URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2011, 20:46

Trei cărţi într-o singură lansare: într-o sală plină de PDL-işti şi oameni de cultură, Mircea Bradu a lansat o monografie a Bihorului în trei volume (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul şi prietenii

Realizate de echipe de autori distincte şi apărute - o premieră! - sub semnul a două edituri (Arca şi a Universităţii), cele trei volume ale noii monografii a judeţului Bihor coordonate de Mircea Bradu au fost lansate luni după-amiază în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle (instituţia condusă de acesta asigurând grosul finanţării), prefectului Gavrilă Ghilea şi subprefectului Adelina Coste, dar şi a unui mare număr de activişti ai PDL Bihor, între care Traian Abrudan (directorul APIA), Nicu Hoduţ (directorul ITM), Mişu Jan Manolescu (rectorul Universităţii private Agora), Lucian Silaghi (şeful Direcţiei de Cultură), Ionel Avrigeanu şi Mihai Todericiu (consilieri judeţeni), Ioan Mărcuş (primarul comunei Sântandrei).

Au fost prezenţi, de asemenea, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, Felix Koppelman, şeful comunităţii evreieşti, precum şi preoţi ortodocşi, ca de pildă Gheorghe Nemeş, fostul paroh al Bisericii Albastre, dar şi numeroşi oameni de cultură, cum sunt Elisabeta Pop (fost secretar literar al Teatrului), Aurel Chiriac (directorul Muzeului Ţării Crişurilor), Ligia Mirişan (directoarea Bibliotecii Judeţene), Barbu Ştefănescu (prorectorul Universităţii), Cornel Antal (rectorul Universităţii), Augustin Ţărău şi Gabriel Moisa (istorici), etnograful Crăciun Parasca, muzicianul Florian Chelu, interpreta de muzică populară Florica Bradu (prima soţie a lui Mircea Bradu) etc.

Toate coclaurile, 350.000 de poze

După ce şeful CJ şi prefectul i-au omagiat ambiţia de a scoate noua monografie a judeţului, Mircea Bradu a mulţumit echipelor de colaboratori care l-au ajutat să culeagă şi să pună în ordine, până la "bun de tipar", imensul material cules atât în biblioteci, cât şi pe teren. "Au fost bătute cu maşina toate cătunele din judeţ şi au fost fotografiate toate edificiile importante. S-au făcut peste 350.000 de fotografii, care vor fi puse la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru a servi la promovarea Bihorului", a spus Mircea Bradu.

O prezentare a lucrării propriu-zise nu a făcut nimeni la lansarea celor trei volume, ci doar scurte referiri fie la importanţa noii monografii, fie la culisele realizării acesteia, fiind cazul scurtelor "speech-uri" ale oenologului Dorin Popa, istoricului Aurel Chiriac şi geografului Gheorghe Măhăra.

Două monografii şi un "denunţ"

Noua monografie a judeţului Bihor este structurată, deocamdată, în trei volume. Cel dintâi tratează "cadrul natural, societatea şi civilizaţia" locală, tratând aspecte istorice, arhitecturale şi confesionale, precum şi istoria învăţământului, a instituţiilor culturale, a aşezămintelor sanitare şi a sportului bihorean. Al doilea volum, dedicat "satului bihorean", prezintă portul popular şi tradiţiilor celor mai importante etnii, începând cu cea maghiară şi până la cea a ţiganilor, cu scurte rezumate în ungureşte şi în engleză.

În fine, cel de-al treilea volum, şi cel mai discutabil, este un dicţionar al "oamenilor din Bihor", prezenţa multor nume fiind pe deplin justificată, dar a la fel de multora nu. În acest volum, de pildă, sunt remarcaţi "jurnalişti" care s-au evidenţiat prin câştigarea Cupei Presei la tir, fraţii Ioan şi Viorel Micula nu sunt prezentaţi distinct, ca doi oameni, ci ca un cuplu de siamezi (nu de simpli gemeni), iar o mulţime de persoane sunt definite nu prin ceea ce au creat, ci prin titlurile pe care şi le-au procurat, fiind imortalizaţi pentru meritul de a fi absolvit fulgerător chiar şi trei facultăţi şi patru masterate dintre cele mai diferite în doar câţiva ani. Ce-i drept, însă, şi de aceştia e plin Bihorul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
verde crud
pacat ca s-a(se)asociat(asociaza)cu PD-L!
Postat 20 Decembrie 2011, 09:37 de dante
parveniti
Ce mare istoric e Augustin Tarau! S-au ingramadit toti talentatii! Se stie ca Bradu plateste bine.
Postat 19 Decembrie 2011, 23:41 de Cristian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON