URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2013, 17:16

Primăria vrea o statuie a lui Ion I.C. Brătianu în parcul cu acelaşi nume

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat, miercuri, că intenționează să amplaseze o statuie în mărime naturală a fruntaşului liberal Ion I.C. Brătianu, în parcul cu acelaşi nume.

Fost prim-ministru al României, Brătianu a avut o contribuție majoră în organizarea statului național unitar, precum și în organizarea instituțiilor publice. Ion I. C. Brătianu, cunoscut și ca Ion (Ionel) I. C. Brătianu (1864-1927) a fost de profesie inginer, a condus Partidul Național Liberal şi a fost membru de onoare al Academiei Române din 1923. A fost în repetate rânduri ministru (al Lucrărilor Publice, al Afacerilor Străine, de Interne, de Război), preşedinte al Consiliului de Miniştri, deputat şi senator.

"Ideea amplasării statuii provine din faptul că în Oradea nu se găsește nici o statuie a marelui politician, personalitate care a inițiat revizuirea și adoptarea Constituției din martie 1923, una dintre cele mai moderne și democratice Constituții din Europa", arată comunicatul de presă al Primăriei.

Pentru amplasarea statuii, executivul va cere acordul consilierilor locali în cadrul şedinței de consiliu de joi, 31 octombrie, iar în urma acordului se va organiza un concurs de idei, jurizat de către o comisie a cărei componență va fi decisă tot de reprezentanţii orădenilor.

Conform raportului de specialitate inițiat de municipalitate, statuia va fi realizată în mărime naturală și va fi postată pe un soclu amplasat în apropierea Aleii Ștrandului. Evenimentul ar trebui să se întâmple anul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
ioi (nu lol !!)
101-102/105-106, 1600, 1848,1918,1918,1918,918,1918,1920, 1945, 3-0, 8-1 ioi (nu lol !) 1918 ;)
Postat 03 Noiembrie 2013, 13:02 de pisti
Personalitati putine
@Oradea - pe vremea comunismului, ca sa ajungi cineva, trebuia sa fii membru de partid. Inainte de 1918, trebuia sa fii maghiar (sau macar sa nu fii ortodox).Personalitatile apar la oras, dar romanii erau tinuti mai ales la tara, mai ales in evul mediu. In orase (initial cetati) stateau liderii politici, militari, religiosi, + rude, slugi, meseriasi, etc.Acestia erau, evident, maghiari= liderii (si germani= meseriasi, primii constructori de orase; maghiarii cunosteau initial doar corturile). La tara nu prea ai timp de meditatie si cultura.Putinii romani care au putut sa se ridice deasupra conditiei lor au trebuit sa se maghiarizeze pentru a urca pe scara sociala. Rationamentul tau, dus pana la capat, ar fi : nici un roman nu a fost principe al Transivaniei, deci nu au existat aici romani.Nici un indian nu a fost vicerege al Indiei, deci acolo nu au existat indieni :) . Romanii au inceput sa vina in orase mai ales in anii alfabetizarii si industrializarii socialiste. Am avut colegi maghiari la scoala, facultate si locul de munca.Nu erau toti genii. Procentul de \"personalitati\" a fost cam la fel ca la romani.Pusi in conditii de concurenta echitabile, dispare discrepanta.
Postat 02 Noiembrie 2013, 21:56 de giku
primarul vrea, eu nu vreau...voi vreti?
pana cand trebuie sa acceptam tot ce vrea acest primar? Daca vrea statuie sa-i faca liberalii statuie pe banii lor, nu pe ai nostri! Pana una alta, eu vreau apa calda la robinet.
Postat 01 Noiembrie 2013, 17:18 de anamaria
hahaha
Micutule ciumetii siBratianu... e buna cacofonia "ca C.Popa "
Postat 31 Octombrie 2013, 23:36 de ob 3
gozbore,
gozbore, Ion IC Bratianu a fost un intelectual de seama al romanilor. Asa cum ai citit si in com. de mai jos, a fost unul din reprezentantii de vaza ai multimii romanilor adunati la Blaj pe Campia Libertatii in vedere Unirii cu Romania-Tara Mama, scapand astfel de nedreptatile, discriminarile si abuzurile savarsite de ungurii navalitori in Ardeal. Avem nevoie si de o statuie a lui Avram Iancu, un alt reprezentant de seama al romanilor. Asa ca, gozbore, baga-ti unghia-n gat !
Postat 31 Octombrie 2013, 03:37 de @crinuletz-pontescu
bolojescu ilievici, forte fortisimo
in primul rand, cred ca de acum incolo, cel putin 3 statui tre sa ridicam / an, biruie bugetul; tavarishi Bolojevici dati un decret in acest sens, nu ezitati. Si inca una, numai munteni, olteni si dictatori va rog, da-i dreq pe astia locali, adulam regine, si ionelei, penelei care nu au avut absolut, dar absolut nimic cu liberalismul. Exact ca si azi, ce mai. Prostia maxima sa fie in continuare cu voi
Postat 31 Octombrie 2013, 01:04 de Crinuletz Pontescu
PLANUL SECRET AL UNGARIEI PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (2)
Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea Istoriei Poporului Român. Specialiştii în domeniul Istoriei din Europa şi S.U.A. au descoperit şi susţin că leagănul civilizaţiei pe Planeta Pămînt a existat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în \"Grădina Maicii Domnului\", în Dacia Mare, cu cel puţin 10.000 de ani înainte de e.n. (înainte de Christos). Despre venirea ungurilor şi aşezarea lor în Cîmpia Panonică vorbesc izvoarele istorice, mai ales „Cronica notarului anonim al regelui Bela“ Gesta Hungarorum (în română Faptele ungurilor), este o lucrare care consemnează istoria timpurie ungară, scrisă de de către autorul Magister P, denumit de obicei Anonymus. El se descrie pe sine însuși drept „un supus servitor al regelui Bela”. Gesta Hungarorum este păstrată ca și manuscris, în Országos Széchényi Könyvtár (Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta), și datat aproximativ anul 1200. şi „Cronica lui Simon de Keza“, precum şi cartea „Continuitatea românilor în Dacia – Dovezi noi“, a lui G.Popa-Lisseanu, care ar trebui să fie retipărită în tiraj de massă, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care susţin, în mod fals, că Poporul Român s-a format în sudul Dunării, în Secolele al XII -lea şi al XIII-lea, de unde s-ar fi infiltrat în Ardealul ocupat de unguri. Adevărul istoric este că la sosirea lor în Ardeal, ungurii au găsit în Transilvania, mai multe voievodate ale urmaşilor geto-dacilor, care au avut o unitate de limbă şi o continuitate neîntreruptă în Vatra Strămoşească, de mai bine de 11.000 de ani. Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea propriei Istorii şi, mai ales, a Istoriei Ardealului şi a Daciei Mari. Numeroaselor cărţi şi articole apărute în Ungaria, prin care se falsifică Istoria Poporului Român, Statul Roman le-a dat o replică, în anul 1986, printr-o culegere de studii şi articole apărute în cartea „Jocul periculos al falsificării istoriei“. Dintre autorii români care au prezentat ADEVăRUL ISTORIC cu privire la România, Ardeal şi Ungaria amintim pe: prof. univ. dr.Mircea Muşat, acad. Ştefan Pascu, prof. univ. dr. Ştefan Ştefănescu, dr. Augustin Deac, prof. univ. dr. Francisc Păcurariu, prof. univ. dr. Dinu C.Giurescu, prof. univ. dr. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. univ. dr. Ion Coja, prof. univ. dr. Mihai Ungheanu, dr. Alexandru Savu, prof. univ. dr. Gh. I. Ioniţă, dr. Cristian Popişteanu. De remarcat că deşi România şi Ungaria făceau parte din lagărul socialist, s-a continuat să se falsifice, de la Budapesta, ADEVĂRUL ISTORIC despre Poporul Român şi continuitatea sa de mai mult de 11.000 de ani în Vatra Strămoşească. Acum, cînd Ungaria şi România fac parte din N.A.T.O. şi Uniunea Europeană, se continuă aceeaşi politică revizionistă împotriva ţării noastre, vizînd, în principal, Ardealul. Partium (din latină Partium regni hungariae, în traducere „partea regatului ungariei”) se referă la teritoriul din afara Transilvaniei propriu-zise.
Postat 30 Octombrie 2013, 22:22 de INFORMARE
Oradea
Mă, da voi nu găsiţi pe nimeni, care chiar are rădăcini din Oradea să ii faceţi statuie? Slabă istorie aveţi voi în acest oraş. Un neam care spune că de 2000 de ani sunt aici, nu au stramosi renumiţi!?!? Eu personal va pot dovedi din familie, prin acte ca am stramosi din 1617 in Oradea, voi probabil anca erati pe drum din Albania...
Postat 30 Octombrie 2013, 19:26 de Oradea
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat la Cluj :
Liderul PPMT a spus ca maghiarii ar putea ajunge să blocheze drumurile si sa nu mai plateasca taxe pt obtinerea autonomiei ”Sper sa nu fie nevoie sa uzam de ele, ar fi mult mai ieftin sa purtam un dialog cu guvernul, dar cred că sunt forme democratice, fără violenţa, de a atrage atenţia asupra unei nedreptati”, a mai spus Toro T. Tibor!!! Daca nu se iau masuri Constitutionale impotriva extremismului, separatismului un, se va ajunge la razboi civil in Transilvania. Daca nu vor fi opriti la timp cu forta legii, astia nu se opresc de buna voie !
Postat 30 Octombrie 2013, 18:52 de Nu separatismului !
Felicitari!
Foarte buna idee!Parerea mea e ca ar trebui puse 2 statui in acelasi spatiu din Oradea.Bratianu si Maniu Desi n-a fost membru PNL, partidul sau PNT fiind principalul adversar politic al PNL in perioada interbelica,Maniu si-a adus o contributie decisiva la Marea Unire apoi la consolidarea si edificarea Romaniei Mari.Ca si gandire politica si economica, Maniu a fost cel mai mare LIBERAL ARDELEAN al perioadei interbelice.Orice oras important din Ardeal ar trebui sa aiba statuia lui la loc de cinste,iar daca se poate, cu atat mai bine, si pe cea a lui IC Bratianu.
Postat 30 Octombrie 2013, 18:14 de Ardelean
ICB a fost un domn, IGB e paiezan
Cum de nişte ţărani needucaţi ca C. Popa şi I.G. Bolojan sunt atât de mari admiratori ai unui om de lume ca I.C. Brătianu, rămâne un mister ... chiar şi PNL contemporan e un mister.
Postat 30 Octombrie 2013, 18:08 de Strattera
Felicitari !
Ion C. Bratianu, este unul dintre reprezentantii celor doua sute de mii de romani, adunati pe Campia Libertatii de la Blaj, care cereau Unirea Transilvaniei cu Tara Mama, Romania, consfiintind astfel sfarsitul discriminarilor si abuzurilor din partea ungurilor navalitori, asupra romanilor, pe propriul lor pamant. a insemnat sfarsitul ungariei mari, stat creat artificial cu forta armelor cu sprijin austriac !
Postat 30 Octombrie 2013, 18:05 de Traiasca Trianonul !
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON