URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2016, 21:02

Finanţele Publice le arată contribuabililor mijlocii care este "drumul actelor" spre Cluj

Finanţele Publice le arată contribuabililor mijlocii care este 'drumul actelor' spre Cluj POFTIŢI, VĂ RUGĂM! În caz că nu o ştiţi, aceasta este clădirea Finanţelor Publice din Cluj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dată fiind constituirea Administraţiei pentru Contribuabili Mijlocii la nivelul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Cluj, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor le aduce la cunoştinţă întreprinzătorilor afectaţi, sub semnătura directorului Ioan Mihaiu, care sunt procedurile - cu sau fără deplasare la Cluj, poştale sau prin internet -  prin care pot solicita eliberarea documentelor fiscale necesare, respectiv modul în care îşi pot depune declaraţiile şi celelalte formulare obligatorii, cu începere din 16 mai 2016.

1. Depunerea cererilor si eliberarea certificatelor de atestare fiscala:

a) prin posta: cererea se transmite prin posta si certificatul se va trimite de catre Administratie prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire - la solicitarea contribuabilului, sau se va elibera conform lit. b) sau c);

b) la sediul Administratiei;

c) fara deplasare la sediul Administratiei;

- cererile privind eliberarea Certificatelor de atestare fiscala  se transmit de catre contribuabilii mijlocii pe adresa de e-mail contrib.mijlocii.CJ@mfinante.ro, in format .pdf. La datele de contact ale solicitantului, cererea va contine si un numar de telefon.

- certificatele se vor emite si se vor transmite (nesemnate) prin email atat contribuabilului cat si Administratiei Judetene pe adresele de email a sefilor de serviciu/birou Evidenta Analitica pe Platitor;

- contribuabilii vor lista certificatul de atestare fiscala (in cate exemplare doresc) si se vor prezenta la sediul administratiilor judetene, in a caror raza teritoriala isi au sediul, pentru semnare si stampilare.

2.  Depunerea cererilor si eliberarea Deciziilor privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule si a Adeverintelor prin care se atesta nerestituirea taxei de poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule sau a valorii reziduale a timbrului

a) prin posta:

- documentatia pentru Decizie: cererea (anexa nr. 2 din OPANAF nr. 370/2016) si documentele anexate (art. 5 alin. (1) din OUG nr. 9/2013 si art. 3 alin. (2) din HG nr. 88/2013, actualizate);

- documentatia pentru Adeverinta: cererea (anexa nr. 13 din Ordin nr. 682/1154/2016) insotita de copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, precum si copia documentului de plata, dupa caz.

Deciziile se vor transmite de Administratie prin posta cu scrisoare recomandata, sau deciziile si adeverintele se vor elibera conform lit. b) sau c);

b) la sediul Administratiei;

c) fara deplasare la sediul Administratiei;

- Cererile si documentele anexate se transmit de catre contribuabilii mijlocii pe adresa de e-mail contrib.mijlocii.CJ@mfinante.ro.

- Deciziile se transmit pe adresele de e-mail ale contribuabililor si ulterior prin posta cu confirmare de primire.

Ordinele de plata vor contine obligatoriu codul de bare, precum si seria si numarul cartii de identitate a autovehiculului.

Emiterea deciziei privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule se efectueaza in termen de 2 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete. Pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu si emiterea deciziei se efectueaza in termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete.

Adeverinta  se eliberează in termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii si poate fi utilizata de persoana interesata pe o perioada de pana la 30 de zile de la data eliberarii.

3. Solicitarea cazierului fiscal

Potrivit art. 9 alin. (2) din O.G. nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, cererea de eliberare a certificatului de cazier fiscal in cazul contribuabililor persoane juridice sau entitati fara personalitate juridica se depune la orice organ fiscal competent in eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul contribuabilului, de catre reprezentantul legal al acestora sau prin reprezentant pe baza de mandat intocmit conform legii. In cazul depunerii cererii de catre reprezentantul legal al persoanelor juridice, acesta are obligatia de a prezenta documente care sa ateste calitatea de reprezentant legal.

4. Depunerea declaratiilor fiscale si plata obligatiilor fiscale

Contribuabilii mijlocii depun declaratiile fiscale la Administratia pentru Contribuabili Mijlocii constituita la nivelul Regiunii Cluj Napoca prin modalitatile de declarare prevazute de lege, respectiv:

- se comunica prin posta, cu confirmare de primire

- prin mijloace electronice sau prin sisteme electronice de transmitere la distanta, cu semnatura electronica (nu este valabila transmirea declaratiilor scanate prin email);

- la sediul Administratiei pentru Contribuabili Mijlocii constituita la nivelul Regiunii Cluj Napoca.

Contribuabilii mijlocii vor efectua plata obligaţiilor fiscale la Trezoreria Municipiului Cluj Napoca – cod TREZ 216, utilizand aplicatia "Ordine de plata/ Foi de varsamant/CEC ridicare numerar multiplu" de pe site-ul A.N.A.F., sectiunea Persoane Juridice – 01. Legislatie – Programe utile.

5. Depunerea formularelor 150 si 152

Persoanele detinatoare de certificat digital depun la  orice unitate fiscala:

- imputernicirea autentificata de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil, actul de identitate, formularul 150;

- imputernicirea autentificata de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a accesa dosarul fiscal al contribuabilului, actul de identitate, formularul 152.

6. Conturile de disponibilitati in care se incaseaza sume de la institutiile publice (cont 50.69 Disponibil in Trezoreria Oradea) vor ramane/se vor deschide in Trezoreria muncipiului resedinta din judetul pe a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea contribuabilii mijlocii.

7.  Solicitarile de fisa analitica pe platitor se vor comunica in urma depunerii unei cereri, in original, in care se va mentiona si email-ul la care sa se transmita fisa. Cererea va fi semnata de reprezentantul legal al societatii, respectiv administratorul firmei sau  directorul general.

Cererea poate fi transmisa prin posta cu confirmare de primire sau poate fi depusa la sediul Administratiei.

8. Cesiunea creantelor fiscale

In baza dispozitiilor art. 28 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

"(1) Creantele fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabilului/plătitorului pot fi cesionate numai dupa stabilirea lor prin decizie de restituire.

(2) Cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificata.

(3) Desfiintarea cesiunii sau constatarea nulitatii acesteia ulterior stingerii obligatiei fiscale nu este opozabila organului fiscal", contractele de cesiune si notificarile se vor depune la organele fiscale, la registratura sau prin transmitere postala, numai dupa emiterea Deciziilor de rambursare/restituire.

9. Decizia de rambursare TVA o puteti vizualiza pe site-ul A.N.A.F. www.anaf.ro, domeniul "Info publice", modulul "05 Situatia deconturilor de TVA cu optiune de rambursare" si "06 Stadiul de solutionare al unui decont cu suma negativa de TVA".

10. Pentru a beneficia de facilitatile prevazute de OUG nr. 44/2015 coroborat cu OMFP nr. 3831/2015 trebuie sa va exprimati intentia de a beneficia de aceste facilitati prin depunerea unei notificari. Notificarea se depune fie la registratura Administratiei pt Contribuabili Mijlocii – Cluj Napoca, fie se comunica prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Mentionam ca nu exista model de notificare, dar aceasta trebuie sa cuprinda elementele prevazute la art.3 alin.(3) din OMFP nr. 3831/2015.

Anularea obligatiilor de plata accesorii se solicita de catre contribuabili in baza unei cereri de anulare a accesoriilor depuse la registratura Administratiei pt Contribuabili Mijlocii – Cluj Napoca sau comunicata prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fara anexarea altor inscrisuri. Cererea poate fi depusa dupa indeplinirea conditiilor de acordare a anularii, astfel cum acestea sunt prevazute de ordonanta de urgenta , iar termenul de depunere a cererii este de 30 iunie 2016. Cererea trebuie sa cuprinda elementele prevazute la art.4 alin(5) din OMFP nr. 3831/2015.

In situatia in care nu se depune cererea de anulare a accesoriilor pana la data de 30.06.2016, organul fiscal competent emite si comunica decizia de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a obligatiilor fiscale accesorii.        

11. Indrumarea si asistenta contribuabililor mijlocii constau in furnizarea de informatii cu caracter general in legatura cu modul in care acestia trebuie sa procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligatii fiscale.

Asistenta poate fi acordata prin:

- telefon: 0264-599626

- email: prin aplicatia Formularul de asistenta de pe site-ul www.anaf.ro

- call-center: tel. 0314039160

12. Alte informatii se pot solicita prin e-mail: contrib.mijlocii.CJ@mfinante.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
Nea ilie, vad ca ai mare trecere la guvern, de ce nu te-ai zbatut sa-i aduci la Oradea pe contribuabilii mijlocii?! Aduceai si bani la bugetul Bihorului, scuteai si oamenii de tracasare... Sau nu te-a lasat problema referendumului?! Vai si amar...
Postat 31 Mai 2016, 07:29 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON