URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2015, 14:20

"Nu" de la APM: Proiectele dealului Ciuperca şi al aquapark-ului nu au undă verde de la Mediu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două mari proiecte ale Primăriei, cel de amenajare a dealului Ciuperca şi cel de construire a aquapark-ului, au probleme de mediu, ambele cauzate de întârzierea cu care angajaţii municipalităţii au depus documentele la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Nu tăiaţi arborii!

În cazul proiectului de construire a complexului wellness Nymphaea, pe locul fostului ştrand municipal, funcţionarii Primăriei au solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, la începutul lunii martie, un aviz pentru defrişarea a 200 de arbori şi arbuşti, toţi aflaţi în incinta fostului ştrand.

Lucrarea nu fusese cuprinsă în proiectul iniţial, pentru care Primăria a obţinut în 2014 avizul APM Bihor şi în baza căruia au început lucrările la aquapark. "Acum, şi-au dat seama că trebuie să şi defrişeze, şi au solicitat revizuirea actului de reglementare emis în 2014. Dar acest lucru nu se poate realiza, pentru că nu putem evalua impactul asupra mediului", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, şefa APM Bihor, Sanda Mercea.

Potrivit acesteia, Ordinul Ministrului Mediului nr. 135/2010 privind aprobarea metodei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice şi private, arată la articolul 5 că o astfel de evaluare nu se poate face decât înainte de demararea lucrării. Or, în cazul aquapark-ului, şantierul este în lucru, deci specialiştii APM Bihor nu mai pot evalua dacă arborii şi arbuştii pot sau nu să fie tăiaţi.

Deal fără aviz

În cazul amenajării grădinii publice pe dealul Ciuperca, lucrurile sunt şi mai complicate. Deşi lucrările au început încă din ianuarie, Primăria a depus la APM Bihor o solicitare de eliberare a acordului de mediu abia pe 13 februarie 2015.

"Inspectorii APM Bihor au verificat amplasamentul şi s-a constatat că lucrările au fost începute: era îndepărtată vegetaţia arbustivă şi unele exemplare de arbori, la fel aleile de acces, şi se lucra la terasarea şi realizarea de căi de acces", a explicat Loredana Ţîrţ, purtător de cuvânt al APM Bihor.

În baza aceluiaşi ordin 135/2010, APM Bihor a decis să respingă solicitarea acordului de mediu, decizie comunicată Primăriei pe 19 martie. Astfel, dacă în ce priveşte proiectul aquapark-ului doar o etapă a lucrării, cea a defrişărilor, nu are avizul APM, în cazul dealului Ciuperca întreaga lucrare este neavizată.

Lucrările, înainte!

În ciuda acestor deficienţe, viceprimarul Mircea Mălan spune că lucrările continuă. "Vom încerca să găsim soluţii să rezolvăm problemele", a spus edilul.

Mălan a mai afirmat că întârzierea cu care Primăria a depus solicitările de eliberare a avizelor necesare se datorează reproiectării lucrărilor. Ambele proiecte au fost date la refăcut înainte de a fi puse în practică, aquapark-ul pentru că în forma iniţială avea numeroase defecte, iar Ciuperca pentru că era prea scump, şi, spune viceprimarul, după refacerea lor proiectanţii au omis să pregătească documentaţia de mediu completă. "Lucrările continuă, vom găsi o modalitate de soluţionare", a încheiat viceprimarul.

Stejarii rămân uniţi!

Nici proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii nu a trecut fără emoţii de APM Bihor. Inspectorii de mediu au eliberat Primăriei un aviz pentru defrişarea a 60 de arbori şi arbuştilor din piaţă, prea bătrâni sau prea bolnavi pentru a fi păstraţi, însă au cerut în mod expres păstrarea celor 10 stejari aflaţi pe aliniamentul din faţa palatului Vulturul Negru.

Conform deciziei APM Bihor, stejarii "vor fi păstraţi şi integraţi în noul proiect de amenajare", iar Primăria nu are de ales decât să se conformeze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
APM Bihor vin controalele? Cum sa spui NU Primarului Bolojan-BULIBASA de Oradea
Primaria a depus solicitarile de eliberarea a avizelor cu intarziere ? Reproiectarea lucrarilor ?Demolam un oras in numele "dezvoltarii si al progresului" fara a avea o perspectiva clara ,doar de dragul de a cheltui banul public? Despre cine vorbim de fapt ? Despre niste incompetenti care s-au aciuit de o vreme prin incaperile Primariei Oradea,care ne dau lectii de dezvoltare,de conduita sociala si morala.Acesti impostori au influentat si deciziile de avizare a multor lucrari din Oradea,de catre APM Bihor,ABA Crisuri..... Proiectul Amenajare Valea Pasteur ,titular ABA Crisuri a primit toate avizele desi au fost incalcate toate normele si Directivele, interne si europene.Cu toate obiectiile opiniei publice prezentate argumentat si in timp in sedintele CAT ,premergatoare avizarii,ANP Bihor da aviz favorabil.Acest aviz precum si accesarea frauduloasa de fonduri europene (Axa 5POS Mediu-inundatii) a facut obiectul mai multor sesizari dupa cum urmeaza : 1.Ministerul Mediului, 2.Ministerul Fondurilor europene, 3.Presedintele Klaus Iohanis, 4.Curtea Europeana de Conturi Luxembourg, 5.OLAF, 6.Parlamentul European Bruxells, 7.Cabinet Prim Ministru, 8.Ministerium fur Umwelt,Klima und Energiewirtschaft Baden-Wurttemberg. Stimate doamne de la APM Bihor-dir.Merce Sanda,Felicia Enache sef serv avize,Mihaela Craciun autorizatii, semnaturile/ acordurile date de dvs.pentru acest proiect inseamna asumarea responsabilitatii .Cine semneaza ca PRIMARUL(Bolojan) plateste.Eu v-am tot prevenit.Este timpul....platii.
Postat 07 Aprilie 2015, 22:56 de platona
Deja e tarziu
Setea edililor oradeni de a face ceea ce nu s-a facut timp de 25 de ani nu prevesteste nimic bun! Dealul Ciuperca s-a distrus, ireversibil, fara sa existe certitudinea ca proiectul se va finaliza, dat fiind faptul ca lucrarile au fost demarate ilegal si orice alta lucrare fiind o ilegalitate in lipsa autorizatiei de mediu. Piata Unirii a fost distrus, fiind defrisate peste 60 de arbori si arbusti. APM spune ca autorizatia de mediu obliga municipalitatea sa pastreze si sa integreze stejarii din fata Palatului Vulturul Negru. Sincer nu vad de ce s-ar conforma primaria dat fiind ca din cate se pare incalcarea unor legi reprezinta o nimica toata. Strandul municipal si spatiile verzi de langa aceasta au fost la fel distruse, iar in locul a ceea ce a fost pana nu demult locul de intalnire si relaxare a oradenilor, se va construi ceva care va fi denumit Aqua Park, in mod impropriu si sub un nume care nu prea are nimic de-a face cu specificul acestor meleaguri. Printre realizarile marete ale primariei se numara si pietonalul reabilitat si refacut, cei drept mai demult, dar intr-un mod care starneste scarba ori de cate ori trec prin zona. Daca si proiectele aflate in faza de realizare vor fi tot atat de reusite ca pietonala, voi fi mandru de faptul ca sunt cetatean al municipiului Oradea si voi astepta cu nerabdare momentul in care cei responsabili vor fi arestati de DNA pentru abuz in serviciu!
Postat 07 Aprilie 2015, 17:02 de oradeansuparat
E Primaria Oradea e deasupra legilor?
In mod normal si legal, fara avizul APMediu, nu se poate obtine Autorizatia de Construire si deci nu se pot incepe lucrarile de constructii. Poate Primaria Oradea e deasupra legilor ? Eu cred ca nu. E o frenezie greu de explicat la Cuplul Bolojan / Malan in a demara lucrari edilitare fara consultarea populatiei si a specialistilor in privinta oportunitatii lucrarilor respective, a suge fonduri europene si a face rost de arhitecti si constructori docili, chiar daca mai putin rulati pe tipul concret de lucrari - totul e sa marseze la conceptiile luminate ale Cuplului. Ar trebui ca oamenii legii sa inceapa sa-si faca datoria in cazul derbedeilor astora doi, inainte de a ne pomeni cu tot orasul distrus. (ps1 Eutanasiu, bravo pentru cum gandesti si civism) (ps2 Scribi ai Cuplului, nu va mai ascundeti sub pseudonime jenante, vi se vede tot)
Postat 07 Aprilie 2015, 12:36 de horia_popa
hai noroc, EUTANASIULE,
Zi-mi şi mie: cine e cucoana de la Mediu? A cui noră este?
Postat 06 Aprilie 2015, 23:03 de ADINA
alo, Eutanasiule,
vezi că pechinez se numeşte altcineva! nu încurca borcanele! şi ... cu ce te-ai tratat, ca scrii,nu glumă!!!
Postat 06 Aprilie 2015, 22:34 de ADINA
LA CUMPĂNA DINTRE BANI
Dacă-l întrebi pe Bolojan care dintre catastrofele realizate de el în Oradea e mai gravă, nu știe să răspundă. I-ar fi greu să se hotărască între compromiterea proiectului APAREGIO, mulgerea proprietarilor de imobile de-a lungul drumului expres cu toate că el nu avea avizul pentru terenul CFR, decorticarea dealului Ciuperca fără aviz, reproiectarea Aquapark-ului doar de dragul de a câştiga licitaţia cine trebuie şi exemplele pot continua. Și cui nu i-ar fi? Locul comun al tuturor proiectelor este acela că, sub imperiul absorbţiei de fonduri europene, iniţial, instituţiile au fost obligate să-i elibereze avize de principiu, după care NU SE ŞTIE CINE a constat că proiectele nu sunt corespunzătoare şi trebuie făcută reproiectarea (uneori atehnic denumită optimizare). Toate astea cu mîinile lui Mălan, Florea, Moş, Ghitea &co. Bolojan ar putea fi judecat pentru neglijenţă în serviciu, pentru complicitate cu un grup organizat, ba chiar pentru pagubele produse oraşului în diferitele lui faze agonice. În realitate, Bolojan va fi judecat doar pentru “întârzierea cu care angajaţii municipalităţii au depus documentele”. Dreptatea își revine din fierbințeli și lasă loc unei cascadorii oficiale: Justiția. Dreptatea și Justiția pot juca fiecare rolul celeilalte. Mulțimea le confundă cu plăcere, fiindcă nu-i pasă la detaliu pentru ce intră la beci un nimeni. Aşa că, de la continuarea lucrărilor " încercând să găsim soluţii să rezolvăm problemele" şi până la respectarea legii, fiecare interpretează faptele după felul lui de a fi. Când o pipiţă care ne dă definiţii pe post de comunicate de presă, având singurul merit cunoscut că este nora securistului Mercea, a ajuns să fie conştientă de importanţa poziţiei şi a instituţiei pe care crede că o şi conduce, toţi au rămas în offside. Acum, DNA arestează la categoria de vîrstă Hrebenciuc și Pinalti ca să curețe clasa politică de corupția bătrînă. Procurorii, cică, eliberează terenul pentru politicienii tineri, cei născuți pe vremea cînd copiii se făceau pe fondul penelor de curent. Lupii tineri nu mai sunt tineri. Sunt bogați, înfipți și obraznici. Din însușirile lupului și-au păstrat doar mersul în haită și năravul de a fura câte ceva din gospodăriile oamenilor. Întîmplarea a făcut ca Bolojan să intre în politică înainte de a intra în arestul preventiv. S-a înscris în PNL avînd în minte un plan de îmbogățire pe spinarea statului. În tot acest timp, n-a obosit să fie obraznic. Despre Bolojan ai fi zis că a lucrat doar cu cîțiva băieți mai “necăsătoriți” de la PNL, dar s-a aflat că a lucrat și cu SIMBAC, și cu Proiect Bihor, și cu Selina, și cu …, și cu … Credeau că le-a deschis o uşă dar acum se dovedeşte că le-a dat o clanţă. Zbenguiala lui politică a trecut neobservată pînă când Tăriceanu i-a pus la dispoziție o relație stabilă cu arivismul. Ilie s-a transformat peste noapte într-o fiară, un devorator de etape, agresiv și ridicol tocmai de aceea, ca un pechinez legat cu sfoară și rotit deasupra capului. Aşa se face că lesa lui este elastică până la 31.12.2015. Stăpânii lui nu sunt dispuşi să-l ducă la “cipat” pentru autentificare ca să nu se dea de gol. Asta s-a constatat de când cu maidanezii. Preferă să-l eutanasieze tot pe banii statului.
Postat 06 Aprilie 2015, 20:50 de eutanasiu
De necrezut ... dar şi de aşteptat în acelaşi timp !!!
Amatorii liberali care s-au "înscăunat" la conducerea PMO sunt parţial şi apoi total neavizaţi ... !!! Nerespectarea legislaţiei, indiferent pe ce domeniu, nu primeşte calificativul dorit de municipalitate, de genul "lucrările continuă, vom găsi o modalitate de soluţionare", ci reprezintă faptă penală pentru că e cu bună ştiinţă !!!
Postat 06 Aprilie 2015, 17:39 de WinDos
partea murdara a politicii
eu nu i-as da importanta: sa stea tari pe pozitii si sa faca lucrarile fara aviz din partea mea, dar sa nu piarda banii europeni! eu, citind articolul tot ce am inteles este ca APM nu vrea sa le dea acordul pentru simplul fapt ca l-au cerut cu intarziere (!) (cica, cum zicea dir.agentiei: "nu putem evalua impactul pt ca au demontat aleea si pentru ca este un buldozer pe amplasament")-[deci nu pt ca se propune taierea copacilor or alte motive] mi se pare o justificare atat de aberanta a refuzului incat prima intrebare mi-e dc nu cumva vor doar sa puna piedici... astfel ca la o scurta cautare pe net aflam ca doamna director Sanda Mercea e nepoata consilierului local PSD, Pavel Mercea. mult tra sa te compromiti dc ai fost pus pe pile de la bun inceput.. asta e politica: acum avem si opozitie in oras. si de la partidul care e la putere la centru. pacat ca rolul opozitiei nu e de a corecta exagerarile celor de la putere ci pur si simplu de a le bloca. astia ar face orice pt ca sa omoare si capra vecinului care munceste ceva.. si-ar umple orice vecin de * ca ei sa PARA mai curati. se pare ca orice frana in calea dezvoltarii merita pt putina imagine.. e interesant (calmant) ca viceprimarul spune ca totusi lucrarile vor continua in ciuda acestor mici probleme.
Postat 06 Aprilie 2015, 15:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON