URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2013, 10:41

Rămasă fără bani de la AFM, Primăria plăteşte singură pentru amenajarea Parcului Salca (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi amenajarea Parcului Salca trebuia să se facă în cea mai mare parte cu bani de la Administraţia Fondului de Mediu, până la urmă investiţia va fi plătită de oraş. Conform contractului dintre Primăria Oradea şi AFM, din valoarea totală de 2,7 milioane lei, Administraţia ar urma să plătească 90%, iar municipalitatea orădeană restul.

Plăţile, în aer

AFM a notificat însă Primăria că plăţile din proiect se vor face cu întârziere, pe o perioadă necunoscută. "Puteau să se întindă şi pe 2 ani", a declarat Dumitru Sim, expert în cadrul Direcţiei Management, Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

În aceste condiţii, municipalitatea orădeană a decis să nu sacrifice proiectul, aşteptând după banii de la Bucureşti. "Ca să nu blocăm lucrările, am decis să îl implementăm cu bani din bugetul local, ca în primăvară cel târziu parcul să fie finalizat", a explicat Sim decizia luată de Consiliul Local al oraşului la rectificarea bugetară pentru acest an.

Astfel, firmele Constructorul Sălard şi Gardener, câştigătoarele licitaţiei pentru lucrări, continuă munca şi vor fi plătite direct de Primărie. Dacă muncipalitatea orădeană îşi va recupera sau nu banii de la AFM, rămâne de văzut.

Parc anti-vandali

Profitând că a scăpat de "jugul" AFM, Primăria face şi nişte modificări în proiectul parcului. "Luăm măsuri ca parcul să fie durabil. Cunoscând situaţia de pe promenada de pe malul Crişului, unde sistemul de iluminat n-a rezistat nici un an, chiar dacă a fost reparat de trei ori, stâlpii de iluminat din parcul Salca vor fi mai înalţi şi vom renunţa la panourile solare. De asemenea, aleile nu vor mai fi făcute din materiale ecologice, ci vom opta pentru materiale mai rezistente", a precizat Sim.

În prezent, lucrările sunt finalizate în proporţie de 30%. Demarate în aprilie, ele ar fi trebuit să se încheie în luna noiembrie.

Întins pe 3,4 hectare, Parcul Salca ar urma să aibă 10.800 de plante. Printre acestea, 178 de arbori, 285 de arbuşti, 460 de trandafiri, 210 bambuşi şi 1.700 de ierburi.

În inima parcului va fi amenajat un labirint verde, după modelul celor din curtea castelelor nobililor austrieci, şi cel mai mare lac artificial orădean. Luciul de apă se va întinde pe 0,5 hectare şi va fi traversat de un ponton. La mijlocul lacului va fi amenajată o mică insulă la care vizitatorii vor putea ajunge pe o potecă îngustă din pietre, pentru a admira vegetaţia de mlaştină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nea ilie, d-na borbely, altii lupta, da' au cu ce/cine !
Primaria Ruscova a castigat in instanta un proces pe fonduri europene intentat Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care in anul 2009 a retras finantarea pentru proiectul “Modernizare, dezvoltare si pastrare traditii locale”, in valoare de aproximativ 2 milioane de euro… Primaria Ciugud a câştigat în instanţă corecţia financiară de 40.000 lei aplicată unui proiect din fonduri europene. Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Administrației și Internelor a aplicat o corecție financiară.
Postat 24 Iulie 2013, 18:00 de pinonel
@ POaNTA
Ma mir ca nu gaseste Po-a-nta destui bani ca cu metoda copy-paste este asa de usor . Cumperi un copiator da ...... dai batatie neamule !!!!
Postat 23 Iulie 2013, 16:48 de scortosul
10%
Guvernul nu are bani, dar promisiuni face in continuare! Ponta lucreaza zilnic la Antena 3 si nu are vreme sa execute tot ce-i cere Felix. Cum sa ajunga finantare pentru Oradea, cand banii nu ajung camarilei de la Centru? Mai au si procurorii pe urmele lor, mai intervine si UE cu insistenta referitoare la combaterea coruptiei! Cum sa te mai poti concentra in conditiile astea?
Postat 23 Iulie 2013, 14:46 de omar
Povesti de mediu
Primaria a stiut de la bun inceput ca nu vor ajunge la bugetul pe acest an al AFM dar s-a aruncat singura in jocul proiectelor nerambursabile, de parca acesta ar fi scopul in viata, sa consumi bani gratis care costa cel mai mult. Iar aventura trebuie platita.
Postat 23 Iulie 2013, 12:55 de Juji
asdl
1.700 de ierburi.... asta da eficienta, sa stai sa numeri ierburile... in nomenclatorul de meserii cred specializarea asta e bagata la „a taia frunze la caini”
Postat 23 Iulie 2013, 12:38 de asdjk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON