URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2013, 17:32

Adio, Adona! ABA Crişuri a terminat "îngroparea" pârâului (FOTO)

În prezenţa unor oficiali de la Administraţia Naţională Apele Române, dar şi a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din Nufărul II, şefii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au anunţat, joi, finalizarea lucrărilor la întubarea pârâului Adona.

Proiectul, realizat cu fonduri europene, a costat 18 milioane de lei, din care 80% au reprezentant bani nerambursabili, şi a presupus casetarea văii şi amenajarea albiei. Directorul tehnic al ABA Crişuri, Pasztor Şandor, care era director plin al instituţiei în 2011, când au început lucrările, a declarat că prin acest proiect s-a dorit rezolvarea a două mari probleme ale Adonei: gunoaiele abandonate clandestin pe malurile apei şi evacuarea apelor pluviale.

Ţinând să precizeze că firma care a câştigat licitaţia lucrărilor, Repcon, a lucrat un an în avans, fără să fie plătită, Pasztor a apreciat şi conlucrarea cu Primăria. "Când am început lucrările, am găsit garaje, case pe amplasament, adică o situaţie foarte neclară din punct vedere tehnic", a spus directorul.

ABA a împărţit lucrările pe tronsoane şi de îndată ce a încheiat lucrările pe o secţiune a predat-o Primăriei, care face amenajările de suprafaţă. Primarul Ilie Bolojan, prezent şi el la conferinţa de presă, a precizat că două tronsoane sunt deja amenajate, iar cel de-al treilea va fi gata în luna mai. Cel mai probabil, la finele verii va fi gata şi cea de-a patra secţiune.

"Pe toate cele 4 tronsoane vor fi realizate aproximativ 800 de locuri de parcare marcate. De asemenea, s-a realizat o cale de comunicaţie nouă pe o lungime de 2 kilometri, care permite accesul în cartierul Nufărul 2 din centură şi au fost montaţi aproximativ 100 de stâlpi de iluminat", a declarat Bolojan. Valoarea lucrărilor deja făcute se ridică la 5 milioane de lei, iar lucrările ce urmează să fie realizate vor mai costa Primăria alte 4 milioane de lei.

Primăria va amenaja încă o stradă în zonă, care va permite şoferilor să ajungă de pe şoseaua de centură pe strada Leonardo da Vinci. De asemenea, municipalitatea va amenaja un parc de 1,5 hectare. "Va fi vizavi de cartier, aproape de Grădiniţa Liszt Ferencz. Acum lucrăm la documentaţie", a precizat primarul.

În final, doi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari au ţinut să mulţumească pentru lucrările făcute, dar au precizat şi că mai sunt probleme rămase nerezolvate în zonă. De pildă, faptul că lucrările de întubare a pârâului au ridicat nivelul şoselei peste cel al parterului blocurilor ori că contoarele de apă au rămas îngropate de pământ. Edilul i-a asigurat că greşelile lucrărilor vor fi corectate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Nosferatu
CE *** MEA LEGATURA ARE POLITICA CU TOATE ASTEA? DOAMNE *** COMENTARIILE LEGATE DE POLITICA MERETI LA MUNCA BA INUTILILOR NU STATI PE NET, CA DE AIA VA PLANGETI CA N-AVETI BANI FLEGMELOR!!
Postat 10 Februarie 2013, 15:48 de SATANA
Se peate, dar numai la noi
Am 21 de ani sunt studenta si am 1000 mp.teren intravilan pe care nu am constructii ,zona C pe care o sa-mi construiesc o locuinta candva cand voi avea bani. Anul trecut am platit vreo 10 lei impozit si anula acesta trebuie sa platesc 392 lei, deci de 39 de ori mai mult. Cu ce am gresit ??? Ca am ramas deocamdata in tara.
Postat 08 Februarie 2013, 17:43 de Dana
????
@ anticomunistul. Parca PC face parte din USL si parca parintele PC-ului este Voiculescu, parca Voiculescu a fost securist sau informatorul securitatii, ceea ce ma face sa cred ca folosesti o balanta masluita si ca cel la care te referi s-ar putea sa aibe dreptate.
Postat 08 Februarie 2013, 16:22 de Felix
@Oradean-apolitic-2
Faptul ca preiei, fara sa "digeri", lozinci din propaganda basista, nu te avantajeaza deloc. Nu am renuntat la Maniu in favoarea lui Voiculescu sau Becali. Am votat USL in balanta cu partidul securistilor, PDL. Unii oameni, vorbesc ce stiu, altii, stiu ce vorbesc! Asta e si marea diferenta dintre noi doi. Hai, pa!
Postat 08 Februarie 2013, 14:03 de anticomunistul
@Oradean-apolitic
Tinere, desi probabil am mai multi ani de scoala decat ai tu de viata si esti prost crescut, asta ca sa folosesc un eufemism, o sa-ti raspund punctual la elucrubatii. 1. Faptul ca esti nascut in Oradea, nu este un merit ci o intamplare (puteai tot asa de bine sa te nasti la Paris sau la Cuca Macaii). 2. Taxele locale (alea pe care le platesti la primarie) s-au indexat cu rata inflatiei conform HG. Se poate verifica afirmatia mea, in concluzie nu sunt eu mincinos ci tu esti un mic oligofren care vorbeste din auzite. 3. Acele taxe care zici tu ca s-au marit de 20 de ori, reprezinta de fapt intrarea in legalitate a detinatorilor de terenuri intravilane si care plateau taxe aferente terenurilor extravilane (agricole, cum ar veni). Nu mi se pare normal ca un detinator de vila de 300 mp sa plateasca impozit...12 lei. Tie? 4. Fac de obicei doua dusuri pe zi, asa ca nespalat esti tu, la gura. 5. Eu l-am ales pe Maniu (nu la vot ca era mai putin posibil). Singurul partid politic din romania al carui membru am fost este PNT-CD, in vremurile cand era condus (asta a si fost motivul pentru care m-ama inscris) de Seniorul Coposu.
Postat 08 Februarie 2013, 13:58 de anticomunistul
@ ali si anticomunistul
M-am nascut in Oradea si am mai mult de 20 de ani, si din pacate traiesc printre niste nespalati si necivilizati ca voi doi. In ce priveste impozite "indexate cu rata inflatiei" tin sa te anunt ca esti un mincinos sau habar nu ai ce vorbesti. Impozitele au fost majorate si de 20 pana la 40 de ori (nu cu 20 sau 40%) pe cand rata inflatiei a fost alta. Cazul este unic in tara si este chiar demn de cartea recordurilor. In ce priveste "anticomunismul" las-o mai moale, intre Maniu si Voiculescu plus Becalii, voi i-ati ales pe ultimii doi.
Postat 08 Februarie 2013, 07:54 de Oradean-apolitic
@anticomunistul
incearca sa-i intelegi pe cei ca "oradeanul". sunt niste bieti oameni de pe la tara, proaspat sositi in oradea de prin zona binshului si care nu inteleg ca traim in mileniul 3 si ca se poate si altfel decat cu gunoaie si miros de k.k.t in fata casei. lor le trebuiesc 20 de ani pana sa se obisnuiasca cu hartia igienica, cu wc in casa si cu sapunul
Postat 07 Februarie 2013, 21:24 de al
Care sunt
impozitele "demne de cartea recordurilor" ? S-au indexat impozitele locale cu rata inflatiei. In afara de asta? Toti postacii pd canta prohodul oradenilor din cauza impozitelor exorbitante, a taxelor... Toti se plang ca se fac prea multe proiecte pe bani europeni si ca din cauza cofinantarii lor se indatoreaza orasul. In schimb n-au avut nici o treaba cand filip indatora orasul ca sa poata fura. Usor cu pianu' pe scari, ca-i curg clapele!
Postat 07 Februarie 2013, 20:41 de anticomunistul
Din cei 18 mil. cati s-au dus pe apa Adonei ?
Ce va tot laudati atata de parca ati fi facut ceva din banii vostrii. Dupa ce ne-ati indatorat veniti si cu impozite demne de cartea recordurilor. De unde mama dracului credeti ca vom scoate atatea bani ? Credeti ca toti oradenii fura sau au venituri ca ale voastre ?
Postat 07 Februarie 2013, 17:56 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON