URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2014, 12:05

Ziua porţilor deschise la Bibliotecă: imagini de colecţie cu vizitele regale la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" a organizat joi cea de-a cincea ediţie a Zilei Porţilor Deschise. În timpul evenimentului nu s-au putut împrumuta cărţi, însă participanţii şi-au putut face sau prelungi gratuit abonamentele şi participa la o serie de activităţi, dedicate atât copiilor cât şi adulţilor.

Pe parcursul Zilei Porţilor Deschise, vizitatorii au putut urmări filme de cinematecă, participa la un show de karaoke şi la mai multe lansări de carte. De asemenea, cei mici au fost invitaţi să urmărească desene animate, să facă origami şi să admire o expoziţie de pictură intitulată "75 de ani cu Batman", axată pe personajele din celebrele benzi desenate.

Totodată, evenimentul a fost bogat şi în expoziţii. La parter au fost expuse mai multe imagini cu bisericile de lemn din Bihor, fotografiate de Ovi D. Pop, precum şi o expoziţie tematică de carte intitulată "Anul 2014, anul Brâncoveanu".

La etaj, orădenii au putut vedea o expoziţie de fotografie semnată Nicolae Meseşan, care a prezentat imagini cu uzinele şi clădirile industriale ale judeţului, spre exemplu cu Cooperativa Victoria Oradea, Cooperativa Electro Metal Oradea, Întreprinderea Agrosem Oradea, Complexul Porcin Palota, Combinatul Avicol şi de Sere Oradea, Fabrica de Mobilă Beiuş, Centrul Minier Voievozi, Exploatarea de Bauxită Dobreşti, etc.

Totodată, la etajul al doilea, bibliotecarii au pregătit expoziţia "Monarhia de-a lungul vremii în colecţiile speciale ale Bibliotecii Judeţene", care cuprinde volume valoroase scrise despre familiile regale ale Europei. De asemenea, au fost expuse şi mai multe lucrări despre Familia Regală a României, inclusiv publicaţii care au apărut la Oradea, respectiv albume cu imagini de colecţie ce înfăţişează vizitele membrilor acesteia în oraşul de pe Crişul Repede.

Unul dintre volume prezintă o vizită efectuată de Regele Carol II la Oradea în 1936, alături de fiul său, Mihai I, care au fost primiţi la gară de primarul de la acea vreme, de un alai de preoţi şi înalţi funcţionari, precum şi de tinere îmbrăcate în costume tradiţionale româneşti, care i-au întâmpinat cu pâine şi sare.

Un alt album o prezintă pe Regina Maria a României, însoţită într-o vizită la Oradea de fiul ei, Carol II. În cinstea acestei vizite au fost organizate o serie de manifestări artistice şi defilări militare în Piaţa Unirii.

Potrivit Ligiei Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene, pe parcursul zilei, în total, peste 1.000 de oameni au vizitat instituţia şi participat la evenimentele Zilei Porţilor Deschise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON