URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2014, 16:37

Tokes spulberă proiectul "dubios" al UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Motivul? E prea "soft"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eurodeputatul ungar Laszlo Tokes a desfiinţat pur şi simplu proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc, spunând că are îndoieli că ar fi serios şi că ar fi parte a unui "pact" între Kelemen Hunor şi Victor Ponta. De altfel, Tokes afirmă că "clica Verestoy-Marko-Kelemen a sabotat cauza autonomiei" şi din acest motiv maghiarii din Transilvania sunt "rămaşi în urmă" cu dobândirea autonomiei.

Proiect "dubios"

"Ceea ce face dubios acest proiect de lege este faptul că există deja un proiect pentru autonomia maghiarilor din România. UDMR de ce deschide un nou proiect? După părerea mea, acest proiect constituie un act de diversiune, înainte trebuia să stăm la masă în cadrul unui dialog maghiaro-maghiar şi să nu fie diversiune în cazul nostru", a spus eurodeputatul Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o vineri la Oradea, împreună cu candidatul PPMT la Preşedinţia României, Zsilagyi Zsolt.

Fost deputat UDMR în perioada 1992-1996, acesta a spus că a înaintat "cu zece ani în urmă" trei proiecte, la solicitarea Consiliului Naţional Secuiesc: "un proiect - cadru privind autonomia comunităţilor naţionale din România, un proiect privind statutul autonomiei culturale a maghiarilor din România şi un proiect privind autonomia teritorială a secuilor din România", iar Laszlo Tokes a afirmat că în aceste condiţii nu înţelege "de ce se face atâta gălăgie împotriva autonomiei".

Pact Ponta-Kelemen

Tokes a arătat, însă, că presupune că între UDMR şi PSD, între Kelemen Hunor şi Victor Ponta, există o înţelegere pe această temă, de care ar profita în scop electoral. "Eu presupun care este motivul. Motivul este că domnul Kelemen Hunor şi domnul Victor Ponta s-au înţeles să adune voturile din partea secuilor şi hai să aruncăm acest proiect de lege care ar stârni simpatie din partea maghiarilor pentru Kelemen Hunor şi pentru Victor Ponta, care foloseşte exemplul lui Traian Băsescu şi tot mai des se plimbă prin secuime şi ştie că voturile pentru Kelemen Hunor vor fi folosite în campanie electorală. Deci presupun că există un pact între UDMR şi PSD, de aceea îndrăznesc Kelemen Hunor şi UDMR-ul să facă un astfel de scandal în jurul autonomiei. Vedeţi că UDMR nu este dată afară de la guvernare, în timp ce împotriva altor personalităţi maghiare, cum sunt eu, se duce o campanie duşmănoasă", a spus Tokes

Eurodeputatul ungar a mai afirmat că, în opinia sa, UDMR a lansat proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc, dar vrea să treacă această temă "sub controlul politicului românesc".

"Vor s-o treacă sub controlul guvernului şi al politicului românesc. Noi nu suntem mulţumiţi nici cu proiectul de lege privind autonomia personală, respectiv culturală, al UDMR, care a fost înaintat Parlamentului României cu 7-8 ani în urmă. Nici acela nu reprezintă un mode al autoguvernării maghiare. Faţă de revendicările noastre de autonomie, UDMR a scăzut nivelul autonomiei maghiarilor şi este foarte comod pentru politicul românesc să negocieze cu asemenea partid postcomunist maghiar", a spus Laszlo Tokes.

"Nu s-a copt situaţia"

Totodată, răspunzând unei întrebări privind organizarea unui referendum, ca în Scoţia, dar pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, Tokes a afirmat că în Scoţia "nu s-a copt situaţia", iar maghiarii au un "drum lung" de străbătut până la obţinerea autonomiei.

"Pentru mine aşa cum în Scoţia nu s-a copt situaţia pentru o reuşită a dobândirii independenţei, şi noi avem în faţa noastră un drum lung pentru dobândirea autonomiei". În final, el a adăugat că "clica Verestoy-Marko-Kelemen a sabotat cauza autonomiei şi de aceea suntem mult rămaşi în urmă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Sa-i dea Dnezeu sanatate lui Tokes
As vrea ff mult, doresc ca ardealul si o parte buna sa se desparta de romania, sa revina totul cum a fost inainte. Romania, valahia, este defapt moldova, si DA, lipiti-va si voi de "fratii" de peste Prut...dar lasati-ne pe noi ungurii impace, ca numa ne trageti inapoi....atasez mai jos un kink de milioane, stiti voi ca de ce vi frica vi se intampla:))) youtube.com/watch?v=W26iTo2A46U&list=PLndzVIBGPQE9gcUC2sfriLCUpxxTy8sPk
Postat 21 Septembrie 2014, 22:15 de Oradean
Sint indian tigan
Da sint tigan din India si **** contropitor din Balcan. E sint mutilateral dezvoltat asa a spus Taica meu Nicolae si maica mea Elena. Istorie nu am trebe sa fur si sa mintesc pentru ca sint un josnic gunoi si chachat.
Postat 21 Septembrie 2014, 21:40 de Marcel Tontz
@miruna
Peste 90-95% din alegatorii maghiari de aici ii voteaza pe acesti politicieni unguri impreuna cu sloganele separatismului unguresc, ceea ce spune totul despre curentul de opinie al majoritatii maghiarofonilor din Romania. Ei voteaza pt "tara mama", Ungaria.
Postat 21 Septembrie 2014, 16:18 de Observator
sa ne iubim tara
Se gandeste cineva ca poate oamenii obisnuiti din asa zisul tinut secuiesc nu vor ceea ce vor politicienii lor? Se gandeste cineva ca acolo sunt si romani ? Cu ei ce se va intampla? Vor trebui sa isi paraseasca tara? Liderii maghiari se aud ce vorbesc? Daca vor sa vorbeasca doar ungureste de ce nu se muta in Ungaria? Ca nu ii opreste nimeni! Primii sa plece liderii lor care nu stiu decat sa semene furtuna! Eu am multi prieteni maghiari dar nu gandesc deloc ca ei! Nu sunt decat niste fraieri care isi dau importanta si agita apele! Hai sa ne unim cu tara!!!
Postat 21 Septembrie 2014, 11:22 de miruna
PLANUL SECRET AL REVIZIONISMULUI UNGURESC PT ANEXAREA ARDEALULUI
@abet: huu..... mizerii ungureşti iredentiste, revizioniste ! Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea Istoriei Poporului Român. Specialiştii în domeniul Istoriei din Europa şi S.U.A. au descoperit şi susţin că leagănul civilizaţiei pe Planeta Pămînt a existat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în \"Grădina Maicii Domnului\", în Dacia Mare, cu cel puţin 10.000 de ani înainte de e.n. (înainte de Christos). Despre venirea ungurilor şi aşezarea lor în Cîmpia Panonică vorbesc izvoarele istorice, mai ales „Cronica notarului anonim al regelui Bela“ şi „Cronica lui Simon de Keza“, precum şi cartea „Continuitatea românilor în Dacia – Dovezi noi“, a lui G.Popa-Lisseanu, care ar trebui să fie retipărită în tiraj de massă, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care susţin, în mod fals, că Poporul Român s-a format în sudul Dunării, în Secolele al XII -lea şi al XIII-lea, de unde s-ar fi infiltrat în Ardealul ocupat de unguri. Adevărul istoric este că la sosirea lor în Ardeal, ungurii au găsit în Transilvania, mai multe voievodate ale urmaşilor geto-dacilor, care au avut o unitate de limbă şi o continuitate neîntreruptă în Vatra Strămoşească, de mai bine de 11.000 de ani. Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea propriei Istorii şi, mai ales, a Istoriei Ardealului şi a Daciei Mari. Numeroaselor cărţi şi articole apărute în Ungaria, prin care se falsifică Istoria Poporului Român, Statul Roman le-a dat o replică, în anul 1986, printr-o culegere de studii şi articole apărute în cartea „Jocul periculos al falsificării istoriei“. Dintre autorii români care au prezentat ADEVăRUL ISTORIC cu privire la România, Ardeal şi Ungaria amintim pe: prof. univ. dr.Mircea Muşat, acad. Ştefan Pascu, prof. univ. dr. Ştefan Ştefănescu, dr. Augustin Deac, prof. univ. dr. Francisc Păcurariu, prof. univ. dr. Dinu C.Giurescu, prof. univ. dr. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. univ. dr. Ion Coja, prof. univ. dr. Mihai Ungheanu, dr. Alexandru Savu, prof. univ. dr. Gh. I. Ioniţă, dr. Cristian Popişteanu. De remarcat că deşi România şi Ungaria făceau parte din lagărul socialist, s-a continuat să se falsifice, de la Budapesta, ADEVĂRUL ISTORIC despre Poporul Român şi continuitatea sa de mai mult de 11.000 de ani în Vatra Strămoşească. Acum, cînd Ungaria şi România fac parte din N.A.T.O. şi Uniunea Europeană, se continuă aceeaşi politică revizionistă împotriva ţării noastre, vizînd, în principal, Ardealul.
Postat 20 Septembrie 2014, 21:22 de Info
Sa ii facem statuie
Propun sa ii ridicam o statuie la bouleana asta, cat mai grabnic, sa il facem erou national, astept cu nerabdare acest lucru, dar asta implica si colaborare din partea lui, in primul rand trebuie sa se numere cu raposatii, apoi de restul ne ocupam noi. O sa ascult numai vioara cu goarna cand s'a duce sa il manance viermii.
Postat 20 Septembrie 2014, 20:48 de Mitra Bumbului
Bihorean pentru ABET
E normal sa vorbesti asa, la voi in jungla inca nu au aparut centre psihiatrice. Vezi ca India este la numarul 10 ca putere ecomomica mondiala si are o dezvoltare formidabila A voastra pe unde este, bolnavule?
Postat 20 Septembrie 2014, 20:07 de Marcel Tontz
hahaha
Mai tigani veniti din India de ce nu mergeti inapoi de unde ati venit neam de hoti? Voi sinteti adevarati bozgori!
Postat 20 Septembrie 2014, 18:31 de ABET
Aceiaşi combinaţiie ruso-ungurească, impotriva României
Revista CIA “Studies in Intelligence” despre lucrările reputatului istoric american Larry Watts “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” şi “Cei dintâi vor fi cei din urmă”: Un studiu meticulos şi o istorie corectă, precisă, echilibrată și convingătoare. Din volumul "Fereşte-mă, Doamne, de prieteni": "Poliţa de asigurare a lui Stalin: Regiunea Autonomă Maghiară.... Amendamentele lui Stalin nu recunoşteau România ca „stat unitar” şi stabileau precedentul oferirii autonomiei administrative unor blocuri etnice „compacte”, sporind posibilitatea creării unor alte zone autonome şi federalizării României. Încă o dată, oficialităţilor române li se cerea să-şi părăsească posturile în timp ce le lua locul noua conducere maghiară etnică, „numită de adjunctul ministrului de interne, ungurul Janos Vincze (Ion Vinţe)”. Din nou, conducerea maghiară locală a început să-i excludă pe români din poziţiile cu influenţă politică, sub nivelul proporţional de reprezentare în rândul populaţiei. Încă o dată românii au devenit „străinii insultaţi sau ameninţaţi public” de extremiştii din majoritatea locală.Lajos Csupor, conducător al RAM de-a lungul întregii sale existenţe, a menţinut un contact strâns cu reprezentanţii militari şi cu consulul sovietic din Cluj (în acelaşi timp ofiţer KGB), Albert Petrovici Akulov, precum şi cu diplomaţii maghiari. De exemplu, militarii sovietici aveau comandamente în Tâgu-Mureş, Sfântu-Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Cluj, Oradea, Satu-Mare, Baia-Mare, Sighet, Şimleul-Silvaniei şi Huedin."
Postat 20 Septembrie 2014, 17:25 de Newsroom
Bihorean
Intrebare: Daca tinutul asta secuiesc s-ar proclama independent, iar Romania ar inchide granitele cu ei, inclusiv spatiul aerian, ce ar mai face desteptii aia? Nu stiu, dar aia au gandit vreodata? Ei sunt doar o enclava saraca cu tupeu. Condoleante pentru respingerea independetei in Scotia!
Postat 19 Septembrie 2014, 22:35 de Marcel Tontz
Sute de ani au furat ungurii din Romania (Transilvania).
Separatismul, iredentismul si revizionismul unguresc se uita mereu cu ochii rosii de ciuda si lacomie la bogatiile Transilvaniei.
Postat 19 Septembrie 2014, 22:28 de Book
@ungurii separatisti
Ati luat tzeapa cu scotienii ! V-au dat flit separatistilor !
Postat 19 Septembrie 2014, 22:26 de @ungurii separatisti
@ungurii separatisti
Ati luat tzeapa cu scotienii ! V-au dat flit separatistilor !
Postat 19 Septembrie 2014, 22:20 de @ungurii separatisti
Fusta Scotianului
Zice vulpea de sub nuc: Dute-n p..a mea de cuc
Postat 19 Septembrie 2014, 20:45 de SIR GAGA
Asa este, nu-i copt !!!
Cuptorul e necorespunzator iar drojdia are termenul de valabilitate depasit !!!
Postat 19 Septembrie 2014, 17:57 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON