URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2013, 10:12

Crezi că-i chilipir? Grijă mare la poliţa RCA falsă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decembrie: luna cadourilor, dar şi luna în care cei mai mulţi şoferi îşi fac poliţa RCA. Pentru un cadou în plus sub brad, câţiva lei în plus nu strică. Pe aceasta mizează şi unii brokeri sau agenţi de asigurări, care, pentru a-şi ţine clienţii aproape, găsesc tot felul de tertipuri pentru a le da RCA mai "ieftin". Nu mică le e surpriza clienţilor economi când, în cazul unui accident, îşi dau seama că poliţa nu e valabilă şi ajung să plătească daunele din buzunar şi să se judece ani în şir.

Paza bună...

Specialiştii din domeniul asigurărilor RCA spun că, mai ales în această perioadă, când majoritatea proprietarilor de maşini îşi înnoiesc poliţele, aceştia ar trebui să fie atenţi la proverbul "Zgârcitul mai mult plăteşte şi leneşul mai mult aleargă". Nu de alta, dar, o mică neatenţie sau zgârcenia îi poate costa. Şi nu puţin, căci nu o dată s-a dovedit că poliţele de asigurare erau false!

Metodele de înşelat clienţii sunt diverse. Una dintre ele este că agentul eliberează o poliţă RCA care nici măcar nu este înregistrată la asigurator, cu alte cuvinte cel care încheie poliţa e total neprotejat în caz de accident. "Un indiciu că e aşa îl reprezintă faptul că astfel de poliţe sunt, de obicei, considerabil mai ieftine", explică Lucian Bonaciu, proprietarul RO-Asist, companie ce activează în domeniul asigurărilor.

Cum se poate proteja şoferul de bunăcredinţă? Pare rudimentar, dar cel mai recomandat este să verifice costul poliţei la 3 agenţi diferiţi. Poliţa ar trebui să aibă acelaşi preţ, dat fiind faptul că acesta este stabilit - atenţie - de asigurator, şi nu de broker sau de agentul care o încheie!

Sunt excepţii

E drept, există şansa ca un client să găsească o poliţă mai ieftină, dar atunci, utilizatorul trebuie să ştie că reducerea primită este acordată strict din comisionul brokerului sau al agentului. Şi atunci, însă, pe poliţă şi pe chitanţă trebuie trecut preţul corect, care - foarte important - trebuie să fie exact acelaşi la orice alt agent sau broker, câtă vreme calculaţia este făcută strict pe baza aceloraşi date preluate din talonul maşinii şi din documentele de identitate ale proprietarului.

Preţurile pot să difere numai dacă datele sunt introduse incorect sau în cazul în care autovehiculul asigurat face parte dintr-un parc auto mare şi acesta din urmă a primit reducere de flotă.

Trucuri şi păcăleli

Pentru a-şi fideliza clienţii, mulţi recurg, însă, la păcăleli care nu fac decât să expună şoferul la tot felul de riscuri. Un preţ mai mic nu e greu de obţinut. Cu sau fără voia solicitantului poliţei, agentul poate modifica o parte din datele asiguratului, date care nu se regăsesc pe poliţă, dar trag în jos preţul. În situaţiile în care clientul e pensionar sau bugetar, are copii în întreţinere etc., titularul va plăti mai puţin. Sunt mici chichiţe, care la prima vedere nu reprezintă mare lucru, însă, în cazul în care şoferul produce un accident, el se va trezi că asiguratorul nu îi va plăti decât parţial dauna produsă de el. Şi apoi urmează bătăile de cap...

"Din cauză că aceste date nu sunt înscrise în poliţa RCA, de multe ori asiguratul nu ştie că aceste "reduceri" nu sunt de fapt reduceri. Agentul face mişcarea în mod iresponsabil, pentru a obţine un preţ mai ieftin. Din date neoficiale, aproximativ 2-3% din numărul total de asiguraţi au accidente în care sunt folosite poliţele RCA. Din experienţa pe care RO-Asist o are pe piaţă, aproximativ 8-10% dintre asiguraţi au accidente înregistrate, dar care nu se găsesc în evidentele asiguratorilor sau ale Politiei Rutiere, deoarece în astfel de situaţii, nu se foloseste poliţa RCA", a mai explicat Lucian Bonaciu.

Siguranţă şi beneficii maxime

În concluzie, pentru a evita şmecheriile de genul acesta, e de recomandat evitarea vânzătorilor ambulanţi de RCA, deoarece ei nu pot nici măcar fi verificaţi dacă au sau nu forme legale de desfăşurare a acestui gen de activităţi.

Asemenea probleme nu sunt întâmpinate la RO-Asist, unde, pe lângă siguranţa încheierii poliţei de asigurare, clienţii beneficiază şi de un pachet de Asistenţă Rutieră (tractare gratuită în caz de accident, maşină la schimb, asistenţă la daună şi asistenţă juridică, livrare gratuită şi alertă la expirare).

Nu uitaţi, preţul asigurării este dat de compania de asigurări în baza unor criterii stricte şi trebuie să fie acelaşi la orice agent aţi încerca! Altfel, s-ar putea să aveţi o problemă...


ŞTIAŢI CĂ...
Exemple de poliţe "ieftinite"

- În mod normal, poliţa pentru autovehiculele care circulă în regim de taxi, rent-a-car, şcoală de şoferi, poliţa RCA, este mai scumpă. Ca obţină fraudulos reducerea, proprietarii nu declară scopul real al utilizării acestora, spunând că sunt pentru uz personal. Motivul? Cum aceste maşini au risc mai mare de accident, proprietarii lor ar trebui să plătească cu până la 150% mai mult comparativ cu utilizarea obişnuită, în funcţie de asigurator.

- Dacă persoana care deţine autovehiculul este încadrat la categoria "pensionar", poliţa poate fi mai ieftină şi cu 50%

- Pentru că tinerii care au sub 30 de ani plătesc mai scump poliţele RCA, a apărut o nouă practică: transcrierea autovehiculelor pe numele unuia dintre părinţi sau pe bunici, însă doar scriptic, nu şi faptic. Cum? Se începe procedura de înmatriculare, asigurarea RCA fiind încheiată pe viitorul propietar, însă această transcriere nu se finalizează. Este foarte important de ştiut că acest tip de poliţă are acoperire din partea Asiguratorului doar pentru 30 de zile de la luarea în evidenţă la Primarie, iar după aceast termen, RCA-ul este acoperit doar dacă transcrierea a fost finalizată.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cat de romani
Daca nu ar avea autorizatie, in asigurari, nu ar putea functiona, "inteligentilor"... Credeti ca e atat de simplu sa apari pe piata cu un astfel de produs, daca nu esti autorizat, si nu stii ce faci si ce vinzi? Da, evident ca sunt si 'ambulanti' din astia de vand la colt de strada, insa aia iti elibereaza polita ( hai sa zicem ca e legala ) si te mai cauta peste 6 luni sau un an, cand iti expira, ca stie ca mai ia un ban de la tine. Dar astia, de bine de rau, is profi, si iti mai dau si ceva in plus, poti sa ii suni oricand, stii unde ii gasesti, sunt informati etc. Nu vad de ce se arunca cu noroi si vb urate, intr-o firma care incearca sa schimbe ceva. Dar, in fine, asa ii la romani, scoate unul capul, hai sa il omoram din fasa, ca deh, noi suntem mai buni...
Postat 18 Decembrie 2013, 23:21 de Andrada
Ati uitat de net !
Eu ma asigur pe net ! Nu am gasit in Oradea nicio firma/broker sa-i bata pe cei de pe net. Iti trimit polita acasa prin curier gratuit, iti fac reduceri, te anunta cand mai ai 10 zile pana iti expira polita... La rca nu este important unde te asiguri, sa fie cat mai ieftin. Cel mai important este unde are polita rca cel care te-a busit si este vinovat. Degeaba am eu polita la tiriac (platesc de ma rupe !), daca boul care m-a lovit e asigurat la carpatica... cu carpatica dansez.
Postat 18 Decembrie 2013, 16:22 de pinonel
nici reclama nu stim face
Crezi ca-i de incredere? Firma Ro-asist nu este nici asigurator, nu este nici broker de asigurare si nu este nici macar agent de asigurare! Atunci ce-i? Un fel de "n-ar mai fi" ca in toate domeniile vietii noastre reglementate de un parlament corupt! Peste tot se gaseste o "portita" la lege, peste tot poti sa faci ceea ce fac cei autorizati, dar fara sa te coste nimic si fara sa raspunzi pentru nimic! Asta este situatia acestui "specialist in domeniul asigurarilor", despre care nu poti afla nimic de la Autoritatea de supraveghere.
Postat 18 Decembrie 2013, 16:18 de bonifaciu
"EXPERIENTA"
"Din experienţa pe care RO-Asist o are pe piaţă" :)))) eventual experienta pe care nu o are :)))
Postat 18 Decembrie 2013, 13:59 de NIOH NIOH
Nu vad care e problema...
Eu personal sunt asigurat la Roasist de un an de zile, si sunt foarte multumit de ei...Plus ca au cea mai buna oferta de pe piata, asa ca nu vad unde e problema cu ei...
Postat 18 Decembrie 2013, 12:54 de Alexandru
nu zau
De unde se deduce ca doar ro asist are polite credibile?!ei sunt aia de la care poti comanda siiti fac marele servici ca ti le trimit gratuit...oooooo mare servici iti fac....A-propos ati uitat sa 9uneti un p la inceputul asazisului articol..
Postat 18 Decembrie 2013, 11:45 de clau
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON