URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2016, 12:01

Medicii din Bihor, neinteresaţi de greva japoneză programată în toată ţara. Singura excepţie, la Spitalul CFR

Medicii din Bihor, neinteresaţi de greva japoneză programată în toată ţara. Singura excepţie, la Spitalul CFR foto: telegrafonline.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În judeţul Bihor, medicii îşi derulează programul obişnuit de lucru, în pofida faptului că în ţară colegii au declanşat o grevă generală, la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Hipocrat şi Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Reprezentanţii acestora s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, cerând aplicarea Legii salarizării unitare şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporrurilor prevăzute de lege calculate la salariul efectiv al fiecăruia, respectarea timpului de muncă şi de repaos prin diminuarea deficitului de personal şi majorarea valorilor de decontare a serviciilor medicale furnizate de spitale, ambulatorii şi medicii de familie.

La noi nu

În Oradea, niciunul dintre medicii din spitalele Consiliului Local – Municipal şi Judeţean – nu a intrat în grevă japoneză. "La noi nu a adoptat această formă de protest niciun coleg din spitalele municipalităţii", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, dr. Carmen Pantiş, preşedintele în exerciţiu al Colegiului Medicilor din Bihor.

Informaţia este confirmată şi de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Carp. "Nu ne-a anunţat niciun medic şi nu am văzut niciun coleg să poarte brasarda specifică grevei japoneze", a spus acesta.

Nici măcar medicii de familie nu fac grevă japoneză, deşi ar fi vrut să se solidarizeze cu colegii din spitale. "În Bihor nu avem structuri sindicale afiliate celor care au iniţiat protestul, iar pe de altă parte medicii de familie, nefiind angajaţii nimănui, nu pot face grevă, ca urmare ne desfăşurăm activitatea după programul normal. Am fi vrut să ne solidarizăm, dar cu cine?", a declarat BIHOREANULUI şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bihor, dr. Dorina Popa.

"Cel mai mult ne-am fi dorit alocarea pentru Sănătate a unei valori de 6% din Produsul Intern Brut", a adăugat dr. Popa, subliniind însă că dacă medicii din spitale nu protestează, cu atât mai puţin o pot face medicii de familie.

O excepţie

Singura excepţie de la indiferenţa faţă de protestele anunţate la nivelul ţării o fac, în Bihor, medicii de la Spitalul CFR, subordonat Ministerului Transporturilor, însă ponderea acestora este extrem de mică în totalul celor peste 2.000 de medici din judeţ.

"La noi au anunţat participarea la greva japoneză doar o parte din cei 18 medici pe care îi avem în spitalul din Oradea", a precizat pentru BIHOREANUL managerul unităţii, dr. Marius Chipurici.

Cu toate acestea, activitatea se desfăşoară normal, niciun angajat neîntrerupându-şi programul pentru a-şi fac cunoscute revendicările, mulţumindu-se doar să poarte o banderolă pe mâneca halatului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON