URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2013, 12:07

Voievodul Mihai Viteazul, comemorat la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Oradea, săptămâna a început cu o ceremonie ţinută în soarele dimineţii. Militarii l-au comemorat pe Mihai Viteazul chiar la statuia acestuia din centrul municipiului, la împlinirea a 412 ani de la moartea voievodului.

Începută cu o slujbă religioasă, ceremonia a adunat câteva zeci de foste cadre militare şi mult mai puţini politicieni şi şefi de instituţii. Pe lângă episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie, au mai fost prezenţi în Piaţa Unirii subprefectul Cristian Bitea, viceprimarul Mircea Mălan, şeful Poliţiei de Frontieră, Dan Fătuloiu, şeful ISU Crişana, Ioan Baş, ori senatorul Gavrilă Ghilea.

Unii nici n-au zăbovit prea mult la ceremonie, Fătuloiu şi Bitea părăsind, de pildă, piaţa de îndată ce slujba religioasă s-a încheiat.

Pe lângă comemorarea voievodului român, prin evenimentul de luni s-a dorit şi marcarea a 98 de ani de la înfiinţarea Diviziei 11 Mecanizată Carei.

Festivitatea a fost organizată de Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă Avram Iancu Filiala Bihor, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate Filiala Oradea, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala Oradea, Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio, Asociaţia Naţională a Cultului Eroilor Filiala Bihor şi Muzeul Naţional Militar Filiala Oradea.

După cum se ştie, asociaţiile organizartoare se află în conflict cu administraţia orădeană din cauza intenţiei acesteia de a muta statuia lui Mihai Viteazul, ridicată din contribuţiile fostelor cadre militare, din centrul oraşului în fostul parc Olosig.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Către: toată ***
Aţi avut noroc în 1919 cu Franţa, că nu v-am ras de pe pământ, cum trebuia să facem. Da' nu-i nimic, se vede că vă doriţi pe zi ce trece tot mai mult, să mai trecem prin pustiul hun, să vă mai tragem cîteva peste botul plin de venin. Vă apropiaţi cu paşi repezi de ultimul termen şi Europa va fi, în sfârşit, curăţată definitiv de otrava hună
Postat 20 August 2013, 10:35 de paloma blanca
vai
vai de capul vostru...cand spui unui strain de romania ce-i vine in minte? tigani,,,furturi..cersetatori...fara autostazi..pe cand in ungaria exista peste 5...ungaria e inainte voastra asta e trebuie sa acceptati. ardealul mai merge...dar in rest...vai de voi
Postat 20 August 2013, 09:33 de unu
@io
nu va convine in Romania ? mars in hungurika. de ce nu mergeti ? esti un * nenorocit, plin de ura si de ciuda la adresa a tot ceea ce e roman si romanesc. voi sunteti niste tziganii hunguresti buni de nimic. Ladislau * n-a fost niciodata aici. VALEA IN PUSTA !!!!!!!!!
Postat 20 August 2013, 08:56 de marsh in asia
IO
Si ce treaba are Mihai * cu Oradea? Pentru astia cu mars inapoi in Asia, pai pentru voi mars inapoi in Albania si Macedonia, ati fugit nord cind ati vazut pe imperiul Otoman sinteti niste tigani de doi bani care si acuma construiti trecutul.
Postat 20 August 2013, 07:27 de HAHAHA
luna dacica
Mihai Vitezul a mai trecut si prin Madrid, Roma, Londra, Paris ,New York pe calare ,iar Spania si Italia este pamant dacic stramosesc, asta se va scrie peste 100 de ani de istoricii nostri :)))
Postat 20 August 2013, 03:05 de Carlos
ladislau n-a existat ! n-a trecut niciodata prin zona !
unde-i manastirea ? unde-i sunt ciolanele ? nicaieri. e o scorneala a iredentismului unguresc. afara cu bozgorii iredentisti din tara! la cat au furat, si cate crime au facut ungurii venetici in Transilvania, nu isi vor putea spala niciodata pacatele. cacatilor incepeti conflictul si va vom deratiza atat din Transilvania cat si din Europa !
Postat 20 August 2013, 00:11 de euro
* iredentist
tu, ma-ta, si tot neamului tau de jigodii avide dupa pamantul altora: mars in pusta !!!!!!!!!! Mihai Viteazul, reprezinta simbolul Unitatii Romanilor si in acelasi timp alungarea din Transilvania a jegurilor de unguri navalitori, criminali ! ungurii, ''si-au luat-o sus'' de la toate tarile din jur ! (ceea ce de altfel si meritau cu varf si indesat). pana la urma veti fi alungati din Europa !
Postat 19 August 2013, 23:41 de mars in Asia !
Citeste ca ramai pr....
Mama lui Ladislau a fost poloneza, tatal necunoscut, s-a nascut in 1041 la Cracovia (Polonia), mort in 1095 (Slovacia), inmormantat la Somogyar.Nu a fost ungur. Restul sunt povesti. Nici mormantul lui nici al celor 7 regi nu se afla la Oradea. Oradea era locuita inca din sec.lV.I.Hr. (exista dovezi istorice de netegaduit) in zona Salca si Baile Felix. Pe atunci stramosii tai, daca existau traiau peundeva prin boschetii asiatici. Ha ha ha ha.
Postat 19 August 2013, 23:05 de Raul
prostii
Fratilor mai documentati-va inainte sa scrieti aberatii, istoria este intr-adevar intortocheata insa trebuie sa recunoasteam Regele Ladislau ( a nu se confunda cu Sf. Stefan care este alt personaj, alt rege)este cel care a pus acum aproape o mie de ani bazele acestui oras, cititi pe wikipedia si va veti convinge, de altfel cetatea Oradea e marturia a ceea ce spun. Cetatea Oradea a fost candva loc de pelerinaj, 7 capete incoronate ale Ungariei au fost ingropate in acele vremuri in cetate, asta nu va da nimic de gandit? Mihai Viteazul a trecut la un moment dat prin cetatea Oradea insa nici dupa parerea mea nu reprezinta un simbol semnificativ pentru orasul nostru, contributia lui insa in instoria Romaniei este de necontestat. De altfel nu mai fiti atat de convinsi de istoria care ne-a fost picurata la scoala in ureche pentru ca istoria a fost mereu scrisa de cei care erau la conducere si trebuia sa le fie favorabila. Vreau doar sa punctez faptul ca manifestarile extremiste de oricare parte ar fi sunt din pacate jalnice si denota un caracter slab, incercati sa fiti obiectivi in ceea ce spuneti, nu vine nimeni sa ne ia tara nu are nevoie nimeni de saracia noastra.
Postat 19 August 2013, 22:16 de jude
@ocsi
Stefan al tau n-a fost nici ungur, nici sfant, nici rege. Numele lui adevarat a fost Vajk, adica a fost turc, si unul dintre sefii de trib ai Ungariei. Singurii conducatori unguri (partial) al ungurilor au fost intre anii 895 si 1301. Dupa acest an Ungaria nu a avut nici un rege ungur, cici unul.
Postat 19 August 2013, 20:34 de Vlad
Sa ne cunoastem istoria neamului
Daca a-ti fi fost prezenti la manifestarile desfasurate a-ti fi aflat legatura lui Mihai Viteazul cu Bihorul si Oradea.Si nu uitati ca acel Ladislau,adica Stefan cel Sfant,inainte de a fi botezat STEFAN de catre PAPA si uns rege al Ungariei,se numea VOICU si era roman get-beget.Si zau ca ar avea si el loc in Piata Unirii alaturi de Ferdinand,care in fruntea muntenilor,urmasi ai lui Mihai,au trecut Carpatii si au infaptuit Romania Mare.(cititi un articol interesant aici: Un român pe tronul Ungariei \"Ştefan cel Sfânt\" (997-1038) Referitor la istoria românească a anilor 1002-1003, izvoarele scrise semnalează consumarea unui violent conflict armat care a opus proaspăt unsului rege \"de Unguar\" (25 decembrie 1001) Ştefan \"cel \"Sfânt\" (997-1038), pe \"Geula cel Tânăr\" (Gyla, Jula, Gelu etc., al gestelor ungureşti, adică Iuliu), dinastul de la Bălgrad (Alba cetate a lui Iuliu, Alba Iulia). Acesta era urmaş al unificatorului întregii \"Ţări de dincolo de Codru\" (Silvania), ţară numită \"Ultrasilvana\" şi, ulterior, şi \"Vlachia Tan Siuana\" (Codex Latinus Parisinus) - \"Geula\" cel Bătrân. \"Ultrasilvana\" devenise, de la jumătatea veacului X \"un regnum latissimum et opulentissimum\" (Chronicon Pictum Vinbodonenese), o mare TARĂ a românilor, unificată de \"marele şi puternicul duce\" (\"dux magnus et potens\") \"Geula cel Bătrân\", un ducat, pe care atât arheologia, prin lipsa oricăror urme maghiare în a doua jumătate a veacului X (dr. Radu Heitel), cât şi izvoarele narative (Chronicon Pictum, Anonymus), îl conturează ca pe un stat (\"regnum\") independent! Întradevăr \"Geula (Iuliu) cel Tânăr\" moştenise ereditar nu numai \"domnia peste întregul regat al Ultrasilvaniei), ci şi duşmănia \"Ungurilor care locuiau în Pannonia\" (deci, la vest de Tisa, fluviul ajuns hotar al ducatelor româneşti cu eterogenul ducat \"de Unguar\"). Cauzele adânci ale conflictului fiind cunoscute, întrucât, prin moartea lui \"Gelu Românul\" (c. 901), a cel \"dux Blachorum\" din centrul Transilvaniei (Anonymus), rezistenta românilor intracarpatici în faţa noului val de migraţie, departe de a înceta, se accelerase, pe măsura împlinirii procesului de unificare teritorială între Carpaţi Orientali, Meridionali, Mureş şi Tisa, rămâne de stabilit motivatia imediată a agresinii ungare din 1002. Potrivit gestelor, adversarul lui \"Geula cel Tânăr\", Ştefan \"cel Sfânt\" se trăgea, pe linie paternă, din româno-maghiarul Toxun (nume pecenego-cuman, pătruns deja în onomastica românească, sub forma Toxabă). Acesta era nepotul lui Arpad - şi avea un fizic singular printre maghiarii finici şi turcicii care-i însoţeau, fizic moştenit de la mama sa, fiica lui \"Menumorut\" - ducele Bihorului (între Tisa şi Carpaţii Occidentali): \"ochii frumoşi şi mari\", \"părul negru şi moale\" căzând în \"plete de leu\". Era aşadar fiul fiicei lui \"Menumorut\" şi al metisului maghiaro-român Zulta (Zulta provenea din căsătoria lui Arpad cu fiica creştină a lui \"DUCA\" din Ţara Unguarului, cucerită de maghiari după fixarea lor în regiunea numită cu un cuvânt din limba locului - \"muncă\" - \"Muncaci\"). Toxun fusese căsătorit de mama sa româncă cu o \"femeie din Ţara Cumanilor\" (nume dat în epocă teritoriilor româneşti din Transilvania intracarpatică şi de la est şi sud de Carpaţi). Era, mai mult ca sigur, şi ea, o româncă sau româno-cumană ortodoxă, de vreme ce şi-a botezat unul dintre fii, în rit ortodox, \"Mihail\", iar acesta, la rândul său, avea să-şi boteze copiii \"Vasile\" şi \"Vladislav\". Toxun a lăsat moştenire \"ducatul Ungariei primului născut\" - \"Geysa\". Tot preferinţele mamei i-au adus probabil noului duce ca soţie pe una din fiicele lui \"Geula\" (Iuliu) cel Bătrân, tatăl (sau bunicul) lui \"Geula cel Tânăr\", \"Sarolt\" în ungureşte (Saroltha). Lăsând la o parte faptul că numele \"Geula\" (Gyla, Gelou) al documentelor este des întâlnit în onomastica şi toponimia românească sub formele de Gelu, Giulea, Giuliţa, Giuleşti, Jula, Julea etc., ascunzându-l cu certitudine pe Iuliu, interesant este faptul că \"Saroldu\" - \"Saroltha\" şi cumană si, respectiv maghiară, s-ar putea traduce prin \"Oltul alb\" sau \"pământul udat de apa Oltului\" (\"sar\" - \"noroi\", pământ îmbibat cu apă), într-un cuvânt \"Tara Oltului\". Cum \"Geisa\" nu se putea căsători cu acel străvechi teritoriu de autonomie românească al viitoarei Transilvanii, este de presupus că a peţit-o pe fiica ducelui (voievodului) său, Iuliu cel Bătrân, cel care, iesit din Ţara Oltului avea să-şi stabilească reşedinţa la Bălgrad - Cetatea Albă, dându-i numele său Alba lui Iuliu - Alba Iulia. O fiică al cărui nume nu s-a păstrat, fiind înlocuit ca de atâtea ori în cronici cu cel al regiunii de bastină! Tradiţia ne informează în plus că \"Sarolt\" scria cu litere \"morave\", deci cu literele chirilice ale alfabetului recent adoptat de români, odată cu limba slavonă ca limbă liturgică şi că a construit la Veszprem o catedrală care seamănă izbitor cu rotonda-baptisteriu ridicată în 947 de tatăl său la Alba Iulia. De asemenea, şi-a botezat fiul, născut în anul 969, în ritul şi în limba sa, \"Waic\" - Voicu, nume semnificativ, care apare până târziu în veacul XV în actele cancelariei ungare cu eticheta apartenenţei etnice (\"Vaik Olachis\"). Botezatului Voicu i s-a mai spus în limba poporului pe care avea să-l conducă - cel ungar, aflat în plin proces de formare, din fragmente etnice distincte (cazari, pecenego-cumani şi bulgari, turcici, slavi, romanici şi români, germanici din Pannonia etc. în jurul componentei catalizatore finice, maghiare) şi \"Bela\" (derivat din germanicul Adalbertus). Ulterior, prin trecerea la catolicism, Voicu avea să fie rebotezat Ştefan. De unde cele două braţe ale crucii sfântului Ştefan, simbolizând cele două botezuri. Braţe care sunt paralele cu solul când teritoriile revendicate de revizioniştii unguri sunt în cuprinsul Ungariei şi oblice când se află în stăpânirea băştinaşilor români sau slavi (slovaci, sloveni, croaţi, bosniaci, sârbi). Cazul actual! Este semnificativ, în acest context, faptul că Voicu, în semn de veneraţie, pentru Deodatus - cel care \"împreună cu sfântul episcop Adalbert din Praga\" l-a rebotezat \"Ştefan\" şi i-a adus ca dar din partea papei nu coroana (aceasta fusese dăruită de Bizant) ci titlul regal - îl va numi pe acesta, în româneşte, ca pe un părinte spiritual al său - \"TATĂ\" (Chronicon Pictum Vindobonense). De unde, spune Cronica Pictată de la Viena numele mănăstirii TATA şi al tuturor pământurile acordate lui Deodatus (ex. \"Tátabanya\"). Din moment ce în textul latin apare cuvântul românesc TATĂ, ca echivalent al lui părinte (pater) este de prisos să mai subliniem că \"Szent Istvan\" avea ca limbă maternă ROMÂNA pe care o vorbea în familie şi la curte. Pretenţiile regelui Voicu-Ştefan asupra Transilvaniei nu puteau decurge, aşadar decât din calitatea sa de român şi invocarea drepturilor mamei sale, a însăşi originii sale voievodale româneşti. Venind însă în fruntea unei oştiri străine, Voicu-Ştefan avea să întâlnească fără rezistenta stăpânilor de drept ai pământului intracarpatic, românii, conduşi de fratele ori nepotul româncei \"Sarlot\" - românul Iuliu (\"Geula\") cel Tânăr, urmaşul legitim al unificatorului Transilvaniei, \"Geula\" (Iului) cel Bătrân (vezi Anonymus, p. 96, 121, 123 şi Chronicon Pictum, p. 146, ed. G. Popa Lisseanu; M. Bogdan, Românii în secolul al XV-lea, Bucureşti, 1941, Anexa 3, p. 225-226). Aşadar la 1002-1003 s-a consumat un conflict dinastic similar celui care avea să-i opună pe regii Franţei regilor britanici, în \"Războiul celor o sută de ani\", mişcând interesul căpeteniilor militare din Pannonia pentru acapararea drumului sării de pe Mureş şi a principalelor bogăţii ale solului şi subsolului transilvan. Pretenţiile românului Voicu, metamorfozat în ungurul \"Szent-Istvan\" a stat la baza îndelungatei agresiuni a regilor de la Budapesta asupra TĂRII româneşti intracarpatice. Agresiune motivată prin revendicarea de către aceştia a moştenirii lor româneşti şi concretizată, după trei secole de confruntare, prin tratatul de la Seghedin, din 1310, când voievozii Transilvaniei, înapoind coroana lui Voicu - Stefan, pe care o câştigaseră prin luptă, recunosc, în urma falimentului dinastiei româno-maghiare a Arpadienilor, suveranitatea noului rege, întemeietor de dinastie, franco-italianul Charles I Robert d\'Anjou (1308-1342), care nu putea înţelege relaţiile dintre state decât în manieră occidentală, ca relaţii între dinasti raportaţi ierarhiei dominate de împăratul romano-german şi papă. Dr. Mircea Dogaru
Postat 19 August 2013, 20:32 de COTIZO
@cetateanul fara tara
Mai sulica, tu faci parte din Romania, chiar daca nici tu nici noi nu vrem. Nu te vrea nimeni nici chiar ungurii din Ungaria. Nu esti decat unul fara tara si un acelasi migrator, nimeni de nicaieri.
Postat 19 August 2013, 20:22 de Oradean
comemorari
da maine este 20August ziua sfantului Stefan intemetorul statului maghiar atunci ca sa nu ramanem noi mai prejos tzus si noi comemoram pe marele Mihai numai sa aratam ca si noi avem pe cine comemora,garda de onoare transpira din greu la cei 30grade
Postat 19 August 2013, 20:15 de ocsi
pff
si chiar daca ungaria a pierdut transilvania din cauza ca voi romanii sunteti niste tradatori..tot ungaria e mai dezvoltata si suntem cu 50 de ani inaintea voastra ..romania e rusinea europei....noroc cu ardealu ce tine romania inca pe harta geografica a lumii...bafta va las sa vorbiti singuri..vorba aia desteptu cedeaza primul.
Postat 19 August 2013, 19:58 de cetatean
pff
marsh sa spui lu mata...de aia romania nu e niciunde pe langa ungaria de exemplu..ca mai sunt si oameni asa nesemnificativi ca tine si celalalt destept de mai jos. asa ca eject
Postat 19 August 2013, 19:52 de cetatean
pt eu
mah, magarule, Traiasca Trianonul ! Kaput gunoiul de hungaria mare ! hehehehe......................
Postat 19 August 2013, 18:37 de Transilvania=Romania
@eu
marsh in pusta ! nici macar acolo n-ati infiintat nimic. si acolo zona era deja locuita !
Postat 19 August 2013, 18:34 de zoom
****
Si uite asa, am mai bifat o activitate din agenda.
Postat 19 August 2013, 17:15 de ****
fhbrgf
in locul lui mai bine puneti-l pe sfantul ladislau..cel care a intemeiat orasul Oradea...el are cu adevarat legatura cu orasul
Postat 19 August 2013, 15:37 de eu
@costel
nu prea ai inteles ce am vrut sa zic...
Postat 19 August 2013, 15:33 de eu
@eu
In 1599,pentru o scurta perioada,Transilvania inclusiv regiunea Partium din care facea parte Oradea, s-a aflat sub suzeranitatea lui Mihai Viteasul.Unul din capitanii sai a fost mercenarul englez John Smith,cel care mai tarziu avea sa devina capitanul primei colonii englezesti in America de Nord(Virginia),a carui statuie se gaseste in multe orase americane si englezesti, despre ale carui aventuri s-au scris carti si s-au turnat numeroase filme(cel mai recent fiind Lumea Noua).
Postat 19 August 2013, 15:32 de Cetatean
nicio treaba
asta nu are nici o legatura cu Ardealul si cu ardelenii si noi o ardem la infinit cu el....a facut o asa zisa unire pe care n-a recunoscut-o nimeni din afara si ne-a adus miticii pe cap si acum nu mai scapam de ei...noi contribuim la bugetul de stat si ei cheltuie banii pe Bucuresti - brasov,c-tanta,etc.....lucreaza ardelenii prosti
Postat 19 August 2013, 15:27 de eu
@Costel
Asta e singura legatura a lui cu Oradea...
Postat 19 August 2013, 14:51 de io
@dfgh
....are o statuie in centrul orasului......sau nu esti dp aici?
Postat 19 August 2013, 14:27 de Costel
dfgh
ce legatura are mihai viteazul cu Oradea
Postat 19 August 2013, 12:36 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON