URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2016, 17:17

Oradea are două noi clădiri monument istoric: Sinagoga de pe strada Primăriei şi fosta lojă masonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reunită miercuri la Cluj, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a aprobat introducerea pe lista monumentelor a două clădiri din Oradea: Sinagoga Aachvas Rhein de pe strada Primăriei, construită în anul 1926, şi fosta lojă masonică de pe strada Universităţii, ridicată în 1901.

Cererile de clasare a celor două clădiri au fost înaintate de Primărie şi au fost susţinute de arhitectul orădean Cristian Puşcaş, în cazul sinagogii, şi de arhitecta băimăreană Ildiko Mitru, în cazul fostei loji masonice. Cei doi specialişti au întocmit şi documentaţia necesară pentru această procedură, care cuprinde prezentarea arhitecturală şi istorică a clădirilor. Anterior acestei şedinţe, arhitectul Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii, a făcut o vizită la Oradea şi a analizat clasarea celor două clădiri, convingându-se de oportunitatea şi justeţea cererii. Drept urmare, în şedinţa de la Cluj, inclusiv Bogdan a susţinut cererile Primăriei Oradea. 

„Practic, foarte multe nu se schimbă pentru aceste clădiri, deoarece ele sunt oricum incluse în Ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, care este clasat”, a explicat Puşcaş pentru BIHOREANUL. Altfel spus, ele erau protejate şi până acum. Includerea pe lista monumentelor istorice înseamnă însă că, de acum înainte, orice proiect care le vizează va trebui să fie făcut de arhitecţi atestaţi de Ministerul Culturii pentru lucrări la monumente istorice.

Deciziile de clasare urmează să fie consfinţite printr-un ordin al ministrului Culturii şi apoi publicate în Monitorul Oficial.

Edilii Oradiei au anunţat deja doresc să transforme că ambele clădiri în muzee. Mai precis, sinagoga ar urma să devină un Muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor, iar loja un Muzeu al masoneriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
onor
...nu exista si o cladire in care au functionat legionarii??????? Cred ca ar merita si ei un muzeu, au facut mai mult pentru tara asta decat unii........
Postat 27 Octombrie 2016, 11:48 de FLORIN64
asa
Un muzeu de istorie a evreilor in Oradea e o idee excelenta.
Postat 27 Octombrie 2016, 08:57 de Cleopard
URATENIA ABSOLUTA
O cladire mai urata decat cea a " lojei maosonice " nu cred ca exista pe planeta! La fel de...." urata " ( metaforic vorbind ) precum sunt masonii actuali: Palladi, Popp, Mateescu, Palladi, Popp...
Postat 26 Octombrie 2016, 21:15 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON