URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2014, 10:54

O şansă păcii: Zeci de artişti au cântat în curtea fostei Garnizoane, în memoria victimelor de la Hiroshima şi Nagasaki (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al 20-lea an, artiştii orădeni au comemorat victimele bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, tragedie petrecută în urmă cu 69 de ani. La iniţiativa Rock Filarmonica Oradea, zeci de solişti şi trupe au cântat pentru pacea mondială, în concertul "Give Peace a Chance".

Deşi în anii trecuţi au cântat în curtea Palatului Baroc, care era sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, acum concertul s-a mutat în curtea fostei Garnizoane, viitor sediu al Muzeului. Astfel, porţile au fost larg deschise, iar în jurul scenei amplasate în faţa clădirii au fost puse zeci de scaune. Toate au fost ocupate, iar alţi numeroşi orădeni au stat în picioare ori pe băncile din jur.

Pe scenă au urcat pe rând grupurile Intermezzo, Day Night Confusion, Talentum, Fala Band, Miraj, Vivere, Meda Music şi Statuar, dar şi interpreţii Ambra şi Călin Pop, Lăcrimioara Deac, Alexandrina Chelu, Nagy Timea, Edina Bodor, Iuliana Chelu, Octavian Bud, Emil Sauciuc, Marian Filip, Mircia Covaci, Ady Moroşanu, Decebal Platon, Sergiu Nica, Alex. Stângu, Gaspari Robert, David Luke Michael Bryan, Florian Chelu Madeva, acesta din urmă fiind şi amfitrionul serii.

Ediţia a 20-a a concertului a fost şi una îmbunătăţită din punct de vedere tehnic: organizatorii au amplasat un ecran gigant pe care au rulat imagini din timpul recitalului şi un sistem de jocuri de lumini, dând o notă de dinamism evenimentului.

După trei ore de cântări, tradiţional deja, toţi artiştii au interpretat împreună celebra melodie a lui John Lenon, care a dat şi numele spectacolului-tradiţie al Oradiei.

Tot miercuri şi tot pentru a aduce tribut victimelor atacurilor cu bombe nucleare, Muzeul Ţării Crişurilor în colaborare cu Asociaţia Nipponica a organizat, în parcul fostei garnizoane, mai multe ateliere japoneze pentru copii coordonate de orădeanca Ramona Hagiwara, stabilită de 11 ani în Japonia, şi ajutată de cei doi copii ai ei, Yoan şi Tenri. Participanţii au învăţat să facă origami şi au învăţat despre caligrafia japoneză. Totodată, ei au putut vedea dansuri nipone, precum şi kimono-uri tradiţionale din mătase.

Concertul a fost organizat de Rock Filarmonica Oradea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Primăria Oradea şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON