URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2015, 19:07

Primăria promite: Până în toamnă, pistele de biciclete din oraş vor fi conectate între ele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma licitaţiei organizate de Primăria Oradea, asocierea firmelor Drumuri Orăşeneşti şi Drumuri Bihor a primit sarcina să realizeze al treilea tronson al pistei de biciclete transfrontaliere. Potrivit unui comunicat transmis marţi, reprezentanţii Primăriei şi ai asocierii au semnat în aceeaşi zi contractul pentru execuţia lucrării.

Oferta în valoare de 1,3 milioane de lei a fost singura depusă. Conform contractului, muncitorii trebuie să termine munca până cel târziu pe 15 septembrie. „În cursul zilei de mâine (n.r. miercuri, 29 iulie) va avea loc predarea amplasamentului, iar executantul va începe lucrările de realizare a pistei”, se arată în comunicatul Primăriei.

Acest al treilea tronson va avea 8.930 de metri lungime şi va interconecta pistele deja realizate. Printre altele, va lega strada Podului de malul Crişului Repede, cu trecere prin străzile Ştefan cel Mare, Lacu Roşu şi Dacia (4,5 kilometri), străzile Barcăului şi Lipovei (1,1 kilometri), Calea Republicii de stadionul Iuliu Bodola (840 metri), ştrandul municipal de Bulevardul Magheru (585 metri), Bulevardul Averescu de strada Dragoş Vodă (395 metri) şi Parcul Bălcescu de strada Ovid Densusianu cu trecere de-a lungul malului stâng al pârâului Peţa.

Salca II, un singur ofertant

Pe de altă parte, tot marţi Primăria Oradea a anunţat că a deschis unica ofertă depusă pentru execuția lucrării de amenajare a parcului Salca, etapa II. Asocierea Constructorul Sălard cu Gardner au propus realizarea lucrărilor pentru preţul de 2,3 milioane lei, fără TVA.

„În perioada următoare Primăria Oradea va evalua oferta depusă pentru a vedea dacă este conformă cu cerințele din caietul de sarcini”, a precizat municipalitatea.

Parcul Salca II, amenajat în vecinătatea primului parc cu acelaşi nume din Nufărul, va cuprinde alei pietonale asfaltate, o pergolă pe stâlpi de zidărie de cărămidă aparentă, trei locuri de joacă destinate copiilor, o cascadă pe două părți (una care se prelinge pe suprafața peretelui, orientată spre locul de odihnă și cealaltă ca o cascadă îngustă, cu cădere spre un lac mic, care face legătura cu lacul realizat în prima etapă), dar și un amfiteatru în aer liber, dezvoltat în jurul unei scene circulare.

De asemenea, proiectul parcului prevede și realizarea unui pârâu cu o suprafață de 72 mp, care va curge în lacul existent în Pârâul Salca I și care, cu ajutorul unei pompe, va fi recirculat.

Totodată, parcul va fi dotat cu panouri de informare, fântâni cu apă potabilă, o fântână cu apă pentru câini, toalete ecologice, bănci de odihnă, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat, corpuri de iluminat încastrate în pavaj, două poduri pentru traversarea pârâului existent, rețea de irigat.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "Piste către nicăieri: Primăria a investit în amenajarea de piste ineficiente pentru biciclişti (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pai se poate nea Ilie
Iar faci piste de biciclete in loc sa... . De fapt cel mai bine intreaba-l pe numitul Platona, ca-ti spune el ce trebuie sa faci! Oricum asta cu pistele de biciclete e de porc :) .
Postat 29 Iulie 2015, 12:52 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON