URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2016, 13:53

Puşi pe curăţenie! Poliţia Locală şi Garda de Mediu vor confisca maşinile celor care aruncă gunoaie (FOTO)

Puşi pe curăţenie! Poliţia Locală şi Garda de Mediu vor confisca maşinile celor care aruncă gunoaie (FOTO) Foto: Poliţia Locală Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au de gând să-şi arunce clandestin deşeurile rămase în urma unor lucrări de construcţii sau demolări pe un teren din jurul municipiului ar trebui să se gândească de două ori.

Poliţia Locală Oradea şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor au decis să oprească acest fenomen neplăcut şi au format patrule mixte, care vor verifica oraşul şi vor aplica amenzi celor pe care îi prind în flagrant.

Şi amendat, şi fără maşină!

"Avem un protocol semnat de săptămâna trecută, nu ştiu dacă e primul la nivel naţional, dar este printre primele. Obiectul este foarte simplu: prevenirea şi sancţionarea oricărei fapte antisociale pe linia de protecţie de mediu, la nivelul municipiului Oradea. Vom începe cu nişte lucruri care ţin de bunul simţ, vizavi de persoanele care depozitează sau aruncă moloz şi reziduuri rămase din lucrări de construcţii, curăţenie prin curţi şi mai ştiu pe unde, peste tot în oraş, pe domeniul public sau privat, începând de la tomberoane până la terenuri private sau ale municipiului oradea. O faptă total interzisă", a declarat şeful Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, vineri, într-o conferinţă de presă.

Protocolul a fost necesar pentru că poliţiştii locali pot da sancţiuni doar pentru fapte comise pe domeniul public, ori multe din aceste deşeuri sunt aruncate clandestin pe terenuri private de la marginea oraşului. Comisarii Gărzii de Mediu Bihor pot însă să dea amenzi şi pentru astfel de fapte comise pe domeniul privat, ba chiar legea le permite să ia măsuri drastice: confiscarea mijlocului de transport cu care deşeurile au fost aduse acolo. Proprietarul va mai putea apoi să-şi recupereze maşina sau camionul doar dacă îl va cumpăra la licitaţia pe care o vor organiza Finanţele.

Chiar dacă este dură, măsura este necesară, spune Beltechi: "Dacă veţi da o tură pe centura oraşului, veţi vedea ce minunăţii avem, pe partea dreaptă şi stângă". În ultimele şase luni ale anului trecut, Poliţia Locală Oradea a amendat 271 de persoane surprinse când aruncau ilegal deşeuri pe domeniul public, cu un cuantum total de 250.000 de lei, şi alte 934 de persoane au primit avertismente.

Faceţi calculele!

Beltechi a precizat că orădenii au o alternativă ieftină la îndemână: pot să-şi ducă deşeurile din construcţii la halda administrată de Eco Bihor, în cartierul Episcopia, unde plătesc doar 1,3 lei pentru suta de kilograme de moloz. "Vă dau un exemplu: alaltăieri am surprins un cetăţean care a depozitat 70 de saci de moloz pe domeniul public, a luat o amendă de 3.000 de lei, după care a dus deşeurile la Eco Bihor, unde a plătit 26 de lei. Dacă îi sunam pe colegii de la Garda de Mediu, rămânea şi fără camion. Fiecare să-şi facă calculele: e mai ieftin să arunci sau să îl depozitezi cu forme legale? (...) Dacă noi confiscăm un camion care poate costă 20-30.000 de euro, gândiţi-vă cât moloz ar duce de acei bani la Eco Bihor", a exemplificat directorul Poliţiei Locale Oradea.

Directorul Eco Bihor, Pasztai Zoltan, prezent şi el în conferinţa de presă, a precizat la rândul său că molozul predat firmei este concasat şi transformat în materie primă secundară, putând fi folosit ulterior în lucrări de construcţii. "Preţul este unul real: cine are doi saci de 50 kilograme fiecare, face efortul să vină până în Episcopia Bihor, plăteşte 1,3 lei pe acea sută de kilograme. S-ar putea să-l coste transportul până acolo mai mult decât taxa pe care o plăteşte la noi", a precizat Pasztai. Potrivit şefului Eco Bihor, anul trecut aproape 3.000 de tone de deşeuri concasate au ieşit din staţie şi au fost refolosite în construcţii.

Chiar dacă măsura confiscării camioanelor nu va fi deloc pe placul celor sancţionaţi, Beltechi spune că patrulele mixte nu vor face rabat de la fermitate. "Nu mai vreau să văd niciun camion care duce moloz pe strada Meiului, în fostul tancodrom, pe Bihorului sau unde se mai duc", a spus şeful Poliţiei Locale.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor, Monica Crişan, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Legea 211/5011 privind gestionarea deşeurilor şi HG 1061/2008 le permit comisarilor să aplice măsura confiscării vehiculului, însă până acum în Bihor nu a fost nicio maşină şi niciun camion confiscat. "Până acum s-a mers mai mult pe prevenţie şi s-au aplicat amenzi. Pentru o persoană fizică sancţiunile încep de la 1.000 de lei, dar pentru o persoană juridică ajung şi la 40.000 de lei", a declarat Crişan, în aceeaşi conferinţă de presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pusi pe curatenie ? Gunoaiele ne dor,nu-i asa ? Care gunoaie ? Toate GUNOAIELE din Oradea .
- În zona întubată a pârâului Pasteur/Paris, dreptul imobilului situat în Oradea , str.dr. L.Pasteur nr.89/A, unde îşi desfăşoară activitatea o unitate de comerţ şi producţie produse de panificaţie,se regăseşte o conductă subterană ce colectează apele menajere din zonă şi deversează apele uzate în cursul pârâului, iar apoi în Crişul Repede.Problema este cunoscuta de CAO,de ABA Crisuri,de Bolojan Ilie, de RONOAqua SRL-proiectant, precum si de ISC Oradea ) Cine isi asuma ,tragerea la raspundere a acestor iresponbsabili(factori de decizie) , din Oradea,care s-au constituit intr-o gasca,cu interese majore in praduirea banului public.Pe str. Santului,apa menajera de la imobilele din zona,iese cu presiune ,pe sub capacul unui camin de pe carosabil, aflat in apropierea imobilului cu nr.1A,dupa care este condusa , prin santuri si conducte,pe sub carosabilul strazii,direct in albia deschisa ,de curand amenajata cu pereu, a vaii Pasteur.Aceasta situatie,este cunoscuta atat de responsabili ai CAO ,cat si de specialistii ABA Crisuri, de Garda de mediu precum si de Bolojan ILie, ordonator prioncipal de credite pe Oradea.Avand in vedere,separarea puterilor in stat,in Oradea,cine isi asuma "riscul,curajul",de a se lua la tranta cu acest grup mafiot,cu acesti corifei,care conduc destinele urbei noastre in aceste timpuri.Si pentru ca nesimtirea acestora nu are limite,toti cetatenii a caror imobile se afla situate sub cotele bransarii la reteaua de canalizare a orasului (reproiectata pe albia intubata a paraului Paris) de "iluminatii" CAO in tandem cu aceeasi RonoAqua SRL - sunt somati sa-si procure Statii de pompare,pentru a se incadra in "normele proiectului".Pai,atunci ce rost a avut toata acesta tevatura cu intubarea ,solutia cu statiile de pompare se putea rezolva ,prin bransarea directa a acestora, la strazile Louis Pasteur sau Doja !.Dar cu Spitalul Clinicx Judetean de Urgenta,fara o statie de preepurare a apei menajere uzate deversate direct in paraul Paris,cum ramane ? Astept raspuns !
Postat 19 Martie 2016, 22:45 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON