URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2016, 15:06

Decizie CCR: Primarii condamnaţi cu suspendare nu mai pot ocupa funcţia. La Paleu, trebuie reluate alegerile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, Curtea Constituţională a României a decis că legea ce prevedea ca primarii, consilierii locali şi judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene să-şi piardă mandatele doar în cazul unei condamnări penale cu executare - nu şi cu suspendare - este neconstituţională.

Drept consecinţă, scrutinul desfăşurat pe 5 iunie pentru alegerea primarului comunei Paleu va fi repetat, iar în cursă nu se va mai putea înscrie candidatul UDMR ales în urmă cu o lună.

CCR a zis "Nem"!

Prin decizia făcută publică miercuri, magistraţii au admis o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis, care susţinea că o lege de modificare a statutului aleşilor locali, adoptată de Parlament anul trecut aşa încât cei condamnaţi la închisoare cu suspendare să-şi păstreze funcţiile, "va permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală şi cu privire la care instanţa de judecată a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcţiilor şi demnitatilor publice în coordonatele statului de drept".

Legea ce permitea aleşilor locali penali să-şi menţină funcţiile a fost adoptată toamna trecută la iniţiativa a 16 parlamentari, între care şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, cel care - de altfel - a şi condus campania electorală a UDMR Bihor în vederea alegerilor locale din 5 iunie."Dacă judecătorul nu dispune în sentinţă ca pedeapsă complementară suspendarea dreptului de a fi ales ori de a alege, nu mi se pare normal s-o facă alţii, iar asta discriminatoriu, doar în unele cazuri. E o îngrădire a drepturilor civile", susţinea Szabo Odon anul trecut.

Polgarmester falsificator!

În Bihor, decizia CCR va avea drept consecinţă repetarea alegerilor pentru desemnarea primarului comunei Paleu, întrucât UDMR a defilat pe 5 iunie cu fostul primar din perioada 2012-2016, Somogyi Ladislau, condamnat la 1 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare.

Somogyi s-a ales cu condamnarea penală din partea Tribunalului Bihor în vara anului trecut, după ce a fost găsit vinovat pentru fals în acte la împroprietărirea a trei orădeni. De altfel, el şi-a şi pierdut anul trecut, din acest motiv, dreptul de a conduce instituţia, magistraţii interzicându-i exercitarea oricărei funcţii publice timp de 3 ani şi 2 luni, Somogyi "fofilându-se" de la respectarea sentinţei prin transformarea sa în consilier al fostului său viceprimar, delegat să exercite temporar atribuţiile de edil şef.

În ciuda cazierului, Somogyi a fost pus candidat al UDMR la Primăria comunei, astfel că această formaţiune poartă responsabilitatea faptului că alegerile vor fi repetate, cu cheltuielile de rigoare.

Citiţi pe această temă şi articolul "Condamnat la şefie: Deşi a încasat închisoare cu suspendare, fostul primar din Paleu conduce comuna ca angajat al... vicelui"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
REZERVE
Nu cred ca isi pierde mandatul! Deciziile CCR activeaza pentru viitor! La momentul alegerilor legea era constitutionala! Eu zic ca nu gresesc! Daca da, astept opinii!
Postat 06 Iulie 2016, 22:49 de TDS
Tot pentru d-ul condamnat
Ai vazut ,te-ai convins ca nu spun lucruri neadevarate.Iti mai spun ceva:-pentru tine vin vremuri grele si consider ca trebuie sa mergi acolo unde iti este locul,alaturi de cei care au incalcat legislatia tarii si nu cea personala
Postat 06 Iulie 2016, 18:42 de gheorghedanga
D-lui Puscarias,un nimeni,un speriat cu gusa ce a facut-o pe spinarea primariei,a contribuabililor comunei
Te-ai convins ca esti un nimeni,m-ai jignit si m-ai facut in tot felul,m-ai amenintat pentru ca ti-am spus adevarul de fata cu lucratorii de la Dumexim ,de au rabufnit in ras cand au aflat ca un condamnat se dadea drept primar si-i luau la intrebari de lucrarile executate!!!!!! Ti-am spus ca nu ai ce cauta in primarie , veneai dupa orele de program pana tarziu si puneai"primaria " la cale impreuna cu vicele ,alt incompetent care mi s-a plans personal ca nu poate conduce primaria si i-am recomandat sa plece daca nu e in stare , de fata cu colegii lui din primarie,sa vina om competent si nu ca el care foloseste masina primariei pentru a-si duce florile si fructele din productie proprie la piata:-cine deconteaza motorina consumata si de unde se plateste retributia pentru timpul lipsa de la serviciu.AM FOTOGRAFII CU VICELE PERSONAL,in fata portii, CUM ISI INCARCA SINGUR MARFA IN MASINA PAPUC A PRIMARIEI PENTRU A MERGE LA PIATA:Haos total in aceasta institutie.De cand a fost numit din nou acest condamnat primar va spun sincer ca nu am intrat prin primarie,am o repulsie,imi este sila la gandul ca il voi vedea pe d-ul puscarias , un asemenea OM sa ma conduca pe mine cat si intreaga comunitate, nu pot accepta asa ceva,intradevar ca AM AJUNS IN TARA LUI PAPURA VODA!!!! CONSIDER ca acest om de nimic a incalcat in mod grosolan sentinta judecatoreasca dar mare raspundere poarta si UDMR care cu nerusinare , cunoscandu-i situatia lui sociala,l-a acceptat pe listele de la alegerile pt. primari.CONCLUZIA MEA ESTE CA:-aceasta persoana disperat a facut tot posibilul de a se reantoarce la"CIOLANUL numit: PRIMARIE", neluand in calcul prevederile legislatiei actuale, numai pentru a continua afacerile personale impreuna cu clica din primarie,probabil mai avea datorii de achitat catre "bisericuta" lui dar probabil ca avea si sa mai fie recompensat de membrii clicii asemanatoare unei capuse care suge sange pana la saturatie si apoi se desprinde de pe prada prinsa.(a se citi in loc de prada:primarie)Pentru a fi mai sigur de reusita indeplinirii atrbutiunlor de primar ,acest domn condamnat a facut tot posibilul sa-si aduca o noua secretara,cu care se afla in relatii foarte apropiate uitand de fosta secretara care il certa si ii trantea usa de la birou in nas de fata cu oamenii din biroul lui!!!! Cu toate acestea , pe surse te instiintez ca ai ajutat-o sa-si faca rost ilicit de terenul pe care i-ai construit cu "mici ajutoare " din primarie o casa frumoasa dar care acum mare surpriza: terenul respectiv este revendicat de adevaratul propietar.IN SFARSIT A FACUT SI IOHANIS UN LUCRU BUN......SUNT MULTE DE SPUS.....NU VREM PUSCARIASI SA NE CONDUCA!!!!
Postat 06 Iulie 2016, 18:35 de gheorghedanga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON