URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2018, 11:02

Sorina Pintea repară ce-a stricat Bodog: Locuri de muncă pentru medicii lăsaţi pe drumuri deşi au promovat rezidenţiatul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lăsați pe drumuri chiar de propriul prodecan, Florian Bodog, în perioada când acesta a condus şi Ministerul Sănătăţii, o zecime dintre tinerii absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, considerați ca fiind parte din cea mai bună de la înfiinţarea instituţiei (în urmă cu 27 de ani), vor avea un loc de muncă după o decizie a actualului ministru, Sorina Pintea.

În aceeaşi situaţie au fost alţi 400 de colegi din întreaga ţară, care au promovat anul trecut examenul de rezidenţiat, dar nu li s-au asigurat locuri de către Minister.

Deci, se poate

Sorina Pintea a anunţat că Ministerul Sănătăţii a încheiat un Memorandum cu Ministerul Finanţelor pentru suplimentarea posturilor de rezidenţi în cabinetele de medicină de familie pentru cei 411 tineri medici care au promovat examenul de rezidenţiat. „A fost încheiat un Memorandum cu Ministerul Finanţelor prin care suplimentăm locurile de rezidenţi în cabinetele de medicină de familie”, a anunţat Pintea în cadrul unei întâlniri desfăşurate la începutul săptămânii cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate.

Ordinele miniştrilor Sănătăţii şi Finanţelor urmează să fie publicate în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare imediat, astfel că tinerii rezidenţi vor putea activa în cabinetele medicilor de familie.

Anul trecut, tinerii medici rezidenţi s-au întâlnit de mai multe ori cu ministrul de atunci, Florian Bodog, care le-a promis că va rezolva situaţia, fără însă a se ţine de cuvânt.

„Decizia doamnei ministru este o veste pe care nu ne aşteptam să o primim. E o dovadă că este un ministru care se ţine de promisiuni şi oferă încredere unor tineri care au ales această deloc uşoară meserie, de medic. Privesc viitorul cu mai multă încredere acum. Îmi dă şansa de a profesa, de a mă forma ca profesionist şi de a rămâne acasă, în ţara şi în oraşul meu, nu de a mă gândi tot mai serios să plec în străinătate”, a declarat BIHOREANULUI Anamaria Făcăleţ, una dintre absolventele FMF Oradea care, deşi a promovat anul trecut examenul de rezidenţiat, nu a avut loc de muncă.

Nici măcar şomeri

De altfel, aşa cum arăta BIHOREANUL la finele anului trecut, cei 411 tineri medici rezidenţi nu au avut dreptul nici măcar la ajutor de şomaj, în sumă de 250 lei pe o perioadă de 6 luni, tocmai pentru că... au promovat examenul.

Anamaria Făcăleţ, de pildă, n-a reuşit atunci să fie angajată nici măcar ca muncitor necalificat. Pentru că nu a avut loc la rezidenţiat, nu a primit nici drept de liberă practică, iar când a încercat să-şi găsească alt loc de muncă a fost refuzată pentru că avea studii de medic. „Am fost la câteva interviuri de angajare. Eram întrebată ce facultate am terminat şi când spuneam că Medicina auzeam doar "mulţumim", după care eram refuzată", a povestit tânăra BIHOREANULUI.

În aceeaşi situaţie s-au aflat alţi 11 colegi de promoţie dintr-un total de 115 ai FMF Oradea, considerată cea mai bună de la înfiinţarea instituţiei, după ce fuseseră admişi la studii în urma unei concurenţe de 8 candidaţi pe un loc, cu media aproape 9.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON