URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2017, 15:42

Autostrada Transilvania în Bihor, condiţionată de… protecţia popândăilor!

Visaţi cumva la autostradă în viaţa asta? Visaţi în continuare! Lucrările în Bihor au şanse puţine să pornească în viitorul apropiat şi ca urmare a faptului că, în zona Fegernic, există o populaţie de popândăi, pentru protecţia cărora trebuie luate măsuri suplimentare de construcţie la autostradă.

Să protejăm popândăii

Digi24.ro scrie, joi, că realizarea autostrăzii va trebui făcută cu respectarea câtorva condiţii de mediu pentru protecţia speciei Spermophilus Citellus, cunoscut în limbaj popular drept popândău.

Potrivit sursei citate, care indică studii de mediu, popândăii, al căror număr ar varia între 100 și 500 (!), se găsesc în zona "Pajiştea Fegernic", site Natura 2000. Astfel, populaţia de popândău din cadrul sitului Natura 2000 "Pajiştea Fegernic" reprezintă între 0,28% şi 1,19%, spun specialiştii de mediu, arată Digi24.ro.

O firmă de consultanţă pe probleme de mediu informează într-o notă că aceştia sunt animale cunoscute pentru "comportamentul timid". Existenţa zgomotelor şi vibraţiilor provocate de maşini vor pune în pericol populaţia de popândăi spune Consiliul Judeţean Bihor care, într-un aviz dat proiectului, cere implementarea unor măsuri de protecţie. Dar tot autorităţile recunosc că autostrada nu este singura problemă a popândăilor. În zonă s-au înmulţit mormanele de gunoaie care atrag câinii şi pisicile, duşmani ai popândăilor.

"Pentru reducerea intensităţii impactului, este absolut necesară realizarea unui rambleu cu păstrarea unei deschideri de minim cinci metri de tipul unui podeţ cu prescripţii de gestiune suplimentare conform soluţiei B propuse, precum şi amplasarea de bariere anti zgomot şi anti vibraţii (panouri anti zgomot şi anti-vibraţii) pe tronsonul de autostradă care traversează situl Natura 2000 "Pajiştea Fegernic", luându-se în considerare şi un buffer de 100 de metri în proximitatea limitelor în care autostrada intersectează situl Natura 2000", cer autorităţile locale într-un document adresat Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

În total, au fost analizate 5 variante de protecţie a popândăilor, însă autoritățile s-au oprit la cea descrisă.

Măsurile de protecţia sunt draconice. Se va amplasa plasă rabitz pe 4 kilometri care să împiedice intrarea popândăilor pe autostradă, iar cosirile se vor face târziu, astfel încât animalele să se poată ascunde în materialul vegetal şi să se hrănească.

Ecoductul prin care popândăii vor traversa autostrada va trebui iluminat discret cu leduri alimentate solar, astfel încât să fie văzut de animale. "Iluminarea difuză (cu ajutorul ledurilor de intensitate redusă, alimentate de la panouri solare) a deschiderii (podeţului) dintre latura estică şi cea vestică a sitului, permiţând utilizarea acesteia ca ecoduct pentru această specie", propune firma de mediu, conform Digi24.ro.

UPDATE: Consiliul Judeţean invocă reglementările legale

Printr-o precizare trimisă presei, vineri, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Consiliul Județean Bihor spune că avizul nr. 077/06.06.2017 privitor la Proiectul ”Autostrada Brașov-Borș, sector Ogra-Borș” a fost acordat condiționat fiiindcă s-ar fi respectat astfel "întru-totul reglementările europene privind protecția mediului înconjurător și legislația națională din domeniu".

"Condițiile enumerate în Aviz atrag atenția asupra necesității respectării legislației în vigoare, și nici într-un caz nu trebuie considerate un impediment în calea construcției tronsonului ce traversează județul Bihor, instituția Consiliului Județean Bihor considerând prioritar (!) construcția acestui proiect", arată informarea semnată de Adrian Simon.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
fantastic !!!
Popor de tampiti putem fi ! Pe cand vom devia o autostrada pentru a proteja ...tantari...
Postat 20 Octombrie 2017, 13:16 de titel
titlu bombastic
Mai ceva ca la antene, suna titlul.. La cate smecherii, manarii si furturi a vazut autostrada Transilvania, masurile de protectie a popandailor sunt floare la ureche. Articol ambiguu, de atatat si provocat prostimea.
Postat 20 Octombrie 2017, 09:33 de User anonimizat
RE: titlu bombastic
Din păcate nu e nimic bombastic, citeşte avizul ataşat la articol, pe care tocmai l-am primit de la Consiliul Judeţean, şi vei vedea că situaţia stă fix aşa cum a fost prezentată de Digi.
Postat 20 Octombrie 2017, 13:06 de Florin Ciucas
pisu
mergeti domne in zona sannicolau , cefa si va dam 5000 de popandai 5000 sa va ajunga luavar dreacu de cartite ca numa bete n roate stiti ppopandai flori vanturei tara de cacat
Postat 19 Octombrie 2017, 23:52 de Rumanu
?!
Bine că popândăii trebuie protejați, dar copiii nenăscuți ba. Tare tâmpită-i lumea asta, măi...
Postat 19 Octombrie 2017, 23:39 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON