URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2015, 15:55

Poate să ningă! RER Ecologic Service a pregătit utilajele de iarnă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficial, iarna poate să vină la Oradea. Inspectorii Primăriei au verificat vineri utilajele cu care operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service va interveni în zilele în care va ninge, precum şi stocurile de materiale antiderapante pregătite de societate.

"Primăria municipiului Oradea şi-a propus să facă o inventariere a utilajele care vor fi folosite în această iarnă, 2015-2016, pentru deszăpezirea municipiului. Am constatat că sunt funcţionale utilajele care au fost trecute în programul de deszăpezire", a declarat, la finalul verificării, Emil Benţan, director adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie şi cel care a condus controlul. Potrivit acestuia, RER Ecologic Service a pregătit 30 de utilaje pentru această iarnă.  

Totodată, au fost inventariate şi stocurile de materiale antiderapante. "Avem stocul minim necesar, respectiv 500 tone sare, 320 de tone de nisipi şi 61 de tone de clorură de calciu", a precizat directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban. Totodată, a mai spus directorul, 160 de muncitori sunt pregătiţi să cureţe zăpada din oraş, care vor lucra manual sau cu utilaje de mică capacitate, dedicate aleilor sau străzilor înguste.

Meteorologii prevăd însă că zăpada se va lăsa aşteptată. În prezent, prognoza meteo arată că Oradea ar putea vedea primii fulgi de nea în decembrie.

Procedura de intervenţie a muncitorilor RER Ecologic Service în caz de ninsoare este identică cu cea din anii trecuţi: comisia de deszăpezire a Primăriei dă alarma, iar operatorul are la dispoziţie o oră să iasă pe străzi. Din momentul în care acţiunea de împrăştiere material antiderapant sau deszăpezire a demarat, RER Ecologic Service are un interval de timp în care trebuie să o şi finalizeze. Acesta depinde însă de zona de intervenţie: pe străzile cuprinse în zona Urgenţa 1 trebuie să termine în două ore, pe cele din Urgenţa 2 în patru ore, pe cele din Urgenţa 3 în opt ore iar pe cele din Urgenţa 4 în 12 ore.

Ca o noutate, Benţan a precizat că 20 de artere orădene din urgenţa 4 au "promovat" în categoria a treia, dat fiind că au fost asfaltate şi modernizate.

Directorul de producţie al RER Ecologic Service a ţinut să facă un apel la şoferii orădeni, rugându-i ca, pentru mai buna desfăşurare a acţiunilor de deszăpezire, să ofere prioritate utilajelor, mai cu seamă că traficul rutier este îngreunat în Oradea din pricina şantierelor. "Dacă se întâmplă să fie cădere de zăpadă în ore de vârf, de obicei se blochează circulaţia şi noi nu mai putem interveni. Oamenii văd că noi suntem blocaţi în trafic, dar reclamă că nu am ajuns pe strada lor. Din păcate, utilajele de deszăpezire nu au prioritate, din contră, când te văd se înghesuie să se bage în faţa ta", a precizat Ban.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da, se poate zambi..
Am sa scot un citat din articol, "Procedura de intervenţie a muncitorilor RER Ecologic Service în caz de ninsoare este identică cu cea din anii trecuţi", daca este identica cu cea din anii trecuti atunci stau linistit :), nu de alta dar am facut putin atrenament la beton in toamna, asa ca lopata e pregatita si tonusul muscular trebuie doar intretinut.
Postat 23 Octombrie 2015, 21:50 de detectiv
COLIND
Asa zicea si Termoficarea acum cateva zile ! Si s-a dovedit contrariul ! Noroc ca in Oradea ninge rar ! Dar daca va ninge in noiembrie ? Abundent... Cum se va inlatura zapada pe Independentei , strada europeana care arata de parca ar fi bombardat-o Putin ? Afara ninge linistit / Si-n casa arde focul /Iar noi langa Ilie stand / Demult uitaram...totul / In casa focul e facut ( ca_caldura de la oras , de unde ? )/Dar cine sa se culce ? / Cand Bolojan ne minte mult / Cu glas duios si dulce...
Postat 23 Octombrie 2015, 18:50 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON