URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2013, 20:22

Ghidul şoferului: Avocatul Mircea Ursuţa dă ponturi în materie de legislaţie rutieră (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emoţiile unui accident dau palpitaţii majorităţii şoferilor, mai ales dacă, neavând pregătire juridică, le e greu să se orienteze în cazul unui eveniment rutier. A fost premiza de la care a pornit avocatul orădean Mircea Ursuţa, care a lansat, marţi, Ghidul Şoferului, o carte ce oferă sfaturi practice, menite să îi scoată pe conducătorii auto şi nu numai din impas.

Pe înţelesul tuturor

Lansarea a fost făcută marţi, în sala mare a Prefecturii, în cadrul unei dezbateri pe teme rutiere la care au participat aproximativ 70 de studenţi, reprezentanţi ai unor instituţii, şcoli de şoferi, avocaţi, notari sau pur şi simplu cetăţeni interesaţi de subiect.

"Cartea aceasta se adresează atât participanţilor la trafic, cât şi celor care au grijă să se respecte regulile în trafic, pentru că poate fi privită şi prin prisma poliţistului rutier, care se perfecţionează, învaţă să nu greşească în raport cu cel pe care îl opreşte în trafic. Ghidul îi învaţă pe fiecare, astfel încât cei doi să trăiască în armonie", a spus comisarul şef Dorin Sava, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Bihor.

Întins pe 167 de pagini, ghidul a apărut recent la editurile Universul Juridic şi Wolters Klufer şi e alcătuit pe înţelesul tututor şi cu sfaturi, fie că şoferul a încasat o simplă amendă, fie că a fost implicat în accident cu victime ori a provocat sau a căzut victimă unei simple tamponări. În el, avocatul Mircea Ursuţa a tratat probleme de genul cum se poate contesta o sancţiune, dar şi cum se pot obţine despăgubirile în caz de accidente.

"Lucrarea este extrem de utilitaristă, într-o lume în care punem mâna pe carte din ce în ce mai puţin şi citim selectiv. Cartea este utilă mai ales pentru tineri. E tonică, nu te plictiseşte, e interesantă", a spus consultantul în afaceri Dacian Palladi.

În vreme ce în Codul Rutier şi alte normative, modificate periodic, informaţiile sunt greoi de găsit, Ghidul şoferului a fost gândit ca o lucrare practică, pe care şoferii să o ţină în torpedou şi să găsească repede în ea o informaţie atunci când au nevoie. "În primul rând nu e o carte de Drept. Am încercat să transpunem legislaţia la un nivel cât mai simplu, astfel încât oricine o deschide să priceapă ce scrie în ea", a precizat autorul Mircea Ursuţa.

"Biblia" şoferului

Cartea cuprinde şi harta indicatoarelor rutiere şi inclusiv un rezumat al Proiectului de modificare a Codului Rutier, actualizat la 22 octombrie 2013, respectiv cele mai uzuale întrebări şi răspunsuri. În plus, şoferii pot găsi şi exemple din practica folosită la nivel de instanţe, care nu se găseşte scrisă în nicio lege sau regulament, şi există şi un capitol cu documente în format orientativ.

"Sunt multe întrebări şi răspunsuri. De exemplu: nu scrie nicăieri, dar, până la 0,09 la mie alcool în aerul expirat, poliţia rutieră nu solicită recoltarea de probe biologice. Foarte puţină lume ştie, de exemplu, că poliţele de asigurări RCA oferă până la 5 milioane de euro despăgubiri pentru accident. Până la urmă, într-un accident rutier nu plăteşte autorul, ci compania de asigurări. Dacă nu există asigurare, statul are un fond special, dar victima nu rămâne nedespăgubită", a exemplificat Ursuţa.

Deocamdată Ghidul Şoferului poate fi achiziţionat cu 29 de lei atât în benzinăriile OMV, cât şi în reţeaua librăriilor Diverta, la librăria Judecătoriei, în chioşcuri de ziare şi în chioşcurile din mall-uri. În plus, a mai precizat şeful Poliţiei Rutiere, exemplare din el se vor afişa şi la Biroul Tamponări din cadrul SPR, unde se recuperează şi permisele de conducere în caz de suspendare, pe unde trec, zilnic, peste 100 de conducători auto. Cei care vor dori un exemplar vor primi informaţiile de care au nevoie.

La evenimentul de marţi au mai vorbit şi universitarul Cristian Miheş, de la Facultatea de Drept, respectiv preşedinta Asociaţiei Române pentru Promovarea Siguranţei Rutiere, Jari Vanda, care au lăudat autorul pentru iniţiativă şi au pus accent pe rolul prevenţiei în materie rutieră. "Un om prevenit este un om salvat", a spus Jari Vanda.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Romania..
Stimat/a ANI...nimic altceva de spus, decat ca va invit sa vedeti actiunile Politiei Rutiere si nu numai din Austria, Germania, Olanda, Franta s.a.m.d. Toti ne comparam cu tarile respective, vrem sa ajungem la nivelul acestora si cand are loc o actiune de genul in zona asta a lumii uitata de Dzeu, numita Romania, hop...e conflict de interese si alte cele. Pe langa faptul ca ati scris niste aberatii mai va si semnalizati prostia evidenta...va recomand putina lectura pt viitor...nu strica, va garantez!
Postat 19 Decembrie 2013, 00:22 de ---
raspuns
:))
Postat 18 Decembrie 2013, 22:47 de poker face
raspuns
Bai,Ani.Ba fiinta supradotata si extrem de inteligenta, luptatoare a dreptatii, ce esti.In primul primul rand este fiul si nu fratele lui.Si ,mai incet cu inchisoarea sau alte lucruri de o asemenea natura ca aberezi.Eu zic sa-ti faci un control ca te-ar ajuta mult..:) Mai documenteaza-te umpic pana data viitoare sau pana la urmatorul eveniment care il va avea ca protagonist pe acest avocat,pentru ca ma gandesc ca vei reveni cu comentarii de acest gen cu prima ocazie..
Postat 18 Decembrie 2013, 22:42 de poker face
@ANI
Cartile acestui distins domn sunt compilatii. Jumatate din fiecare carte este cu ordonanta, cu regulamentul de aplicare a ordonantei, etc. Nu ca n-ar trebui citite si insusite, dar o putem face gratis. P.S. Acest Mircea URSUTA este fratele lui Cantemir URSUTA, fost adj. la ipj Bihor ? Asta ar explica implicarea organelor !
Postat 18 Decembrie 2013, 06:14 de 2 si 1/4
Uite ca se poate si cu o floare!
Chiar daca mai e pana la primavara!
Postat 18 Decembrie 2013, 00:11 de Palm
Re: ANI
De PPP ai auzit pana acum? Adica Parteneriatul dintre interesul Public si cel Privat? Asa-i ca e un concept nou pentru Paranoici?
Postat 18 Decembrie 2013, 00:09 de Fuel
ANI
Interesanta implicarea Politiei Romane in acest proiect. De ce se implica imaginea Politiei in aceasta goana neincetata a acestui avocat dupa bani si clienti. Politia a ajuns sa promoveze cartea , sa adune clienti pentru avocat , clienti amendati tocmai de Politie. Alo DNA , ANI nu e cumva un cumul de infractiuni la mijloc , nu e cumva conflict de interese sau trafic de influenta promovarea de catre Politie , un serviciu public al tuturor , a serviciilor unui avocat , unul din mediul privat , care beneficiaza de imaginea Politiei Romane spre bucuria propriului buzunar . Mai urmeaza procurorii si judecatorii sa-l promoveze pe acest sorbonel , care pana nu ajunge dupa gratii nu se opreste. Asta e Romania coruptiei si al traficului de influenta unde Politia si avocatul sunt in aceeasi barca.
Postat 17 Decembrie 2013, 23:26 de ANI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON