URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2017, 14:00

Aglomeraţie în vămi în urma verificărilor sistematice: La Borş se aşteaptă între 20 şi 110 minute (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au format cozi de maşini, vineri, în Vama Borş. Timpii de aşteptare pentru autoturisme şi camioane la punctul de frontieră au crescut şi sunt cuprinşi între 20 şi 110 minute, ca urmare a controalelor sistematice efectuate după ce vineri a intrat în vigoare Regulamentul 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen.

Verificări amănunţite

Practic, fiecărei persoane care trece frontiera îi sunt verificate cu atenţie documentele şi poliţiştii impun ca toţi şoferii să deschidă portbagajul maşinii, iar prin sondaj, aleatoriu, unora le solicită să desfacă şi bagaje ori să dea la o parte prelatele care acoperă încărcătura, pentru a vedea conţinutul acestora.

"Se înregistrează o creştere uşoară a timpilor de aşteptare. La punctul de trecere a frontierei Borş, la intrarea în ţară timpii de aşteptare sunt de 20 de minute la autoturisme şi 40 de minute la ieşire, iar la camioane 30 minute la intrare, respectiv 110 minute la ieşire. Cozi sunt, dar nu foarte mari, se lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de frontieră Borş, s-a suplimentat personalul care efectuează controlul documentelor, precum şi echipamentele necesare", a declarat, pentru agenţia de ştiri Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Beatrice Bondar.

În perioada următoare, ca urmare a apropierii sărbătorilor pascale, se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare, "dar suntem pregătiţi", a asigurat reprezentanta Poliţiei de Frontieră.

În ciuda asigurărilor oficiale, în teren situaţia este mult mai neplăcută. La Vama Borş cozile de TIR-uri sunt întinse pe câţiva kilometri, iar la autoturisme coada e pe două benzi la ieşirea din ţară, pe o lungime de circa 700 de metri.

Două ore la coadă!

Au fost oameni care au aşteptat şi 2 ore la coadă, iar un orădean care locuieşte în Ungaria, profesor de liceu, a spus că, dat fiind faptul că este vorba de o procedură care va fi permanentizată, se gândeşte, fără nicio glumă, la fel ca alţi vecini români, să îşi vândă casele din localităţile maghiare. "Nu îmi permit să pierd în fiecare zi câte o oră sau două stând la vamă şi nici să cheltuiesc atât de mulţi bani pe carburanţi", a spus Simion Bolojan.

O echipă a Digi24 Oradea a făcut un experiment, vineri, aşezându-se la coadă pentru a ieşi din ţară. „Ne-am aşezat la coadă la ora 13.43 şi formalităţile le-am îndeplinit la ora 15.22, intrând în Ungaria. Am aşteptat deci 100 de minute!”, a declarat reporterul Claudiu Mihuţ.

La intrare, lejer

În jurul prânzului, pe sensul de ieşire din ţară erau 6 benzi, dintre care 5 pentru autoturisme şi una pentru autocare, iar în sensul de intrare în ţară, erau deschise 4 benzi, dintre care două pentru autoturisme. De precizat, însă, că la intrarea în România nu erau cozi, iar timpul de aşteptare nu depăşea 5 minute.

Poliţiştii de frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente, dar şi consultarea aplicaţiei dezvoltată online de Poliţia de Frontieră, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei.

Situaţia este similară în mai multe puncte de trecere a frontierei din ţară.

Citiţi şi articolul Înarmaţi-vă cu răbdare! Din 7 aprilie, controale "la sânge" la frontierele României!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@
Ca nu suntem in spatial Shengen , ca suntem la coada europei, ca suntem ultimi in Europa la infrastructura rutiera, ca suntem cei mai saraci.... saraciti in Europa trebuie sa multumim politrucilor in frunte cu psd-istii (vesnic la carma romaniei ) hudmr-ului care a pus umarul la destamarea natiei, si la toti ceilati participant la piata guvernamentala !!! Nu cautati vina in vest ci cautati'o in curtea voastra !
Postat 08 Aprilie 2017, 12:31 de scortosul
@rowald
Auzi bre, daca zici ca UE e o porcarie, Schengen asisderea, te poftesc sa te muti de aici la Oust-Olenek, oras frumos, cochet, la dracu in praznic, "pastorit" de idolul tau Putin. Ajungi acolo prin Moscova, via Albita. Iti scriem noi cand sa te intorci. Drum bun.
Postat 08 Aprilie 2017, 08:39 de elev
UE, multa...UIE
UE este o porcarie, Schengen este o mizerie. Increzutii de vest europeni stramba din nas cand intra romanii in tarile lor de cacao, dar se bucura cand vin ciorile de refugiati. Asa incat nu imi pare deloc rau de ei atunci cand se petrece cate un atentat.
Postat 07 Aprilie 2017, 19:41 de rowald
schengen?
cei care inca mai cred in povestile cu aderarea Romaniei la Shengen, zona Euro si unirea cu Republica Moldova sunt mai naivi decat copilul meu de 3 ani. foarte frumos din partea lor...sa ia dr..u pe toti cretinii din marele uniunea
Postat 07 Aprilie 2017, 18:33 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON