URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2013, 16:36

S-a decis: Grădina Zoologică se deschide pe 27 mai (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că Grădina Zoologică va fi deschisă, luni, 27 mai, de la ora 9.

Grădină de 4,5 milioane euro

Zoo se va deschide la doi ani şi jumătate de la începerea lucrărilor de reamenajare (decembrie 2010) după o investiţie în valoare de 19.445.238 de lei cu TVA, adică aproximativ 4,5 milioane de euro. Cea mai mare parte a sumei, adică 75%, a fost asigurată de Ministerul Mediului şi Pădurilor în timp ce 25% din costuri au fost asigurate de municipalitate.

În primul rând, lucrările, adjudecate de asocierea MBS Group şi Dan&Dan, au însemnat extinerea grădinii de la 3,5 hectare la 7,5 hectare şi amenajarea a 42 de amplasamente, adică ţarcuri, pentru animale şi păsări.

De asemenea, au fost reabilitate reţeaua de alimentare cu energie electrică, de alimentare cu apă şi cea de încălzire, care are ca soluţie de rezervă alimentarea cu gaz pentru menţinerea unor temperaturi controlate în cazul speciilor tropicale, reptilelor, păsărilor şi speciilor de maimuţe.

La noul Zoo au fost ridicate şi mai multe clădiri, printre care şi vivarii cu peşti, păsări şi reptile, un cabinet veterinar, clădiri administrative, dar şi un spaţiu pentru carantină. În plus, în mijlocul grădinii, lângă Capela Rheday, a fost ridicat un imobil care va servi drept un mic restaurant cu terasă şi amenajat un spaţiu de joacă pentru copii. "Atât pentru restaurantul din grădină, cât şi pentru micul magazin de suveniruri de la intrare licitaţia a fost câştigată de firma King Art. Au fost două licitaţii diferite", a declarat Liviu Andrica, precizând că speră ca restaurantul să funcţioneze până pe 1 iunie.

Peste 400 de animale

Potrivit administratorului Bimbo Tibor, Grădina Zoologică Oradea este populată cu peste 400 de animale din 118 specii. Unele dintre acestea sunt cele din vechiul Zoo - cai, urşi, lei -, iar altele au fost primite prin donaţie din Nyiregyhaza şi Debrecen. Printre noutăţi se numără două antilope, un berbec cu coadă, doi canguri, un râs, doi caimani, doi babuini, 12 papagali de diferite specii, patru lemurieni, un raton, două maimuţe saguin (cu urechi de mătase).

Deocamdată, gradul de ocupare a grădinii este de 75%, însă, potrivit reprezentanţilor ADP, Zoo urmează să mai primească din Ungaria o zebră, o cămilă cu două cocoaşe, un leopard, un babuin, un tigru şi un cerb carpatin. Pe aleile şi în clădirile noii investiţii funcţionează un sistem de supraveghere video, iar administraţia a ales să monteze şi un sistem de sonorizare.

Gratuit la început de iunie

Conducerea ADP a anunţat că, pe 1 şi 2 iunie, copiii şi tinerii cu vârste de până la 18 ani pot să intre gratuit la Zoo. În celelalte zile, tarifele valabile sunt: 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru elevi, studenţi la zi şi pensionari, 4 lei/persoană pentru grupuri de minim 15 copii, elevi ori studenţi, respectiv 8 lei/persoană în cazul grupurilor de 15 adulţi. De asemenea, începând de luni va funcţiona şi pachetul familial, adică în valoare de 20 lei pentru mama, tata şi un copil, respectiv 25 lei pentru părinţi şi doi copii. Grădina va fi deschisă în fiecare zi între orele 9 şi 19.

Inaugurarea Grădinii Zoologice a fost iniţial preconizată pentru 1 mai, însă municipalitatea nu recepţionase încă lucrările realizate asocierea MBS Group şi Dan&Dan. "Lucrările au fost, între timp, recepţionate, după ce firma a remediat unele probleme la ţarcurile de cai, la intrarea în grădină şi la ţarcurile urşilor", a declarat Liviu Andrica.

Întrebat de ce a ales tocmai o zi de luni pentru a inaugura Grădina Zoologică, Andrica a susţinut că în aceste zile se fac ultimele pregătiri pentru deschidere, precum tunderea ierbii şi că acestea nu puteau fi finalizate până în acest weekend. "De asemenea, avem şi noi nevoie de câteva zile de acomodare. Dacă deschidem luni, până pe 1 iunie avem şi noi timp să ne intrăm în ritm", a precizat directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Nationalism de prost gust...
Pacat ca nu reusim sa depasim impasul asta nenorocit... Chiar trebuie sa ne \"zgaraie\" pe ochi fiecare inscriptie in limba maghiara? Pe de alta parte, aud aceleasi stereotipuri si din cealalta parta. Mi-e lehamite de \"pitecantropii\" din fiecare natie... poate facem cumva sa ii cazam in locurile disponibile la gradina si sa-i prezentam copiilor nostri ca pe niste relicve triste ale ultimelor 2 secole...
Postat 24 Mai 2013, 16:07 de Herlea
curiozitate
Daca animale nu sunt destule , oare cati paduchi ai actualei administratii vor participa la inaugurare ????? Culmea absurdului : sa inaugureze paduchii o gradina zoologica !!! Suntem unici, de neegalat.
Postat 24 Mai 2013, 16:03 de Raspandacul
@Adorjan
Adorjan, ai dreptate in legatura ca traim in prezent, doar viitorul depinde de prezent, si daca in prezent la cativa ii doare ca pe langa limba oficiala romana (nu in loc, ci pe langa!!!) mai vede si afisuri in limba minoritatii atunci ce putem astepta de viitor. Da, observatia ca lipseste afisul si in limba engleza, e drept, da nu in locul afisului maghiar ci pe langa. Daca in prezent conducerea orasului nu respecta nici un pic minoritatea maghiara vezi parcul Olosig, atunci in viitor nu mai ramane nici un pic ce sa ne aminteasca de frumusetea ecestui oras...MULTICULTURAL. Chiar de aceea am adus exemplul cu Hajduszoboszlo...
Postat 24 Mai 2013, 14:14 de Csaba
@Csaba
Csabi, nu sunt biserici romanesti mai vechi de 200 de ani pentru ca romanii nu aveau voie pe atunci sa le faca din piatra. Asa ca mai usor cu antiromanismul si ceilalti cu antimaghiarismul. Nu traim in trecut, ci in prezent si suntem toti in aceeasi situatie, asa ca sa traim impreuna ca sa ne fie bine noua, nu hotilor care ne fura si care nu au natie si tara. Treziti-va! Cred ca nu e om in ardeal sa nu aiba prieteni si de alta etnie. Deci se poate.
Postat 24 Mai 2013, 12:47 de Adorjan
Pt cel cu "Panourile"
Prietene .. de la ce am scris eu , pana la ajunge sa zici ca sunt frustrat e cale lunga. Daca vreau sa invat o alta limba decat engleza , ma apuc sa citesc carti, meditati , etc. Nu invat maghiara citind panouri . Ai o mentalitate de clasa 4-a. In Oradea sunt turisti si austrieci, nemti , britanici chiar ..etc. Nu cred ca sunt obligati sa stie maghiara , ca sa stie ce fel de animale sunt in cusca , sau sa stie orarul gradinii zoologice care e scris doar in romana si maghiara. Asa ca mai gandeste-te odata !
Postat 24 Mai 2013, 11:51 de OradeaN
@ roman oradean
Daca te gandesti asa, suta la suta ca nu esti oradean, poate tu ai nascut aici, ca vo dus Ceausescu cu tractoru, doar parinti tai probabil sunt din alte parte... Poti sa-mi spui tu ce vrei, dovezile sunt clare, stiu ----stiu Menumorut, adica Menmarot, .... Mihai Viteazu a plecat pe langa Oradea, etc. Sa fie clar si puteti sa-mi spuneti ****, prost etc... si voi simtiti acest lucru ca am dreptate, Nu aveti un personaj istoric recunoscut care s-a nascut in acest oras, nu aveti o biserica mai veche de 200 de ani in acest oras, sti este in magheara un proverb, "fara radacina va sufla vantul" din fericire acuma va sufla in Spania, Italia, etc. Pe mine nu ma deranjeaza niciodata un afis indiferent in ce limba e scrisa, nu ma deranjeaza steagurile altor tari etc. Intr-o zi mai pot sa astept ca si Capela Rheday sa rebotezeasca Mihai Viteazul. :))) Esti rasul lumii.... :)))
Postat 24 Mai 2013, 10:23 de Csaba
avem o gradina zoo frumoasa
D-lor de ce sunteti rai? Sa ne bucuram ca in sfarsit avem o gradina zoo frumoasa . Eu nu am nimic cu nimeni dar recunosc ca traind aici impreuna cu maghiarii ne-am facut si dintre ei multi prieteni. Da, era bine daca scriau pe afise si in limba engleza , poate o sa scrie de acum in urma sesizarilor.
Postat 24 Mai 2013, 08:49 de ina
@Csaba
Bah oligofrenule,stai in banca ta de ciumpalac . Inainte sa trimiti tu pe altii ''la vatra familiei' pune mana si invata corect romaneste sa te poti exprima si face inteles de altii. Oradea este oras romanesc mestere ! Limba oficiala a tarii este limba romana ! Chiar daca sunteti 25% unguri, in Constitutie deocamdata CA ITI PLACE SAU NU exista o SINGURA LIMBA OFICIALA : limba ROMANA ! Nu zice nimeni sa nu o folositi si sa va pierdeti identitatea, dar prea vi-o luati in cap. Si cSABA bacsi, pune mana si mai invata putina istorie, ca te bag sub masa daca vrei sa incepem cu cine si care a fost primul pe pamanturile Oradiei de astazi.
Postat 24 Mai 2013, 08:27 de roman oradean
Limba...limba
Dragi "prieteni" romani, chiar puteti sa-mi spuneti din ce cauza va deranjeaza afisele in limba maghiara?? In Hajduszoboszlo la strand de exemplu o gramada de afise sunt scrise si in limba Romana, chiar si angajeaza personal care stie bine sa vorbeasca limba voastra, interesant acolo nu-il deranjeaza pe nimeni limba romana, important e sa mergeti cat mai multi si sa va simtiti bine, sa lasati o gramada de bani, si sa reveniti... Si sa nu uitam ca in oradea va place nu va place traiesc in jur de 25% unguri, la care chiar pica bine sa mai vada cateva afisuri in limba lor natala in orasul lor fondat de stramosi acestora. p.s. La care nu ii place sa vada afisuri in Oradea in limba maghiara sa intrebe de la maicasa si tatasau une au nascut si sa muta inapoi la vatra familiei.
Postat 24 Mai 2013, 01:51 de Csaba
Zoo si limba maghiara
Pentru cel cu limba in plus/minus: Oricat de maghiarizat sau spalat pe creier esti, traiesti totusi in Romania, iar limba oficiala este LIMBA ROMANA. Indiferent ce altceva place muschiului tau. Iar daca vrei sa vezi maghiara, treci usurel granita. In Ungaria, limba oficiala este MAGHIARA. In Romania este limba ROMANA. Let's get the things straight.
Postat 23 Mai 2013, 20:51 de Bogdan
Zoo si limba maghiara
Doream sa adaug ca nu sunt impotriva limbii maghiare sau poporului maghiar, ci mi se pare normal sa se afiseze limba oficiala a unei tari, plus o limba de circulatie internationala, iar engleza este cea care ar fi trebuit atribuita categoriei. Avand experienta internationala si traind in strainatate, ceea ce se intampla in Oradea la acest capitol, mi se pare o gainarie de prost gust. Ar trebui sa mai iesiti prin lume.
Postat 23 Mai 2013, 20:49 de Bogdan
panourile....
Draga oradean de mai jos, eu vad ca pe panouri scrie in Romana si maghiara NU in maghiara! Deci daca aici e de discutat ceva ar fi doar lipsa limbii engleze. Nu te mai umfla in pene pe degeaba....Daca era dupa mine eu puneam maghiara si engleaza, ca doara nici tie nu ti strica o limba in + sa inveti, nu?:) oradean frustrat:)
Postat 23 Mai 2013, 20:40 de Oradean
panourile....
Draga oradean de mai jos, eu vad ca pe panouri scrie in Romana si maghiara NU in maghiara! Deci daca aici e de discutat ceva ar fi doar lipsa limbii engleze. Nu te mai umfla in pene pe degeaba....Daca era dupa mine eu puneam maghiara si engleaza, ca doara nici tie nu ti strica o limba in + sa inveti, nu?:) oradean frustrat:)
Postat 23 Mai 2013, 20:40 de Oradean
Zoo
Sunt de acord cu OradeaN. Afisele trebuiau in romana si engleza. Maghiara nu avea ce cauta in afise.
Postat 23 Mai 2013, 20:22 de Bogdan
LIMBA INTERNATIONALA
Pacat ca scrie pe toate chestiile ( panouri, indicatoare , la intrare etc ) in limba maghiara . Totusi , suntem in Romania si ar trebui sa scrie in romana si o limba internationala ( de preferat engleza ) . Un turist care nu e din Romania, sau ungaria ...ce sa inteleaga ?! Am ajuns sclavii ungurilor pentru orice donatie , sau niste bani marunti primiti. Pacat !
Postat 23 Mai 2013, 19:11 de OradeaN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON