URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2016, 19:02

Amenzi de până la 2.500 lei pentru orădenii care nu curăţă ambrozia

Orădenii care nu curăţă ambrozia de pe terenurile pe care le deţin riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei.

În şedinţa de marţi a Consiliului Local Oradea s-a dezbătut şi aprobat modificarea Regulamentului privind serviciile publice, parcurile şi zonele verzi, Executivul propunând completarea acestuia cu sancţiuni pentru persoanele fizice care nu curăţă ambrozia de pe terenurile pe care le deţin. Până acum, regulamentul prevedea această obligativitate pentru toţi orădenii, dar sancţiuni doar pentru persoane juridice şi asociaţii de proprietari.

De asemenea, în regulament a fost introdusă o prevedere care antrenează răspunderea contravenţională a administratorului special, a administratorului judiciar sau a lichidatorului financiar în cazul sancţiunilor date firmelor în insolvenţă sau faliment.

Grupul consilierilor PSD a cerut amânarea votării proiectului de hotărâre, pe motiv că lucrează la un proiect de HCL cu măsuri concrete de combatere a ambroziei.

"Regulamentul prevede un cadru legal minim, dar se constată o lipsă de finalitate a actului de control. De fapt, controlăm, dăm amezi pe care nu le plăteşte nimeni, sau le achită doar în parte, iar planta tot acolo rămâne", a spus liderul grupului PSD, Liviu Sabău-Popa.

Social-democratul a catalogat problema alergiilor provocate de ambrozie ca fiind una deosebit de serioasă, de vreme ce afectează între 20.000 şi 40.000 de orădeni, iar cantitatea de medicamente vândute pentru ameliorarea simptomelor a crescut cu 30% faţă de anul trecut.

Propunerea de amânare a fost respinsă de reprezentanţii PNL. "Dacă cunoaşteţi atât de bine problema, trebuia să veniţi cu un proiect de hotărâre foarte clar. A amâna nişte măsuri concrete pentru ideea că veţi veni dumneavoastră odată cu un proiect nu mi se pare potrivit", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

În final, noul regulament a fost adoptat cu 18 voturi din partea grupului PNL şi 9 voturi "împotrivă" din partea opoziţiei PSD – UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@excalibur
O tii langa pe a ta. Nu e vorba de a impozita nimic si nici de a amenda pe cei care isi cultiva terenul agricol ci de a-i obliga pe cei care isi baga picioarele in concitadinii lor si lasa sa creasca parloaga pe terenurile aflate in proprietate. Pe langa aspectul patologic al parloagelor mai intervine si cel de natura urbanistica, da' asta nici nu mai conteaza pentru tine.
Postat 22 Septembrie 2016, 09:44 de User anonimizat
Co'ect
O idee si mai buna sa fie inclusa amenda in impozitul anual,indiferent de cultura.Eventual implementam ceva abureli bonus-malus, ca la rca. Cica vreo 40% din suprafata arabila a tarii a ajuns in posesia strainilor...sa-i taxam,sa ingrosam pib-ul patriei
Postat 21 Septembrie 2016, 14:54 de excalibur
mda...
2500 de lei amenda pentru cei care nu isi intretin terenurile. Punct. Ce mai conteaza ce creste acolo?
Postat 21 Septembrie 2016, 13:12 de seth
@excalibur
Zdruncinatimea Ta, astea nu sunt amenzi, sunt glume proaste. In ungaria amenda pentru lasarea in paragina a unui teren, este de 7000 de euro. Da, pentru a civiliza niste pitecantropi, de genul celor care populeaza in proportie de 80% urbea noastra, trebuiesc amenzi drastice. Si inca ceva, aplicarea lor in absolut toate cazurile, indiferent de destinatar!
Postat 21 Septembrie 2016, 09:19 de User anonimizat
Excelsior
Excelenta solutie: AMENDA la toata lumea.Pe principiul asta se putea rezolva si problema gunoiului: amenzi suficient de mari ar duce la eradicarea gunoiului menajer, n-ar mai fi nevoie de rer si am trai intr-un oras 100% ecologic. Sa traiti bine... in puscaria oradea.Asa se rezolva problemele : se instituie amenzi si se angajeaza potere care sa le puna in aplicare.Nu ,nu se angajeaza pe pile, e pe baza de concurs...de aptitudini
Postat 20 Septembrie 2016, 21:35 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON