URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2012, 18:32

Misterele Cetăţii: Mesajul secret al alegoriei din Sala cu Grifoni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Misterul stucaturilor (ornamente arhitectonice în relief pentru interiorul clădirilor) din Sala cu Grifoni, cea mai frumoasă încăpere din incinta Cetăţii, a fost dezlegat.

Inginerul constructor Mihai Ungureanu (foto dreapta), fost angajat al Administraţiei Cetăţii pe vremea Administraţiei Imobiliare Oradea, în prezent salariat la firmei Constructorul Sălard care lucrează la reabilitarea fortificaţiei, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că elemente ornamentale care împodobesc pereţii sălii în care căpitanii Cetăţii princiare îşi întâmpinau oaspeţii formează o alegorie.

Inginerul a descifrat mesajul acesteia pentru viceprimarul Mircea Mălan (foto stânga) venit să prezinte jurnaliştilor alături de reprezentanţii firmei Constructorul Sălard, şi cei ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, stadiul lucrărilor din Cetate.

"Sunt bogat!"

Mesajul imaginilor face trimitere la bogăţia, istoria, orgoliul şi invincibilitatea fortăreţei. "Stucatura de deasupra intrării reprezintă un coş plin cu fructe de toate felurile şi face trimitere la bogăţia Cetăţii: "Sunt bogat!". În imaginea imediat următoare leopardul ţinut în lanţ, animal de companie cum se putea vedea în acea vreme doar la marile curţi europene, face trimitere la rangul de cetate princiară: "Sunt nobil". De altfel, cerbii din următoarea stucatură reprezintă istoria fortăreţei pentru că fac trimitere la legenda privind descălecarea în Ardeal în timpul unei vânători, lucru întărit de imaginea imediat următoare care reprezintă un cal tătăresc scund şi rapid, cunoscut pe vremea aceea ca unul dintre cei mai iuţi din lume. Deci spune: "Îmi cunosc istoria"", a povestit Mihai Ungureanu.

"Sunt om bun"

Interpretate în cheie militară, simbolurile de pe pereţii sălii spun o poveste plină de mândrie despre tradiţia de luptători ai ocupanţilor Cetăţii, care capătă dimensiuni legendare.

Ultimele şi cele mai puternice figuri reprezintă animale mitologice şi sălbăticiuni. Pe peretele aflat chiar în faţa intrării, doi grifoni (monştri mitologici cu corp de leu, cu aripi, cap şi gheare de vultur şi cu urechi de cal) flanchează protector coroana cu cruce creştină.

"Cei doi grifoni care apără simbolurile statului vorbesc despre puterea acestuia: "Sunt bine apărat!". Mesajul este echilibrat în imaginea următoare de apariţia inorogului (animal fabulos imaginat sub forma unui cal cu un corn în frunte - nr), despre care se credea că îl pot vedea doar copiii şi fetele fecioare, şi vorbeşte despre sufletul primitor al ocupanţilor fortificaţiei: "Sunt om bun"", a declarat inginerul.

"Cine se pune cu mine?!"

Finalul poveştii nu este însă câtuşi de puţin amical. "Grifonul imens, cu două cozi, deci de două ori mai puternic, care domină peretele central, şi despre care bănuiesc că străjuia tronul căpitanului Cetăţii, vorbeşte clar despre puterea acestuia. "Cine are curaj să se pună cu mine?!", pare să spună acesta. De altfel, acest mesaj este întărit prin ultima figură din alegorie. Aici vedem elefantul lui Hanibal călărit de o siluetă îmbrăcată în uniforma husarului, care a reuşit să îi smulgă turbanul turcului şi este în continuu atac cu lancea ridicată şi agerimea dată de ochiul vulturului care îl însoţeşte", a povestit Ungureanu.

O intepretare "artistică"

Inginerul a afirmat că mesajul alegoriei i-a fost desluşit şi lui de un iniţiat în domeniu, prin 2003-2004, pe când lucra la Administraţia Cetăţii şi a însoţit un grup de turişti austrieci. "Unul dintre ei, când a văzut sala cu grifoni a zăbovit minute în şir cu ochii pe pereţi. Era foarte încântat de ceea ce a descoperit. La sfârşit mi-a mulţumit şi mi-a desluşit şi mie mesajul alegoriei. Am înţeles că omul era profesor în istoria artei la Universitatea din Viena", a mai spus constructorul.

Rămâne de văzut dacă şi alţi specialişti vor confirma interpretarea surprinzătoare a poveştii.

Grifoni pentru mirese

Sala cu Grifoni, botezată după stucaturile care o împodobesc, este situată chiar la intrarea în clădirea principală din incinta Cetăţii şi va fi folosită, conform planurilor municipalităţii, pentru oficiarea căsătoriilor civile după reabilitarea fortificaţiei.

Lucrările de reabilitare a Cetăţii au demarat în aprilie 2010 şi au ca termen de predare luna iunie 2015. Valoarea totală a finanţării se ridică la 36,7 milioane lei, din care asistenţa financiară rambursabilă se ridică la 28,7 milioane lei. Conform declaraţiei managerului de proiect, Dumitru Sim, în prezent firma Constructorul Sălard a ajuns la jumătatea lucrărilor, fapt care dă asigurări că termenul de predare al acestora va fi respectat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
se stie, dar unii nu recunosc
Calul fiind "tataresc scund si rapid" inseamna ca si calaretul era un tatar ,asa ca originea ungurilor este cunoscuta (dovedita chiar de fostii locuitori ai acestei cetati) ca tatara si ca de fapt le e rusine sa recunoasca adevarul. Chestia cu fino-ugrica, nu stim, europeni....pica. HA HA HA.
Postat 04 Iulie 2012, 19:42 de dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON