URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2013, 13:24

Primăria îi provoacă pe arhitecţi să gândească un proiect de amenajare a zonei fostului Budi Bar

Primăria îi provoacă pe arhitecţi să gândească un proiect de amenajare a zonei fostului Budi Bar Cum arăta Budi Bar în 2010 înainte de demolare
Primăria Oradea în parteneriat cu filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România organizează un concurs de soluţii de proiectare pentru modernizarea şi reabilitarea zonei centrale cuprinse pe tronsonul de lângă malul Crişului Repede, dintre străzile Piaţa Ferdinand şi Emilian Mircea Chitul, inclusiv piaţeta cu fântâna arteziană.

O nouă imagine

Potrivit prezentării concursului de arhitectură "Amenajarea promenadei de pe malul Crişului Repede şi dotare pentru alimentaţie publică" publicată pe site-ul Primăriei Oradea, câştigătorul concursului va primi contractul de proiectare fără organizarea altei proceduri. Obiectivul concursului este în principal proiectarea unei unităţi de alimentaţie publică în regim de funcţiune permanent, de categoria braserie, bistro, cafenea, cafe-bar sau pub, cu terasă, recomandat fiind ca arhitecţii să respecte amplasamentul pe care a funcţionat între 1980 şi 2007 localul cunoscut ca Budi Bar.

Pe deasupra, însă, Primăria îşi doreşte ca arhitectul sau echipa care propune proiectul să vină şi cu soluţii peisagistice şi urbanistice pentru zona de promenadă de până la pod şi pentru scuarul care acum are o fântână arteziană. "Am vrea ca pista de biciclete să continue până la trecerea de pietoni, în schimb tot spaţiul acela din jur ar trebui remodelat din punct de vedere urbanistic, ţinându-se cont de faptul că face parte din zona centrală a oraşului", a declarat pentru BIHOREANUL Adriana Lipoveanu, director adjunct la Instituţia Arhitectului Şef.

Potrivit temei de proiectare, se doreşte realizarea unei "noi imagini" a acestei zone, amplificarea potenţialului funcţional şi diversificării gamei de servicii oferite pentru activitatea de alimentaţie publică, agrement şi recreere, definirea unui spaţiu al pietonului şi biciclistului şi valorificarea cadrului natural oferit de Crişul Repede.

Proiecte în anonimat

Participanţii individuali - sau, în cazul echipelor, cel puţin unul dintre membrii echipei - trebuie să fie arhitecţi cu drept de semnătură, membri al Ordinului Arhitecţilor din România sau al unei organizaţii similare din Uniunea Europeană. Organizatorii recomandă ca doritorii să se constituie în echipe mixte de specialişti, formate din arhitect, urbanist, peisagist, designer, etc.

Doritorii se pot înscrie în acest concurs până pe 5 septembrie, data limită pentru primirea proiectelor la secretariatul concursului din Primăria Oradea (Camera 24) fiind de 3 octombrie, iar a celor trimise prin poştă pe 4 octombrie. De precizat este că proiectele depuse trebuie anonimizate conform indicaţiilor publicate pe site-ul Primăriei, astfel că juriul va şti numele câştigătorului abia după ce a ales proiectul.

Juriul este format din viceprimarul Mircea Mălan, Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Adriana Lipoveanu, director adjunct la Instituţia Arhitectului Şef, Pecsene Bela, preşedintele Camerei Arhitecţilor din Hajdu-Bihar, şi Ştefan Pascucz, preşedintele filialei Nord-Vest a OAR.

Rezultatele jurizării concursului vor fi anunţate pe 9 octombrie. Premiul I este în valoare de 7.000 lei, premiul II este de 5.000 lei, iar premiul III, de 4.000 lei.

După concurs, potrivit municipalităţii, proiectul câştigător "va fi asumat ca şi realizare de participanţii la licitaţia publică pentru concesionarea sau închirierea terenului, domeniul municipiului Oradea, în vederea realizării unităţii de alimentaţie publică".

De asemenea, în calitate de autoritate contractantă, municipalitatea va putea contracta cu câştigătorul concursului următoarele etape de proiectare pentru reamenajarea scuarului, investiţie ce se va realiza din fonduri publice sau atrase de Primărie. Potrivit Angelei Lupşea de la Ordinul Arhitecţilor Bihor, concursul va fi anunţat la nivelul tuturor filialelor OAR din ţară.

În 2011, în urma unei licitaţii publice, municipalitatea a închiriat terenul aferent fostului Budi Bar firmei SC Pinota SRL pentru amenajarea unei unităţi de alimentaţie publică, însă până la urmă aceasta a renunţat la investiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pietruiala peste tot
Eu zic sa se taie tot ce e vedre, toti arborii si sa se pietruiasca si sa se puna borduri (mai ales de la videanu sau de la cine da mai mult)!!! Si sufetele sa le pietruim, daca se poate dupa modelul pietei unirii, si sa cheltuim cat mai multi bani pe lucruri inutile si prost alese! NUmai ca sa cheltuim... (vezi alegerile din ultimii ani inclusiv PIRAMITA aia idioata ideea oportunistilor Filipoc cu popaconfulsecretardestatdirector bolos) INCOMPETENTA si IMPOTENTA INTELECTUALA e la mare cinste in alegerile primariei oradene!!!
Postat 21 August 2013, 09:33 de Arhitectura verde
pt Carp III
mai arhitectule nerealizat si fara sanse, ti-e frica sa participi, te-au lasat ideile, sau ce???
Postat 21 August 2013, 09:29 de Tamas E.
Iar fraierii (arhitecţii adică) sar ca la comandă !?!
Dacă le merge mintea la ideea de solidaritate profesională, atunci ar putea foarte bine să-l lase pe geniul agăţat ca piatra de gâtul orădenilor să viseze singur la cum trebuie să arate centrul oraşului. Mai mult decât atât, l-ar putea pune pe respectivul (Bolovjan adică) ca preşedinte de onoare la OAR Bihor.
Postat 20 August 2013, 14:11 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON