URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2016, 12:17

Dumitru Prunariu la Oradea: Următorul cosmonaut român ar putea fi chiar un orădean (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, se află sâmbătă la Oradea, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a Astroclubului Meridian 0.

"Aştept de mulţi ani al doilea cosmonaut român"

Într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectură, Prunariu a povestit că a ajuns la Oradea la insistenţele a doi tineri din oraş, Ionuţ Cîmpian, cu al cărui tată a copilărit în satul Groşi din judeţul Timiş, şi, Cristian Lazăr, care ar putea fi al doilea cosmonaut român.

"Cristian este un caz aparte: încă de la începutul liceului a reuşit să mă contacteze pe email şi a zis: "Eu trebuie să devin al doilea cosmonaut român". Hotărât, m-a întrebat ce trebuie să facă", a povestit Prunariu, sâmbătă, în faţa jurnaliştilor orădeni.

Cristian Lazăr (foto), în vârstă de 25 de ani, este inginer de aviaţie, a urmat cursurile Universităţii Cosmice Internaţionale de la Strasbourg şi acum este angajat al Airbus Germania, companie care construieşte sateliţi.

"Este un pas foarte apropiat spre a zbura în cosmos. Nu ştim când Agenţia Spaţială Europeană o să mai facă selecţii pentru candidaţi cosmonauţi. (...). Dar odată şi odată va face noi selecţii (...) şi atunci Cristian şi alţi tineri ca el vor avea posibilitatea să participe. Ar fi foarte de dorit ca un român să intre în selecţia finală şi să ajungă să zboare în spaţiul cosmic şi cu tot sufletul voi fi alături de el. Aştept de mulţi ani să avem al doilea cosmonaut român", a spus Prunariu.

Ultima selecţie europeană s-a finalizat în 2009, iar din cei şase astronauţi selecţionaţi, ultimul, un francez, urmează să plece în toamna aceasta în spaţiul cosmic.

Amintiri din spaţiu

În luna mai a acestui an s-au împlinit 35 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu în spaţiul cosmic, iar astronatul le-a povestit jurnaliştilor orădeni câteva din amintirile sale.

"Te obişnuieşti cu fenomenul de imponderabilitate şi te miri când vii pe pământ că nu poţi să realizezi imponderabilitate. După ce m-am întors din cosmos, în primele ore, obişnuit să-mi las lucrurile în imponderabilitate să se ducă, aruncam lucrurile şi cădeau jos şi eram puţin mirat. Da, era logic că trebuiau să cadă jos, dar zilele trecute acolo sus îşi spuneau cuvântul şi ziceam că poate, poate rămâne", a povestit cosmonatul. Acesta a mai mărturisit că senzaţia când îţi vezi planeta natală, live, din exteriorul ei este "un lucru extraordinar".

Glumeţ şi jovial, Prunariu a mai spus că realizează cât de mulţi ani au trecut când, în evenimente oficiale, precum cel de sâmbătă de la Oradea, persoane adulte pe care le consideră aproape de seama sa îi spun că, de fapt, au învăţat în şcoală despre el.

Remarca astronautului a venit după ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, prezent la conferinţa de presă, a mărturisit că este onorat să fie alături de cel despre care a învăţat încă din clasele primare.

Dumitru Prunariu a mai vorbit despre multele taine din imensa galaxie pe care omenirea încă nu le cunoaşte. "Vom trimite oameni pe Marte şi vom căuta să aflăm unde au dispărut cele care au fost acolo. Oare n-om fi şi noi o sămânţă aruncată de pe Marte acum milioane de ani?", a spus cosmonautul.

Întrebat dacă există alte civilizaţii în galaxie, Prunariu a spus că "ar fi absurd să nu existe". "Deşi am ajuns pe lună şi în viitorul deceniu şi jumătate am putea ajunge pe planeta Marte, acestea sunt corpuri cereşti foarte apropiate de noi. Sistemul nostru solar este mult mai mare", a explicat specialistul. Totodată, el a spus că nu este o utopie ca oamenii să zboare în afara sistemului nostru solar, însă în mod cert este un proiect pentru multe generaţii de acum înainte.

Simpozion la Cetate

La conferinţa de presă au mai luat cuvântul profesoara Nicoleta Pazmany-Jianu, fondatoare şi preşedintă a Astroclubului Meridian 0, care a explicat de ce a fost ales acest nume: pentru că în Oradea a existat primul observator astronomic din Europa. "Este păcat ca tinerii să nu afle acest lucru. La fel de bine tinerii trebuie să ştie că românii au avut în istoria lor oameni care au deschis drumul cuceririi spaţiului", a spus profesoara.

Printre invitaţii astroclubului se numără şi conf. dr. Mircea Victor Rusu, de la Universitatea Bucureşti, orădean la origini şi întemeietorul catedrei de astrofizică la universitatea din Capitală, dar şi membru fondator al Grupului de Iniţiativă pentru Învăţarea Fizicii, şi domnul Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Române de Meteori.

După ce vineri au fost organizate mai multe evenimente pentru copii, sărbătoarea astroclubului continuă sâmbătă cu un simpozion ştiinţific, la care va lua cuvântul inclusiv Dumitru Prunariu. Simpozionul va începe la ora 15, în sala de conferinţe Corpul A, et.2 al Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
de ce nu bolojan?
dupa ce am citit titlul, asteptam sa citesc ca bolojan va fi urmatorul cosmonaut Roman desi el nu e oradean, sau mesterul acela din primarie (director tehnic) care defapt este avocat dar se pricepe la toate... ala malan... ha ha ha
Postat 19 Septembrie 2016, 08:49 de magic
Good bye to gravity
No,pai daca tot stam asa de bine noi ,oradenii la capitolul asta cu cosmosul(ma bucur enorm) ,io cred ca ar fi momentul oportun ptr. infiintarea unei noi facultati de navete spatiale si sateliti si alea -alea chiar aci,in urbea noastra de pe Cris. Facultate de stat vreau sa zic. Na,imagine !
Postat 17 Septembrie 2016, 14:13 de Iness
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON