URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2017, 08:22

Restauraţie în educaţie: Directorii de şcoli care au picat la examen pot să-şi reia funcţiile

Restauraţie în educaţie: Directorii de şcoli care au picat la examen pot să-şi reia funcţiile sursa foto: Ziarul de Iaşi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorii şi directorii adjuncţi care nu au mers la concursurile pentru ocuparea acestor funcţii sau le-au picat pot să sufle liniştiţi.

Noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, a transmis tuturor inspectoratelor şcolare un ordin care arată că aceşti profesori pot să-şi ocupe funcţiile prin numire, exact contrar faţă de ce prevede metodologia elaborată de ex-ministrul Mircea Dumitru, care le interzicea celor care nu au promovat concursurile sau au absentat de la ele să mai fie numiţi şefi. Documentul transmis în teritoriu este semnat de Năstase şi de secretarul de stat Liviu Marian Pop. 

Situaţia este valabilă pentru numirile prin detaşare în interesul învăţământului, în cazurile în care până acum nu s-au emis decizii în acest sens.

Adresa a fost transmisă, scrie mediafax.ro, în ciuda faptului că metodologia aprobată prin ordin de ministru interzicea acest lucru, iar adresa semnată acum de noii demnitari nu poate, legal, să modifice actul normativ în vigoare.

Ministrul Năstase a declarat presei centrale că a luat această decizie pentru că foştii directori erau discriminaţi, dat fiind că nu puteau primi astfel de numiri. 

De cealaltă parte, fostul ministru Mircea Dumitru spune că era de aşteptat o asemenea decizie. "Ne puteam aştepta la această hotărâre, atâta timp cât concursul nu a fost întâmpinat cu prea mult entuziasm încă de când a fost anunţat. Mulţi oameni nu înţeleg că legea trebuie respectată şi că nu este doar o forma fără fond. Ce am încercat a fost să creăm o formă de evaluare şi selectare a directorilor şcolilor, care să permită profesionalizarea managementului şcolar. După ce s-a încheiat ultima fază a concursului, au constatat că sunt câteva sute de directori în funcţie care fie nu s-au înscris la concurs, pentru că nu au avut încredere în această formă de evaluare şi chiar l-au sabotat direct, fie, şi mai grav, nu au reuşit să treacă de probele de concurs. Când au văzut că există câteva sute de oameni care au cerut Guvernului şi partidului să rezolve această problemă, au derogat de la metodologie şi să accepte ca aceşti oameni să conducă şcolile, subminând întregul concurs care a fost organizat corect", a declarat rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei, pentru republica.ro.

Teoretic, adresa noului ministru n-ar trebui să producă nicio schimbare în Bihor. Aici, nicio unitate de învăţământ n-a rămas fără director sau director adjunct, numirile temporare fiind făcute, la finalul anului trecut, din rândul profesorilor care au promovat examenul, dar cu note mai mici decât contracandidaţii lor, astfel că nu l-au şi câştigat.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Directori provizorii: 68 de şcoli şi grădiniţe din Bihor au directori detaşaţi sau delegaţi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON