URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2017, 12:16

Stat poliţienesc: 300.000 de români ascultaţi în numai 5 ani. Instanţele din Bihor, fruntaşe la exces de zel!

Dezvăluire de senzaţie a avocatului Radu Chiriţă: în perioada 2010-2015, judecătorii au emis peste 100.000 de autorizaţii de interceptări telefonice. Au existat 61 de instanţe care nu au respins nicio cerere, cum ar fi Curtea de Apel Oradea sau Judecătoria Salonta, dar şi câteva care ascund aceste cifre, cum e Tribunalul Bihor.

Drepturi teoretice

Ancheta a pornit de la o sentinţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a observat, în raport cu Republica Moldova, numărul uriaş de cereri de interceptare a telefoanelor formulate vreme de vreo trei ani, dar mai ales faptul că peste 97% din acestea au fost admise.

Concluzia judecătorilor europeni a fost aceea că sistemul de protecţie a dreptului la viaţă privată şi la inviolabilitatea corespondenţei a eşuat, câtă vreme judecătorii interni au admis aproape automat orice solicitare a parchetelor, ceea ce indică, în realitate, lipsa oricărei garanţii contra arbitrariului. 

Avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, specializat în jurisprudenţţa CEDO, a constat că exact aceeaşi situaţie - şi cam acelaşi procent – se înregistrează şi în România!

La foc automat

Chiriţă a solicitat tuturor instanţelor din ţară să îi comunice numărul solicitărilor de interceptări telefonice din perioada 2010–2015, concluzia fiind că, în perioada de referinţă, au fost ascultate circa 300.000 de persoane, un număr uriaş, de 10 ori mai mare, de pildă, decât cel al deţinuţilor din sistemul penitenciar românesc.

„În total s-a cerut autorizarea interceptării telefoanelor de 109.946 ori în cei aproape 5 ani care au făcut obiectul solicitării. Din ele, au fost admise 102.729 cereri. De regulă, pe o cerere figurează mai multe persoane, rar se întâmplă să fie doar unul singur vizat de o cerere şi estimez că, în medie, e vorba de minim 3 persoane pe cerere, ceea ce înseamnă că în ăştia 4 ani şi ceva bunicuţa a ascultat, cu acte în regulă, vreo 300.000 de oameni”, a spus Chiriţă.

Stat poliţienesc

Potrivit avocatului, la cele 6 curţi de apel din ţară (inclusiv la cea din Oradea) au fost admise cererile de interceptare a telefoanelor în proporţie de 100%, în total fiind vorba de 61 de instanţe care au admis tot ce s-a cerut.

„Am cerut în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul liber la informaţii publice la toate instanţele din ţară să mi se comunice numărul solicitărilor de autorizare a interceptărilor telefoanelor în perioada 2010 - septembrie 2015, numărul celor admise şi numărul celor respinse. Am primit datele de la 173 de judecătorii din cele 176 existente, de la 40 de tribunale din cele 42 existente, datele de la toate cele 15 curţi de apel, de la toate instanţele militare şi de la ÎCCJ”.

Avocatul a subliniat că se aştepta să vadă nişte cifre ridicate, dar nu chiar la acest nivel. „Faptul că se solicită e una, faptul că se încuviinţează de instanţe pe bandă rulantă este inacceptabil pentru că indică faptul că judecătorii şi-au uitat prima lor misiune într-un stat de drept, şi anume că trebuie să ne protejeze drepturile. În procedura de interceptare judecătorul a fost pus ca să preîntâmpine abuzul în ascultarea telefoanelor, or ei nu par să îşi facă treaba. E un stat poliţienesc. Statul poliţienesc e cel în care lipseşte controlul judecătoresc, or la noi, teoretic îl avem, dar practic e ca şi cum nu ar fi, pentru că dacă orice se cere se admite pe bandă rulantă e ca şi când nu am avea control judecătoresc şi ajung autorităţile să asculte pe cine vor”, a precizat Chiriţă.

Toată lumea, urmărită

Câteva din exemplele date de avocat sunt şocante. De exemplu, Înalta Curte a admis 4522 cereri din 4523 şi a respins doar una. “Probabil că cel vizat o fi fost mort, atfel nu îmi explic. Net peste moldoveni, care erau cu procentele pe la 97% la curtea lor supremă”, a comentat Chiriţă.

Surprinde, de asemenea, numărul mare de solicitări adresate Judecătoriilor, care au în competenţă infracţiuni comune. “Ca să dau alt exemplu, mă tot întreb pe cine o fi ascultat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni în 259 de dosare? Pe cine? Există 250 de dosare la acel parchet?”, spune avocatul, descriind situaţia unei localităţi cu nici 7.000 de cetăţeni.

Instanţele din Bihor, fruntaşe la interceptări

Excesul de zel se manifestă din plin şi în instanţele bihorene. În perioada studiată, Curtea de Apel Oradea a primit 83 de solicitări de interceptări, aprobând toate solicitările procurorilor. La fel a făcut şi Judecătoria Salonta, toate cele 44 de cereri fiind aprobate, potrivit datelor culese de avocat.

Două instanţe din judeţ au respins câte o singură solicitare a procurorilor (Judecătoria Beiuş: 76 interceptări aprobate din 77 de cereri, respectiv Judecătoria Marghita, 17 din 18), Judecătoria Oradea a aprobat 401 din 415 (procent de 96,63%), iar Judecătoria Aleşd 67 din 71 (94,37%).

Tribunalul Bihor, cea mai opacă instanţă locală, se numără printre cele 5 din întreaga ţară care au refuzat să comunice informaţiile cerute, deşi acestea sunt de evident interes public. Aproape sigur, motivul este tocmai procentul ridicat, dacă nu cumva chiar 100%, al cererilor aprobate. Pentru acest refuz, instanţa bihoreană a şi fost acţionată în judecată de avocatul clujean.

“A fost greu… ICCJ nu a răspuns iniţial pe motiv că trebuie să îmi justific interesul. La a doua încercare o răspuns. Unele instanţe m-au minţit în faţă că cică nu au astfel de date. După plângerile administrative, unele şi-au amintit că le au şi le-au trimis. Altele nu. Alte instanţe mi-au spus că nu sunt informaţii de interes public sau că nu pot să îmi dea datele pentru că demască identitatea părţilor. Cel mai celebru nume de pe listă, onor Tribunalul Cluj. O să le dau în judecată pe toate care nu or răspuns niciodată sau pe cele care refuză să dea datele”, a anunţat Radu Chiriţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ptr patrie si popor....
da cu turnatoria cum stam ?Tot patriotica bineinteles.
Postat 19 Mai 2017, 15:52 de Iness
Foarte grav
Practic în România dreptul la intimitate a dispărut. Avem cel mai mare număr de securiști la mia la locuitori, peste 60. În comparație, Germania are cam 7. Celor care spun "oricum nu am nimic de ascuns, beee, beee..", le răspund: Dacă-i așa, haide să-ți pună statul un băgător de seamă în dulapul din dormitor, că oricum nu faci nimic ilegal!
Postat 18 Mai 2017, 23:05 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON