URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2015, 19:12

Investiţie de 3,2 milioane euro. Strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală, cu terase şi spaţii verzi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strada Vasile Alecsandri va deveni pietonală. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai lucrării în vederea depunerii proiectului la ADR Nord-Vest. Municipalitatea speră că, având proiectul pregătit, va reuşi să atragă fonduri europene pentru implementarea lui încă din actualul ciclu de finanţare.

"Dacă vom primi finanţare, lucrările vor fi scoase la licitaţie în cel mai scurt timp pentru ca investiţia să poată fi finalizată până la sfârşitul acestui an, iar dacă nu, le vom amâna pentru următoarea perioadă de finanţare pentru că oricum avem ce să lucrăm în această vară", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit proiectului estimat la circa 3,2 milioane euro, lucrările vor cuprinde de la realizarea unui canal tehnic vizitabil, până la pietruirea arterei, amenajarea de terase şi implementarea unei soluţii de iluminat arhitectural care să pună în valoare clădirile din zonă.

"Pe mijlocul străzii se va realiza o canalizaţie tehnică de 1,5 metri pe 1,5 metri, în care vor coborî toţi deţinătorii de cabluri, inclusiv Electrica şi toate reţelele cu racordurile aferente. Un canal tehnic vizitabil oferă posibilitatea intervenţiei fără să mai înlocuim pavajul", a spus Mălan.

Lată de circa 13,5 metri, strada va avea pe partea stângă pe sensul de mers către Parcul 1 Decembrie, un trotuar de circa 2,5 metri flancat de un şir de arbori, urmat de terase aproximativ 4 metri amenajate sub formă de marchize, o suprafaţă circulabilă de circa 4 metri destinată intervenţiilor de urgenţă ale pompierilor şi ambulanţei şi încă un trotuar pe partea dreaptă a drumului.

Conform proiectului, strada va fi pavată cu granit auriu, piatră trani de nuanţe similare celor din Piaţa Unirii şi porfir. Marchizele vor avea în avea în subteran racorduri la toate reţelele de apă, canal şi curent pentru ca proprietarii localurilor din zonă să îşi poată monta aici un bar exterior sau televizoare pentru vizionarea meciurilor.

"Ne-am gândit să montăm un sistem audio unitar pe stradă, astfel încât la terase să existe o muzică în surdină care să nu deranjeze clienţii. Altfel, proprietarii teraselor s-ar putea simţi tentaţi să se concureze muzical, iar dacă unul pune Guţă, altul Gheorghiu, iar altul Metallica, vă daţi seama ce va ieşi acolo", a spus viceprimarul.

Potrivit edilului, municipalitatea a preferat varianta amplasării teraselor pe centrul străzii pentru a oferi trecătorilor vedere la vitrinele spaţiilor comerciale din zonă. "Ne-am gândim să nu conducem strada la un singur tip de activitate. Dacă puneam marchizele perimetral, nu pe mijloc, îngreunam situaţia spaţiilor cu altă destinaţie decât de terasă sau cafenea. În plus, pentru că suprafeţele vitrate sunt la înălţimi variabile şi marchizele ar fi fost monte la mai multe niveluri şi ar fi arătat urât", a declarat Mălan.

Viceprimarul a mai spus că, profitând de reabilizarea străzii, municipalitatea va încuraja proprietarii spaţiilor din zonă să îşi reabiliteze faţadele clădirilor urmând să beneneficieze pentru cinci ani de o scutire de impozitul pe proprietate şi chiar să poată concesiona cu titlu gratuit, pentru 3 - 5 ani, terasele de pe mijlocul drumului.

Proprietarii teraselor vor avea libertatea să îşi cumpere propriul mobilier pentru marchizele închiriate, cu condiţia ca acesta să îndeplinească standardele estetice impuse de municipalitate. Mălan a avut deja două întâlniri cu locuitorii de pe Vasile Alecsandri şi întreprinzătorii care au afaceri aici şi speră că va ajunge la o înţelegere cu aceştia.

"Cel mai probabil, lucrările de reabilitare a faţadelor vor avea loc după reabilitarea străzii. Schelele ar putea fi montate fără probleme pe trotuar, acoperite cu plasă, aşa că nu vor deranja foarte mult activitatea localurilor din zonă", a spus Mălan.

În cel mai bun caz reabilitarea faţadelor va putea demara în cursul anului 2016, după reabilitarea străzii, a cărei dată de începere este însă deocamdată incertă. Oricum, profitând de lucrările din Piaţa Unirii, municipalitatea va închide strada Alecsandri la ieşirea dinspre centru. Artera va fi spartă pentru montarea de module termice la intrarea fiecărui imobil pentru a racorda locuinţele din zonă la reţeaua de încălzire a oraşului.

În galeria foto, vedeţi cum va arăta strada Vasile Alecsandri!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Una calda, 26 rele !Dar cu canalizarile spitalelor cum mai stam ?
Din 26 de proiecte uite ca s-a nimerit unul si pe gustul nostru,sau cel putin pe gustul meu.Dezvoltarea si progresul unei urbii nu se poate infaptui fara a fi luat in consideratie si opinia oradeanului.Consider ca ascensiunea unei urbiinu se cladeste in dispretul total al naturii(intubari Adona,Paris,poluare CET 1)si al cetatenilor sai(exproprieri,taxe,hot.cons.local)ci pri coroborarea bunei credinte,a implicarii reale,a ravnei profesionale a celor chemati sa lucreze pentru oras intr-un registru ireprosabil de tinuta morala- in interesul cetateanului si al banului public.Despre faptul ca Spitalul Clinic de Urgenta Oradea nu este bransat la reteaua de canalizare a orasului,nimic domnule primar Bolojan ?Asteptati banii europeni pentru un proiect conceput fraudulos impreuna cu dl.Pasztor de la ABA Crisuri ?Pentru acest proiect (ce mai dezvoltare ,ce strategie de dispret la adresa protectiei mediului), veti da cu subsemnatul Curtii de Conturi Europene,celor de la OLAF precum si celor de la DNA,impreuna cu prietenul dvs.Pasztor. 26 de proiecte fuserite intr-un an !La proiectul Drum rapid se lucreaza fara a se respecta norma tehnica prevazuta in caietul de sarcini!O sesizare adresata catre Inspectia in Constructii Cluj-Bucuresti s-a adeverit.Nu-i asa ? Vor urma altele,cu probe,poze si detalii..` Acolo in Primarie puteti FUSERI cat doriti,dar obiective de care noi oradenii ne vom lovi zi de zi (pe banii nostri sau europeni,tot aia,tot noi ii platim si pe aia) nu o sa va permit.Fiecatre mp de lucrari vor fi fotografiate,verificate si daca nu corespund - SESIZARE !Cine seamana vant culege furtuna ! Pazea,vine FURTUNA !
Postat 14 Februarie 2015, 23:55 de platona
de acord
@grigore: perfect de acord cu ce ai scris! un GRANDE SICTIR si din partea mea!
Postat 14 Februarie 2015, 09:45 de TDS
????????
Bineinteles lucrarea va fi luata de Ghilea si Rus Beni!!!!!!!!Dorobanti si centru vechi lipseste ..bolo si unghurasii sunt la putere!Ura???????Ei au omorit fotbalul in Oradia nem?Un sincer SICTIR celor 2 partide politice ..udemereu +pdl!
Postat 14 Februarie 2015, 06:54 de grigore
CENZURA new PNL-ista!
Dupa ce AM FOST CENZURAT pe pagina de FB a Primariei, acum sunt CENZURAT si pe site-ul Primariei! In textul postat pe site-ul PMO Bolojan explica de ce a fost nevoie sa fie inlocuit Ovidiu Muresan cu Huszar! Dar o face cu erori gramaticale. Iata textul STERS de pe site-ul PMO:Citez din BOLOJAN : „nu mai există o majoritate de 2/3 pentru a asigura susţinerea proiectelor de dezvoltare ale municipiului Oradea." D-le BOLOJAN, stiu, gramatica limbii romane este grea dar, totusi sa facem un efort si sa scriem corect romaneste! ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT ! Se scrie CORECT : …proiectelor de dezvoltare A municipiului Oradea ! De ce ? Pentru ca nu proiectele sunt ale municipiului ci dezvoltarea. Va mai dau un exemplu, ca sa intelegeti mai bine : Tranzactiile(PMO)de albire A dezvoltatorului IMPACT ! De ce ? Nu tranzactiile sunt ale IMPACT-ului ci ALBIREA ! Si ce ALBIRE bine facuta!
Postat 14 Februarie 2015, 01:00 de TDS
Dezvoltarea = Educatie, corectitudine, moralitate
Orasul acesta ar fi fost mult mai dezvoltat daca nu-i aveam printre noi pe franele udemeriste. Indivizi retrograzi, izolationisti. Au incercat si o gramada de megatunuri imobiliare in dauna orasului si a judetului. Au blocat cat au putut de mult dez zonei(aeroport, Staiunea Baile Felix plus multe alte proiecte de dezvoltare). Udemeristii, sunt la ciolan de douazeci si cinci de ani. Asta inseamna ca sunt pe placul, dupa chipul si asemanarea celor care ii aleg de atatia ani.
Postat 13 Februarie 2015, 23:32 de Valhalla-Asgard
educatia
WinDos, da, ai dreptate, este nevoie de educatie pentru a te dezvolta. Dar asta este o problema pe care nu o poate rezolva primaria, cum v-ar place voua sa credeti. Bolojan nu este Dumnezeu pe pamant, la fel cum nu este nici Iohanis. Niciunul dintre cei doi nu pot face minuni intr-o tara manelizata. Asta nu inseamna ca e sfarsitul lumii, lasam totul in paragina si nu mai modernizam sau construim nimic, ca Citizen si mai stiu eu care au un salar mizer. Problema noastra, a romanilor in general (si probabil ma repet), este in mentalitate. Unii dintre noi, cand merg la vot, cred ca viitorul presedinte sau primar le va lua problemele cu mana, le va educa puiul si poate le va vira in cont 100 de euro lunar. Este nevoie de salarii mai mari pentru profesori, clar, dar asta nu se rezolva de la primarie. Si nici tristul adevar ca plozii din ziua de azi nu mai au nici un interes fata de scoala (ceea ce porneste de la parinit) nu poate fi rezolvat de primar. Stiu, este un soc pentru voi, dar poate va treziti si voi la realitate si nu mai aruncati cu * in orice proiect constructiv care se realizeaza in orasul asta.
Postat 13 Februarie 2015, 22:22 de marius_ro
Primul din 1.000 la care aspiri ... !!!
Cel care iti spui "anticomunist" ... ai putea sa pui "anti" la orice tembelism pe care il debitezi, pentru a-ti satisface nevoia de a face pe politrucul de serviciu al amatorismului liberal ... din care esti juisat in mod evident !!! Prioritatea nr. 1 in orice societate care doreste sa se dezvolte, nu numai simbolic precum ai tai, este EDUCATIA !!! Si, cum este vizibil ca nu ai asa ceva decat "pe fatada", poate ca iei dictionarul ca sa constientizezi, dupa adanca citire, definitia logicii urbane in care doar iti imaginezi ca excelezi !!!
Postat 13 Februarie 2015, 21:29 de WinDos
Mai cetatene
Ai o problema cu logica. Care ar fi cele 1000 de alte lucruri de rezolvat? Nu, orasul nu inseamna doar parcarea din centru sau Palatul Vulturul Negru, dar atunci cand investesti in modernizarea unui oras, prioritare sunt acele investitii care aduc si ceva bani inapoi la bugetul local. In oradea s-a investit si in parcuri industriale si in turism (prin punerea in valoare a supebei arhitecturi a acestui oras) si se investeste in continuare (vezi aquaparcul) pentru ca prin crearea de locuri de munca si prin atragerea de turisti se pot aduce bani rapid la bugetul local. In Oradea s-a investit si in infrastructura (sute de strazi asfaltate doar in madatul Bolojan, poduri, amenajari de parcari de domiciliu etc) si in sanatate. Din pacate toate acestea nu se pot face instant, agitand bagheta magica. Cat despre indatorarea cetatenilor orasului, poate ca ar fi bine sa citesti ce grad de indatorare are Oradea in comparatie cu celelalte municipii din tara. Si nu in ultimul rand, nu uita ca majoritatea covarsitoare a marilor proiecte s-au facut prin acesarea de fonsuri Europene, nerambursabile sau cu un grad mic de cofinantare din partea bugetului local. Ca lucrurile se puteau face si mai bine, sunt convins, dar de aici si pana la rahatul pe care il mananci, e cale lunga.
Postat 13 Februarie 2015, 19:17 de User anonimizat
Fără parcare subterană ???
Halal proiect, făcut doar pentru un mandat !!!
Postat 13 Februarie 2015, 10:52 de WinDos
Reply
@marius_ro...Ca sa ma intelegi si tu.... Problema nu este ca primaria vrea sa faca Oradea sa "arate cumva".Problema este , ca sunt 1000 de alte lucruri de rezolvat in orasul asta,decat sa se cheltuiasca 3.2 milioane Euro pe o strada. Parerea mea este ca orasul acesta nu consta numai in parcarea de pe Independentei,palatul Vulturul Negru ,Strada Alecsandri si piata Unirii.Cred ca prostu' vede ,intelege de ce se baga in zona aceea atata banet.
Postat 13 Februarie 2015, 10:39 de Citizen
reply
@Citizen crede-ma ca n-am nici cea mai mica legatura cu primaria :) In alta ordine de idei, din nou vad aceeasi atitudine tipic romaneasca: Mi-a murit capra ? Vecinu e devina ! Am salar mic ? Nu eu am o problema ca n-am studii sau deocamdata nu exista atata cerere pe cat oferta pentru domeniul pe care sunt sau nu calificat, nu, primaria! Mai exact, Bolojan ! Eu lucrez la o firma din Bucuresti, si, doar pentru ca sunt din Oradea (nu, cei de-acolo nu-l cunosc pe Bolojan), am un salar mai mic decat colegii mei din Bucuresti). Asta e sistemul la noi, si nu prea avem ce face (decat sa dam vina pe Bolojan). Ca romanul e si el bun la ceva... exact.. sa se planga... In timpul in care dati vina in dreapta si in stanga de ce salariile sunt mici, poate ar trebui sa va ganditi putin si de ce, nu doar sa aruncati cu vina pe x sau pe y. Ca nu tin minte ca inaintea actualului primar salariile sa fi fost in floare. Dar asa este, trebuie sa ne plangem si noi de ceva, nu-i asa ?
Postat 13 Februarie 2015, 10:20 de marius_ro
OK
Spre deosebire de proiectul Pieței Unirii acesta mi se pare mult mai bun! Chiar bun! O să fie interesant însă când Mircea Mălan "va apăria" pe una din terase la o "cafia"!
Postat 13 Februarie 2015, 09:09 de TDS
marius_ro @ primarie
ADINA....nu fii rea !! Asculta-l pe super intelijentul de marius_ro, si nu te gandi la "bunastarea" oradenilor.... Fii bucuroasa,ca "orasul arata cumva",chit ca vom fii (orasul) plin de datorii,si oradenii de rand ,nu au bani nici sa sa pishe in centru... P.S. Si inca ceva ADINA. Sa stii ca cei ca tine si mine si....o mare parte a oradenilor avem "nivelul de inteligenta cel mai probabil sub cel al gurilor de canalizare".
Postat 13 Februarie 2015, 08:46 de Citizen
DA???!!!
........cu cele mai mici salarii din ţară, orădenii chiar că vor fi fericiţi!
Postat 13 Februarie 2015, 08:19 de ADINA
Sifonari
Ai dreptate marius_ro......trebuie sa traiasca din ceva si sifonarii ca si tine...problema e ,ca nesimtitii ca tine traiesc din banii NOSTRII deja de vreo 25 de anisori.
Postat 13 Februarie 2015, 06:44 de Citizen
P.S
Avand in vedere ca nivelul tau de inteligenta cel mai probabil e sub cel al gurilor de canalizare, sa stii ca eram sarcastic.
Postat 13 Februarie 2015, 01:28 de marius_ro
@Citizen
Ai dreptate @Citizen, in loc sa cotizeze la bunastarea ta, prostii astia de la primarie s-au gandit sa faca si orasul asta sa arate cumva. Esti un mare ganditor, n-am cuvinte.
Postat 13 Februarie 2015, 01:26 de marius_ro
asa sa fie!
Haideti! Oradea are de recuperat mult! O vrem frumoasa si linistita!Succes!
Postat 12 Februarie 2015, 22:23 de Reka
Asta da
Asta este una din CELE MAI MARI PROBLEME din orasul nostru.......primarie handicapata...
Postat 12 Februarie 2015, 21:33 de Citizen
...
Succes !
Postat 12 Februarie 2015, 20:12 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON