URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2015, 17:14

Primăria a prelungit contractul RER cu 4 ani. La schimb, operatorul va face investiţii de 850.000 euro în oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

RER Ecologic Service rămâne operatorul de salubritate al Oradiei încă patru ani. Consiliul Local Oradea a votat joi prelungirea contractului cu firma de salubritate până în 2020.

"To do list"

City-managerul Oradiei, Eduard Florea, a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de CL, că, încheiat în ianuarie 2008 pentru o perioadă de 8 ani, contractul Primăriei cu RER Ecologic Service ar expira la începutul anului următor. Documentul prevede însă posibilitatea prelungirii cu cel mult jumătate din durata lui, iar în urma unei analize la nivelul Primăriei şi a unei negocieri purtate în ultimele două luni cu conducerea companiei, municipalitatea a decis să prelungească contractul.

Potrivit lui Florea, în luarea acestei decizii a cântărit şi strategia locală de salubritate pentru perioada 2015-2020, aprobată de Primărie în luna ianuarie şi unde sunt prevăzute o serie de investiţii. "Constrângerile bugetare în acest an sunt stricte, nu am putut identifica resurse pentru a derula din bugetul local aceste investiţii", a spus Florea. Astfel, o parte din aceste investiţii vor fi asumate de RER Ecologic Service, odată cu prelungirea contractului.

"Planul de investiţii asumat prevede o valoare de 850.000 euro fără TVA. El are trei obiective de investiţii, fiecare cu termen strict de implementare", a precizat city-managerul.

Ţarcuri cu cartele, containere sub pământ

În primul rând, RER Ecologic Service şi-a asumat echiparea şi securizarea a 530 de incinte metalice din oraş cu cartele magnetice identice cu cele pe care orădenii le folosesc pentru a intra în blocuri. Mai mult, sistemele de închidere automată vor fi alimentate cu panouri solare, care vor asigura astfel energia electrică necesară.

De altfel, operatorul a închis deja, demonstrativ, trei astfel de ţarcuri din oraş, unul de pe strada Aluminei şi două de pe Grădinarilor. Închiderea tuturor ţarcurilor trebuie realizată până cel târziu pe 30 septembrie 2017, costul estimat fiind de 441.300 euro.

Al doilea obiectiv asumat de operatorul de salubritate este realizarea a zece incinte subterane, cu câte patru containere fiecare. Aceste containere subterane vor fi realizate în cartierele de blocuri unde nu există spaţii suficiente pentru realizarea de ţarcuri supraterane, vor trebui realizate până la sfârşitul anului 201 şi vor costa aproape 120.000 euro.

În fine, a treia investiţie asumată de RER Ecologic Service este amenajarea în oraş a unui punct de colectare pentru deşeurile rezultate din amenajări interioare, cel mai probabil în zona Rogerius. Această investiţie va costa aproape 289.000 euro.

În cei patru ani, RER Ecologic Service nu are voie să crească tarifele pentru populaţie, ci doar să le indexeze cu rata inflaţiei. Mai mult, a arătat Florea, Oradea va mai câştiga în cei patru ani aproximativ 400.000 euro din dividende, 40% din capitalul social al societăţii fiind deţinut de Primărie.

Prelungirea contractului a fost votată în CL Oradea cu abţinerea grupului PSD. Social-democrata Debelka Boglarka a spus în numele colegilor că, de vreme ce contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii, legal, ar trebui reînoit tot printr-o licitaţie. În replică primarul Ilie Bolojan a arătat că prelungirea înţelegerii între părţi este perfect legală, această posibilitate fiind prevăzută inclusiv în contractul aflat în derulare.

În plus, măsura este una logică, de vreme ce municipalitatea urmează să îşi delege serviciul de salubritate către asociaţia de dezvoltare intracomunitară Ecolect înfiinţată de Consiliul Judeţean Bihor. Ulterior, Ecolect va organiza licitaţia pentru desemnarea operatorilor împărţind întreg judeţul pe şapte sau opt zone iar municipalitatea nu va mai avea nicio responsabilitate în alegerea firmei de salubritate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fără licitaţie este nelegal !!!
Nu e precum monopolul la energie electrică ci taman pe dos !!! Edilul trage tare ca să nu fie dubii atunci când va fi reţinut pentru primele 29 de zile ... că în prima doar o să se lamenteze vârtos iar anchetatorii o să-l lase puţin la aerisit, fără să mai măsoare timpul deja parcurs !!! O să măsoare în schimb greutatea "parandărătului" în cuantum de 850.000 Euro !!!
Postat 29 Mai 2015, 09:14 de WinDos
Gestionare
Vom vedea cum vor reusi cei de la RER sa implementeze acest sistem care dupa parerea mea le vor da mari batai de cap.
Postat 28 Mai 2015, 22:39 de cristi_lucaci2002
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON