URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2014, 08:45

Jos cablurile! Primăria caută investitor care să cheltuie 9,5 milioane euro cu amenajarea canalelor tehnice de sub oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria vrea să dea jos toate cablurile de pe faţadele clădirilor. Consiliul Local a aprobat luni, la propunerea municipalităţii, organizarea unei licitaţii pentru concesionarea suprafeţei de 100.000 metri pătraţi în vederea realizării unei canalizaţii subterane pentru amplasarea de reţele de comunicaţii electronice şi electrice.

"Intenţia noastră este ca în următorii ani să realizăm în Oradea circa 150-200 de kilometri de canalizaţii subterane în care să fie coborâte toate reţelele de pe faţadele clădirilor. Sper să găsim un partener care să realizeze aceste investiţie a cărei valoare se ridică la circa 9,5 milioane euro", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Partenerul desemnat în urma licitaţiei va trebui să amenajeze canalele tehnice în cel mult doi ani şi îşi ca recupera investiţia în următorii 40 de ani din închirirerea acestora către proprietarii de reţele care vor fi obligaţi să le coboare de pe faţade.

În teorie, municipalitatea va ieşi de trei ori câştigată din acest parteneriat. Primăria nu doar că va înlătura reţelele aeriene fără să fi cheltuit bani din bugetul local, dar va şi încasa o taxă de folosinţă a terenului în valoare de 1 leu pe metrul liniar pe an şi un procent de minim 15% din veniturile concesionarului din închirierea canalelor tehnice. Rămâne de văzut dacă va reuşi să şi atragă un partener...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
unde-s 2 desimea creste
cu ocazia asta, daca citeste spionul din primarie comentariile, poate ridica problema coborarii stalpilor dezafectati. doar in orasul prostilor, cand "s-au inlocuit" stalpii vechi cu stalpii noi, prestatorul nu s-a achitat si de scoaterea lor.
Postat 19 Februarie 2014, 17:53 de highlander
Centrul Istoric cu prioritate
ar fi bine pentru inceput sa se limiteze la centrul istoric unde cablurile spanzurate peste tot nu e cel mai frumos peisaj posibil ...
Postat 18 Februarie 2014, 13:46 de Gelu
Coborât în bernă şi decedat din mers !?!
Muncipalitatea vrea de mult timp să facă aşa ceva. Întrebarea e ce se întâmplă cu reţelele actuale în care furnozorii de azi au investit? Ca să-şi recupereze rapid refacerea cu alte reţele, subterane, furnizorii vor ridica tarifele aplicate clienţilor, cu până la 150-200% !?! E logic că altfel ar falimenta. Planul nu e fezabil dacă se pune astfel problema. Pe de altă parte, cine e atât de fraier să investească o sumă de bani, cu recuperare în 40 de ani, pe baza unei concesiuni care nu are fundamente serioase şi sigure pe termen lung şi foarte lung? Orice investiţie în lucrări de acest gen din lume au recuperare în maxim 10-11 ani !?! Şi cine îşi imaginează că furnizorii unor utilităţi vor accepta taxe de închiriere de la un concesionar privat, chestiune nereglementată în plan public prin legi şi nu doar prin hotărâri ale consiliilor locale? Aşa încât discuţia asta, care e veche de peste 10-12 ani, ţine strict de atragerea unor fonduri publice aferente programelor europene de regenerare urbană !?! Adică doar municipalitatea are rol direct în acest context, nicidecum prin intermediar. În rest, sunt dorinţe neîmplinite ale unei administraţii locale incapabile să simtă realitatea !?!
Postat 18 Februarie 2014, 13:22 de Carp III
decizie buna
cablurile dau un aspect urat cladirilor. bine ca are RTC canale subterane, macar atat, probabil din acest motiv merge "bine" internetul, intrase la apa...
Postat 18 Februarie 2014, 12:19 de Adela
cabluri...
comparatia asta este deosebit de nepotrivita :) RTC si wirelessu :) sau tu numesti orice hotspot wireless? :) parca te vad cu internetu de 1 Gb acasa dar tu lauzi grecii :) Are RTC internet? :) si aici ma refer la transfer de date si nu wireless ....
Postat 18 Februarie 2014, 12:14 de Oradean
siii....stalpii??
De pe fatade intelegem . Dar de pe stalpi??? In fiecare zi se trezeste cate unul cu cate un cablu sa mai intinda, suntem in era wireless si cabluri sunt peste tot. Romtelecom avea canale subterane dar RDS e ca o sarma aruncata anapoda peste oras.
Postat 18 Februarie 2014, 09:41 de libi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON