URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2012, 08:21

Defrişare pe lege: Ecologiştii acuză tăieri masive în pădurea de la Hidişel (FOTO)

Defrişare pe lege: Ecologiştii acuză tăieri masive în pădurea de la Hidişel (FOTO) TINERI SAU BĂTRÂNI? În timp ce unii ecologişti reclamă că sutele de carpeni au fost tăiaţi înainte de vreme, reprezentanţii Ocolului Silvic Oradea susţin că pădurea trebuia curăţată întrucât stagna, adică arborii nu se mai dezvoltau
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ecologiştii orădenii s-au alertat săptămâna trecută, când un deal de lângă Hidişelul de Jos a fost efectiv ras. Sute de copaci au fost tăiaţi, apărătorii naturii susţinând că defrişarea a fost făcută fără un motiv plauzibil, întrucât pomii erau încă tineri.

De cealaltă parte, pădurarii zic că arborii, toţi din specia carpen, pur şi simplu nu se mai dezvoltau. Drept urmare, pregăteau tăierea lor încă de anul trecut, când au plănuit, însă, şi plantarea altor arbori în loc.

Măcel!

Săptămâna trecută, orădeanul Valentin Leucuţa a sesizat mai mulţi activişti ecologişti că pe un deal de la intrarea în Hidişelul de Jos dinspre Felix au fost doborâţi toţi copacii, pe o suprafaţă de aproape trei hectare. Fiu de pădurar el însuşi, Valentin ştia că respectivii carpeni nu aveau mai mult de 80 de ani şi că durata lor de viaţă ajunge chiar şi la trei secole. "Se măcelăreşte pădurea!", a acuzat bărbatul.

Convins că pomii s-au tăiat pentru profitul cuiva anume, tânărul a cerut explicaţii de la şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel Hulea, care răspunde de pădurile din zonă. "Mi-a spus că pomii sunt uscaţi, că nu mai fac frunze. Dar cum îşi dă seama de acest lucru iarna? Măcar dacă făcea tăierile primăvara, să poată argumenta ce spune", zice bărbatul.

Tăieri planificate

Şeful Ocolului Silvic spune însă că defrişările din pădurea de 2,8 hectare aflată în proprietatea statului sunt cât se poate de legale. "Planul de amenajament prevedea efectuarea unui tratament de substituire a arborelui de carpen, care a trecut de vârsta de 70 de ani", declară Cornel Hulea, susţinând că pomii erau uscaţi şi promiţând, totodată, că dealul va fi împădurit la primăvară, cu puieţi din specii diferite. Asta pentru ca pe viitor să nu mai trebuiască tăiaţi atât de mulţi arbori deodată şi de pe o suprafaţă compactă. "Vom planta 12.500 de puieţi de cireşi, răşinoase şi paltini", precizează Hulea.

Ecologiştii nu sunt însă mulţumiţi de răspunsuri, argumentând că pământului îi va lua prea mult timp să-şi revină, dar şi că o zonă turistică importantă din apropierea oraşului a rămas fără apărare în faţa poluării...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
RUJET
DAR LA SUNCUIUS IN LOCUL NUMIT RUJET PE TERENUL PRIMARIEI SUNCUIUS DE UNDE SE INCASEAZA BANI DE LA A.P.I.A. A VAZUT CINEVA CE SA INTIMPLAT SI CITE SUTE DE CIOATE SUNT TAIATE FARA MACAR SA FIE MARCATE SAU PUSE IN VALOARE SUB O FORMA SAU ALTA SI TOATE CU ACORDUL UNORA CARE CONDUC COMUNA.
Postat 01 Februarie 2012, 21:16 de cipleu
suneti praf...
Din pacate nici cel care a scris articolul, dar mai rau, nici reprezentantii ocolului silvic se pare ca nu stiu sa faca diferenta intre un POM si un COPAC. Numai pentru voi dragi copii de 4 ani, va explic cat se poate de simplu: Pomul este ala care face fructe, fructele alea le mancati voi in sezon...iar Copacul este ala de-i plin numai cu frunze, poate avea conuri, ghinda si alte prostii bune doar pentru consumul orataniilor nu si a oamenilor.... Voi si Vuscan vorbiti numai de "taierea pomilor". Pana acuma in Oradea, cred ca nimeni nu a taiat un pom pentru amenajari de oricefel.....
Postat 01 Februarie 2012, 09:31 de baba cloanta
bani :D:D:D
FACETI BANI :)))...vedem daca functioneaza..am primit si yo... :D:D:D Google castiga miliarde de dolari anual din reclama fara sa imparta nimic cu noi. Insa din 9 aprilie 2012, noul motor de cautare Wazzub va oferi 50% din profituri utilizatorilor!!! Pentru aceasta trebuie doar sa va inregistrati gratis. Daca veti invita si alte persoane castigul dvs. va spori pe masura. Inscrierile se fac doar pana pe 9 aprilie 2012, numai pe baza de invitatii de la alte persoane inscrise deja. Nu pierde aceasta ocazie! Cei interesati pot accesa linkul-invitatie de mai jos pentru inscriere: http://signup.wazzub.info/​?lrRef=020ee
Postat 01 Februarie 2012, 01:21 de alex
autorizatie
Autoritatile pot verifica daca avea aviz de mediu pentru amenajamentul silvic, autorizatie de mediu cel care a facut taierile. Numai sa vrea.... Puteti scrie pana nu mai putet, daca cei indreptatiti si cu aceste obligatii nu fac nimic. Citesc si rad.
Postat 31 Ianuarie 2012, 19:45 de padurar
si padurea de la BETFIA
In acelasi mod s-a procedat si cu padurea de la Betfia....dupa ce au defrisat la ras cca 2-3 ha, au mai defrisat inca pe atat, si promisiunea a fost si atunci ca se vor face replantari si de la prima defrisare a trecut mai bine de un an si tot nimic
Postat 31 Ianuarie 2012, 17:26 de bibi
Trist, dar adevarat!
Citat din imnul PDL:"cresti padure si te-ndeasa, de rarit ii treaba noastra". Ecologistii raman cu gargara, iar noi cu paguba.
Postat 31 Ianuarie 2012, 15:32 de SAFE
Foarte bine!
E foarte bine ca se taie padurile, asa se va vedea mai bine frumusetea peisajului de la noi, relieful variat cu munti, dealuri si campii, cel mai frumos si mai variat relief din Europa! Am putea face din Romania o atractie turistica deosebita transformand Carpatii in Muntii Stancosi ai continentului. Nu stiu de ce comenteaza unii sau altii pentru niste copaci. Mai bine ne-am interesa sa avem cat mai multe partii de schi, statiuni de distractie, aquaparcuri ca in tarile civilizate, ca oamenii s-au plictisit doar de natura, vor si altceva, ca doar nu mai traim in epoca de piatra!
Postat 31 Ianuarie 2012, 08:50 de Bihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON