloc ori la curte comună vor trebui să obţină acordul majorităţii vecinilor. Astfel, şi cei care au deja un câine trebuie să obţină acest acord din partea vecinilor de scară ori de curte, nu doar a celor cu care au perete comun. În plus, noul Regulament dă asociaţiilor de proprietari posibilitatea să instaureze o taxă specială pentru proprietarii de câini, justificată prin curăţenia care se facă după patruped în spaţiile comune.

Un alt articol al regulamentului prevede că ridicarea cadavrelor de câini de la orădeni se face gratuit prin serviciul Administraţiei Domeniului Public.

Eutanasiere pe bază de "ţidulă"

Cel de-al doilea regulament aprobat de aleşii orădenilor prevede că toţi câinii fără stăpân din oraş sunt ridicaţi de angajaţii ADP şi duşi la adăpostul Grivei, de pe strada Coriolan Hora. Cei bolnavi incurabili vor fi eutanasiaţi, în timp ce căţeii sănătoşi vor intra în cuştile din adăpost.

Orădenii pot vizita gratuit adăpostul de câini de luni până vineri, între orele 12 şi 18, iar sâmbăta şi duminica între 10 şi 12. De asemenea, ei pot filma ori fotografia căţeii, dar nu au voie să-i hrănească.

Pentru câinii cu stăpân ridicaţi de hingheri de pe străzi, ADP are obligaţia să contacteze proprietarul şi să-i dea posibilitatea să-şi revendice animalul. Dacă proprietarul nu-l ia acasă în 7 zile, câinele devine adoptabil.

Regulamentul mai prevede că câinii care stau mai mult de 14 zile în adăpost pot fi eutanasiaţi, prin decizie individuală dată de un împuternicit al primarului. Conform regulamentului, eutanasierea se face, însă, doar dacă numărul câinilor depăşeşte numărul locurilor din adăpost.

Totodată, orădenii au posibilitatea să adopte la distanţă un câine, ceea ce înseamnă că îl păstrează în adăpost, dar plăteşte lunar 100 de lei pentru hrana şi îngrijirea animalului.

Cele două regulamente au fost adoptate fără prea multe discuţii. Singurul care a ridicat o problemă a fost consilierul local UDMR Ritli Csongor, care a cerut ca cele 14 zile de şedere în adăpost, înainte de eutanasierea câinilor, să fie lucrătoare, nu calendaristice. Propunerea sa nu a fost aprobată, însă, de ceilalţi aleşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sovata
spatiul verde in zona sovata miroase a fecale de ciine ,5%din proprietari de ciine curata dupa ei restul pe nesimtite merg mai departe ...
Postat 18 Februarie 2014, 09:00 de laszlo
In sfarsit
In sfarsit vom scapa de lighioanele de pe strazi si de babele care le dau de mancare. In plus ma bucur ca cei care au caini si stau la bloc vor trebui sa ceara aprobarea celorlalti pentru a-i tine. Sa nu-mi mai urle in cap noaptea jivina de la doi.
Postat 18 Februarie 2014, 01:28 de Coriolan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON