URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2014, 13:30

Ecologiştii acuză un măcel verde, pentru că Primăria taie copaci ca să lărgească şoseaua (FOTO / VIDEO)

"Măcel verde" şi "minte satanică" sunt cuvintele pe care le-au spus ecologiştii orădeni când au văzut sâmbătă că muncitorii RER Ecologic Service au tăiat doi platani sănătoşi de pe strada Aleea Ştrandului, imediat după cotirea la dreapta dinspre Podul Dacia. Cei doi platani erau pe partea extremă a trotuarului, înspre şosea.

Mai mult, potrivit unui mail transmis presei locale de orădeanul Valentin Leucuţa, un orădean cu preocupări ecologiste, aceştia acuză operatorul de salubritate şi Primăria că încearcă să îşi ascundă fapta, inclusiv pentru că au frezat cu un utilaj specializat trunchiurile şi rădăcinile celor doi pomi tăiaţi.

Contactat de BIHOREANUL, directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban, spune că n-a fost nimic ilegal în acţiunea de sâmbătă. "Tăierea s-a făcut la comanda Primăriei Oradea şi cu autorizaţie pentru că, am înţeles eu, se va lărgi şoseaua. În zonă vor fi plantaţi alţi copaci în locul celor doi tăiaţi", a declarat Ban, luni. Directorul neagă că ar fi vrut să mascheze tăierea şi spune că muncitorii au lucrat sâmbătă pentru a nu încurca traficul rutier.

Această variantă a fost confirmată şi de şeful de serviciu din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, Mircea Stejeran. "Primăria a emis o autorizaţie de tăiere, pentru că banda de circulaţie din direcţia podul Dacia spre Aleea Ştrandului va fi lărgită", a explicat Stejeran.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
no mai lasa amu'
no mai lasa-i in pace de ecologisti. Dar cand tot primaria planteaza 800 de copaci, atunci ce??? se taie 2 copaci mari care in nu multi ani oricum se vor darama peste 2 masini, o casa, cativa oameni...asta vor ei??? Ia sa puna mana si sa planteze 1000 de pomi in oras - ecologisti cu numele. :||||
Postat 12 Mai 2014, 21:17 de adi
De acord dar unde sunt acum platanii prelucraţi !?!
.
Postat 12 Mai 2014, 19:47 de Carp III
Ecologism moderat şi punctual
Aceşti domni ecologişti ar trebui să termine cu această retorică fără sens şi cu actele de "terorism" sau disperare ecologistă. Ei nu văd pădurea de copaci. Acei doi platani au trebuit sacrificaţi pentru a fluidiza traficul în zonă. Prin fluidizarea traficului scade consumul de combustibil, implicit emisiile de noxe în atmosferă scăzând amprenta asupra mediului a orădenilor. Astfel de acţiuni ar trebui să aibă ecologiştii orădeni de conştientizare a reducerii amprentei asupra mediului prin acţiuni de reciclare, prin acţiuni asupra populaţiei, prin conlucrarea cu autorităţile locale care să permite reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă. Doar aşa putem avea un oraş mai curat, mai ecologic, mai bio. Degeaba avem copaci dacă avem mijloace de transport personale sau în comun care scot otravă pe ţeava de eşapament din cauză că stau la cozi sau la semafoare. Degeaba ne legăm de copaci dacă la baza acelor copaci sunt grămezi de gunoaie. Domnilor ecologişti, luaţi-vă voalul din faţa ochilor şi încercaţi să schimbaţi ceva în bine în oraş, încât să putem progresa cu toţii, să nu ne mai zbatem în mocirla primordială în care suntem acum.
Postat 12 Mai 2014, 15:32 de Ecologist moderat
Ecologiştii de genul mai bine să se abţină
Înţeleg preocuparea ecologiştilor pentru bunăstarea orădenilor dar totuşi nu cred că fiecare tăiere din oraş trebuie să fie privită cu suspiciune sau chiar cu fapte de "terorism" sau extremism ecologic. Nu cred că trebuie să ne legăm cu lanţuri de fiecare copac pe care îl doboară primăria. Din păcate aceşti domni nu văd pădurea de copaci. Dacă cei doi platani încurcau lăţirea benzii de circulaţie doar nu erau să rămână în mijlocul drumului. Domnii ecologişti nu realizează că prin lărgirea benzii de circulaţie se fluidizează circulaţia, fluidizarea circulaţiei duce la un consum mai mic de combustibil, reducerea consumului duce la emisia a mai puţine noxe în atmosferă, noxe de care oricum nu ne pot feri acei doi platani, pentru că din botanica învăţată în clasa a VII-a am învăţat că doar cu dioxid de carbon realizează fotosinteza nu şi cu monoxid de carbon şi alte metale grele sau emisii nocive pe care le conţin noxele automobilelor. Aici ar trebui să lucreze domnii ecologişti, la educarea populaţiei în micşorarea amprentei asupra mediului prin reciclare intensivă, nu cum există în Oradea, prin conlucrare cu autorităţile locale (judeţene şi municipale) în fluidizarea traficului.
Postat 12 Mai 2014, 15:25 de Petre
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON