URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2017, 11:16

Primăria Oradea avertizează: Cine aruncă moloz sau deşeuri pe domeniul public va fi sancţionat de poliţiştii locali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care nu ţin cont de regulile de curăţenie se pot aştepta să fie amendaţi. Primăria avertizează că poliţiştii locali urmăresc, pe timpul efectuării patrulării în zonele de responsabilitate, respectarea legislaţiei referitoare la curăţenie, atât în perimetrul zonelor de locuit, cât şi în zonele aglomerate ale oraşului.

De asemenea, poliţiştii locali îi vânează şi pe cei care depozitează moloz sau resturi menajere pe domeniul public din Municipiul Oradea.

Aşa l-au prins, de pildă, pe un orădean care arunca, pe strada Aleea Zidarilor, lângă platforma de colectare a deşeurilor, patru saci cu moloz şi diverse alte resturi rezultate din amenajarea locuinţei. "Poliţiştii locali se confruntă cu diverse asemenea cazuri, în care unii cetăţeni nu respectă mediul înconjurător, considerând că depozitarea resturilor menajere sau a molozului rezultat din construcţii pe domeniul public este un gest firesc, nu un prejudiciu adus mediului înconjurător şi imaginii oraşului Oradea", se arată într-un comunicat al Primăriei, transmis marţi.

În luna ianuarie, poliţiştii locali au surprins 12 persoane în timp ce depozitau pe domeniul public moloz sau aruncau diverse resturi de alimente: chiştoace de ţigară, pungi goale, peturi, coji de seminţe etc. "Persoanele în cauză au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 3.800 lei", se mai arată în comunicat.

Poliţia Locală Oradea reaminteşte numărul de telefon la care cetăţenii pot apela pentru a semnala situaţii din sfera de competenţă a agenţilor: Dispecerat 0259.969.

Unde depozităm molozul rezultat din construcţii

De asemenea, Primăria reaminteşte că deşeurile rezultate din lucrări de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări ale clădirilor, fie că sunt locuinţe, fie spaţii cu altă destinaţie se colectează contra cost, pe bază de contract cu RER Ecologic Service, compania punând la dispoziţia solicitanţilor containere cu capacităţi adecvate.

De asemenea, molozul se poate depozita de către cetăţeni la groapa ecologică de pe strada Matei Corvin nr. 327.

Este interzisă atât depunerea acestor tipuri de deşeuri în pubelele sau containerele destinate colectării deşeurilor municipale, cât şi depunerile necontrolate pe domeniul public.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Promise you a miracle
Nu e promisiune depozitul de linga cimitir e o necesitate imperioasa.Era necesar de mult timp.E halucinant ce optiuni legale ai daca vrei sa debarasezi 4-5 saci de resturi de gresie: groapa din episcopia sau contract cu rer,container etc.Fiind un punct de colectare gratuit(ca rer nu-si permite investitia intr-un cintar auto), va ramine in veci o poveste frumoasa.Caci primaria are antamate megaproiecte,megaparcari subacvatice,tuneluri,pasarele care la o adica se pot finanta si din amenzi.Civilizatie prin teroare...
Postat 08 Februarie 2017, 20:05 de excalibur
Pe rer, adica birtinez, cine-l avertizeaza sa-si tina promisiunile?!
05 Aprilie 2016, articol ebihoreanul. Municipalitatea va pune la dispoziţia operatorului de salubritate rer ecologic service un o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi în spatele cimitirului municipal pentru amenajarea unui punct de colectare selectivă a deşeurilor rezultate din amenajările interioare ale spaţiilor de locuit. "Orădenii vor putea să-şi ducă molozul rezultat din lucrările de amenajări interioare la acest punct de colectare de pe strada Thurzo Sandor, nefiind nevoiţi să se mai deplaseze până la halda ecologică", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii. Deşi comunicatul primăriei nu precizează, intenţia este ca la acest punct de colectare orădenii să poată preda gratuit deşeurile rezultate în urma lucrărilor de construcţie care nu necesită autorizaţie sau deşeurile vegetale şi de mari dimensiuni, ele urmând să fie transportate apoi cu utilajele operatorului de salubritate la depozitul de deşeuri administrat de eco Bihor. Terenul a fost pus la dispoziţia rer ecologic cu titlu gratuit prin hcl după ce administraţia domeniului public şi-a dat acceptul pentru diminuarea suprafeţei de teren alocate cimitirului municipal Rulikowski. Amplasamentul şi investiţiile care vor fi făcute aici de operatorul de salubritate vor reveni municipiului gratuit şi libere de sarcini la expirarea contractului de delegare a serviciului public de salubrizare încheiat cu rer ecologic service.
Postat 08 Februarie 2017, 13:20 de pinonel
veniti cu precizari suplimentare
Cat costa tona de moloz? Populatia nu este informata. Am dus anul trecut un portbagaj de moloz si am platit vreo 6 lei. Nu imi mai aduc aminte cate kg erau dar am crezut ca nu aud bine cand casierita mi-a zis cat am de plata. Poate ca daca s-ar spune pretul/kg nu pe tona si s-ar face un pic de reclama pe tema asta, nu ar mai fi atata moloz aruncat pe domeniul public.
Postat 08 Februarie 2017, 11:34 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON