URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2017, 15:37

Un supravieţuitor al Holocaustului, deportat din Oradea la Auschwitz, dirijează la Filarmonică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat din Oradea are, pentru concertul de joi, un invitat special. Este vorba despre dirijorul Ladislau Rooth, născut într-o familie de evrei din Satu Mare, care s-a mutat la Oradea. În 1944, dirijorul şi familia lui au fost înghesuiţi în ghetoul din inima oraşului şi ulterior deportaţi la Auschwitz.

Cântece de dragoste

Ladislau Rooth se află pentru prima oară, în concert, la Oradea. Joi, de la ora 19, acesta va dirija un spectacol denumit "Chanson D’Amour", cu selecţiuni din lucrări de Lehár F., J. Strauss, J-P-É. Martini, Kozma J., L. Bernstein, S. Yradier, A. Piazzolla, G. Gershwin, F. Mandel, J. Denwer, C. A. Bixio, L. Bakalov, Fr. Lay, J. Joplin, I. Iriarte, V. Rodriguez, L. M. Serrano. Soliştii invitaţi sunt soprana Nicoleta Colceiar şi tenorul Tiberiu Simu.

Prezent, miercuri, într-o conferinţă de presă la Filarmonica din Oradea, Ladislau Rooth şi-a prezentat, pe scurt cariera, arătând că a călătorit prin toată lumea. Are, însă, legături strânse cu Oradea. Deşi s-a născut la Satu Mare, familia lui s-a mutat în Oradea, unde în 1944 au fost mutaţi – la ordinele naziştilor şi cu ajutorul guvernului colaboraţionist maghiar - în ghetoul împrejumit pe câteva străzi în jurul Sinagogii Mari.

La muncă forţată

De acolo - şi-a amintit Ladislau Rooth - trei amici de-ai lui au reuşit să scape ieşind în afara ghetoului prin canalele subterane. În schimb, dirijorul, care pe atunci avea 24 de ani, a fost deportat alături de membrii familiei sale spre Auschwitz cu trenurile care au plecat din actualul Parc Bălcescu.

Mama sa a pierit imediat la sosirea în lagăr. Rooth împreună cu tatăl lui au fost transferaţi în lagăre de muncă forţată din Austria, la Melk şi Ebensee, care ţineau de lagărul de concentrare Mauthausen. Amândoi au supravieţuit, fiind eliberaţi la Ebensee de către armata americană. După eliberare şi-a reluat şi a absolvit studiile de compoziţie, orchestraţie şi dirijat la Academia de muzică "Liszt Ferenc" din Budapesta.

Dirijor prin lume

Întors în România s-a stabilit la Timişoara, fiind angajat în 1947 corepetitor la Opera de Stat din Timişoara, de curând înfiinţată.

În 1949 este titularizat dirijor la Opera timişoreană şi debutează totodată la Filarmonică. Până în anul 1958 a asimilat 35 de titluri de operă, balet şi operetă însumând 734 de spectacole. În 1960 s-a stabilit în Israel şi activează din acelaşi an la Opera israeliană apoi la Orchestra Radiodifuziunii din Jerusalim şi la Filarmonica din Tel Aviv.

În 1965 el a devenit dirijorul Corului "Tzadikov" din Jaffa, post pe care l-a ocupat până la finele anilor 1970. A predat arta dirijatului la Academia de muzică şi balet din Ierusalim. Printre studenţii săi s-a numărat compozitoarea Nurit Hirsh.

A dirijat în Africa de Sud, a colaborat cu Radiodifuziunea daneză la Copenhaga, iar în anul 1970 a dirijat o stagiune la "Landestheater" din Salzburg.

Timp de 11 ani a fost dirijor la Opera din Mexic, iar în anii 1985 şi 1987 a lucrat ca dirijor în Statele Unite. După 1989 a reluat contactele cu România colaborând cu Opera şi Filarmonica din Timişoara, apoi şi cu operele din Braşov şi Bucureşti.

Una dintre activităţile favorite ale maestrului în ultimele decenii este promovarea folclorului israelian şi transpunerea unor piese scrise pentru cor, voce şi pian la ansambluri vocal-instrumentale mai mari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON