URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2017, 19:37

După 100 de zile de ministeriat la Sănătate, Florian Bodog spune că e cea mai importantă funcţie de până acum şi îşi enumeră reuşitele

Într-un text publicat pe propriul blog, dar semnalat presei printr-un comunicat transmis inclusiv BIHOREANULUI, senatorul PSD Bihor Florian Bodog şi-a făcut bilanţul primelor 100 de zile ca ministru al Sănătăţii, funcţie despre care afirmă că îl „onorează şi responsabilizează profund”, fiind „cea mai importantă perioadă din întreaga mea carieră politică de până acum”.

În preambului prezentării sale, Bodog declară că „punerea în aplicare a Programului de guvernare al PSD, axat pe interesul și nevoile pacienților, pe păstrarea medicilor în țară și pe dezvoltarea infrastructurii medicale, reprezintă prioritățile mele zilnice și va rămâne astfel până în ultima zi a mandatului”, iar „cea mai mare provocare rămâne păstrarea echilibrului între gestionarea problemelor de zi cu zi ale ministerului și implementarea unei viziuni strategice de dezvoltare și modernizare a sistemului medical”.

Ministrul orădean al Sănătăţii şi-a enumerat reuşitele, opt la număr, începând cu „încheierea contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat între CNAS și deținătorii de autorizații de punere pe piață pentru medicamentele destinate afecțiunilor oncologice, hematologice și pacienților cu hepatită cronică cu virus C aflați în stadii de fibroză F2, F3 și ciroză decompensată”.

De asemenea, Bodog susţine că a redus birocraţia „prin desființarea comisiilor administrative care aprobă tratamentele medicale la nivelul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate”, că a suplimentat fondurile pentru programele naționale de sănătate şi că un proiect al legii privind suplimentele alimentare se află în procedură parlamentară cu termen de aprobare în trimestrul IV al anului.

Tot ca pe o reuşită vede ministrul Bodog chiar şi „eliminarea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute din investiții”, deşi aceasta înseamnă diminuarea banilor disponibili în sistemul de sănătate.

În ce priveşte investiţiile, Bodog pomeneşte „prioritizarea” celor convenite cu Banca Mondială, astfel încât un împrumut de 250 milioane euro va fi utilizat pentru „dotarea cu aparatură performantă a spitalelor din România”, inclusiv cu echipamente de radioterapie pentru 12 centre naționale, neenumerate însă.

În fine, Bodog spune că sub conducerea sa Ministerul Sănătăţii a actualizat lista medicamentelor compensate, procedură ce va fi continuată de câte ori va fi nevoie, şi că au fost reduse cu 35% prețurile medicamentelor care ies de sub patent.

„Pot spune că am avut un prim trimestru bun, cu progrese notabile, cu crize gestionate eficient și cu îndeplinirea primelor măsuri din Programul de guvernare. Ministerul Sănătății a reușit să respecte în totalitate calendarul de angajamente asumate, toate măsurile planificate fiind adoptate și se află în implementare”, şi-a definit Florian Bodog activitatea din primele 100 de zile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Tot mai sus,sus,mai sus...
Daca o tineti tot asa domnule Ministru, s-ar putea sa ajungeti mare shtab si la O.M.S. Mai sus nu se poate .
Postat 20 Aprilie 2017, 10:37 de SM
exportati si sanatatea. Ca romani ati exportat deja ...
?cfnl=
Postat 20 Aprilie 2017, 10:23 de oradea_mea_si_a_ta
point of view
Bodog, reusita e cand reusesti sa faci o piata libera competitive si in sanatatea umana, cu mai multi actori si cu concurenta (cum e la veterinari si la dentisti): spitale in concurenta pt clienti, CNAS in concurenta cu asigurari private de sanatate, dreptul clientului de a-si alege spitalul SI ASIGURATORUL in libvertate in functie de propria constiinta si de sfatul medicului. (-) Reducerea cu 35% a pretului unor medicamente cu patent expirat a dus insa din pacate la disparitia multor medicamente si tratamente de pe piata, asta nu ai pomenit. Este si un plus (+) eliminarea platii contributiei din venituri din investitii, desi ziarul o pune intr-o lumina negativa. Si eu mai vad inca un minus (-), desi ziarul vi l-ar contabiliza ca o masura pozitiva, proiectul de lege (inca neadoptat) prin care trimiti la puscarie parintii ce refuza anumite tratamente or vaccinuri – ceea ce mi se pare o obligatie prea stricta de a fi fortat sa faci ceva ce poate nu vrei!
Postat 20 Aprilie 2017, 09:39 de unu
scortosule
tu cu cine votezi? :)
Postat 20 Aprilie 2017, 09:31 de unu
Oficial o ....
Oficial, statistic o ducem bine !!!! Daca masuram tonele de prosteli pe cap de bou furajat suntem primii in lume daca cu chiar din univers !
Postat 19 Aprilie 2017, 21:17 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON