URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2017, 12:36

Judeţul Bihor rămâne sub cod portocaliu de caniculă, dar vin furtuni. Află cum va fi vremea în următoarea săptămână!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor se menține, vineri, sub cod portocaliu de caniculă, însă vestea bună este că, în următoarele zile, vremea se va răci.. Ba mai mult, în weekend ne așteaptă furtuni.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vineri (11 august), valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării, iar în zonele joase de relief, pe arii extinse va fi caniculă și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 23 - 25 de grade. „În județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor disconfortul termic va fi accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 - 38 de grade și izolat 39 de grade”, arată site-ul ANM.

Celelalte județe vor fi sub cod galben. În Maramureș, nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei, în Muntenia și sudul Moldovei, disconfortul termic va crește, iar maximele termice se vor situa între 35 și 37 de grade.

”În după-amiaza zilei de sâmbătă (12 august), dar mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică (12 / 13 august) vremea va deveni instabilă în regiunile vestice, sud-vestice și în zonele montane aferente, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină”, avertizează meteorologii.

Vremea, în următoarea perioadă

Pe de altă parte, conform estimării realizate de ANM, pentru perioada 7-21 august, în acest sfârşit de săptămână vremea se va răci, iar maximele  zilei nu vor mai depăşi valori medii de 26 - 27 de grade. "Până la sfârşitul intervalului (21 august) se va încălzi din nou, iar mediile vor ajunge la valori de 31 - 32 de grade. Temperaturile minime vor avea variaţii de la 14 grade în dimineţile de 13 şi de 14 august şi 21 de grade, în jurul datei de 11 august", arată ANM. Vor fi posibile averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse între 11 şi 13 august.

Pentru Transilvania, până în 13 august, media temperaturilor va scădea cu 8 grade, apoi va creşte din nou, uşor şi treptat, spre 31 de grade până pe 21 august. Vor fi averse pe arii extinse sâmbătă şi duminică, iar în rest doar pe arii restrânse vor fi posibile averse, în general slabe cantitativ.

La munte, media valorilor termice diurne se va situa între 22 şi 26 de grade până în jurul datei de 11 august, apoi va fi în scădere. Temperaturile minime nocturne se vor încadra între 10 şi 16 grade. Averse vor fi aproape în fiecare zi, dar mai ales în weekendul care vine.

În Banat, după ziua de joi, temperaturile maxime vor scădea cu 10 - 11 grade, apoi se va încălzi, de la o medie a maximelor termice de 27 de grade în data de 13 august, până la 33 de grade în ultima zi de prognoză. Media temperaturilor minime va oscila între 18 şi 21 de grade. Până în dimineaţa zilei de 13 august temperaturile minime vor scădea, iar media lor va fi de 15 grade, apoi nu vor mai avea variaţii semnificative. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai ridicată în intervalul 11-13 august, arată ANM.

În Maramureş, vineri şi sâmbătă, temperaturile maxime vor scădea cu 10 - 11 grade, apoi se va încălzi din nou, de la o medie a maximelor termice de 26 de grade, în data de 13 august, până la 30 - 31 de grade pe 21 august. Şi aici probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse va fi ridicată în acest weekend. În rest, vor fi ploi de scurtă durată vor fi posibile izolat.

În Moldova, până vineri inclusiv, se va încălzi, astfel că maximele termice vor atinge, în medie, 34 de grade, iar minimele 19 grade. Va urma o scădere a temperaturilor, cu 6 grade pentru valorile maxime şi 3 grade pentru cele minime, şi vor fi averse în jurul datei de 12 august şi izolat în restul intervalului.

În Dobrogea, atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne vor fi, în general, în scădere, până în 13 - 14 august, când media maximelor va ajunge la 29 - 30 de grade, iar a minimelor la 19 grade. "Ulterior, până la încheierea intervalului de prognoză, nu vor mai fi variaţii semnificative. Vor fi condiţii pentru averse în primele zile ale intervalului de prognoză, în 13 august şi în jurul datei de 18 august", arată ANM.

În Muntenia, în jurul datei de 11 august, media maximelor termice va fi de 36 de grade. Vor urma două zile de răcorire a vremii, astfel că în 13 august temperaturile maxime vor fi în medie de 30 de grade. Până la sfârşitul celei de a doua săptămâni va avea loc un nou proces de încălzire, astfel că maximele termice vor ajunge la o medie de 34 de grade. Temperaturile minime, în general, vor fi în scădere, până la 17 grade în ultimele. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în primele două zile de pronoză şi în 12 şi 13 august.

În Oltenia, vor urma două zile de răcorire, apoi din nou o creştere treptată de la o medie a valorilor maxime de temperatură de 29 de grade în data de 13 august, până la 34 de grade în 20 august. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 17 şi 21 de grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în primele două zile din interval şi în 12 - 13 august.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON