URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2015, 19:03

Bătaie la Cetate: Demonstraţiile de lupte medievale, pe placul orădenilor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi acum nu mai are nevoie să fie apărată cu săbii şi iatagane, în Cetatea Oradea s-a auzit sâmbătă scrâşnet de zale şi salve de tun. Războinici medievali s-au luptat sub ochii domniţelor îngrijorate şi doar cei mai agili au ieşit învingători.

În premieră, programul Toamnei Orădene cuprinde o serie de prezentări de arme şi armuri medievale, dar şi demonstraţii de lupte specifice, iar orădenilor le place ideea!

Programate să debuteze sâmbătă la ora 16, demonstraţiile de lupte medievale au început cu vreo 30 de minute mai târziu, dar orădenii nu s-au supărat, ci au căutat să se aşeze cât mai bine pe movila Cetăţii, astfel încât să vadă fiecare lovitură de sabie.

Tineri pletoşi şi bărboşi, membri ai Asociaţiei Paladinii de Terra Medies şi ai grupului de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana, s-au pregătit de luptă chiar în faţa lor, îmbrăcând cu atenţie echipamentul de protecţie. Nu de alta, dar urmau să se lupte de-adevăratelea... „Veţi vedea lupte reale, dar în siguranţă”, le-a spus orădenilor şi amfitrionul spectacolului.

Arbitraţi de otomani deghizaţi, luptătorii s-au duelat câte doi sau chiar câte trei, atunci când unul reuşea să-şi învingă adversarul, iar o luptă paralelă nu se încheiase. Cei mai mulţi spectatori au fost părinţi cu copii, care căscau câte  un „Oau” de fiecare dată când în aer flutura o sabie.

Demonstraţiile s-au încheiat după mai bine de o oră, bineînţeles, cu tot atâţia luptători câţi erau înainte de lupte.

Orădenii mai pot vedea luptele medievale şi duminică, cu începere de la ora 16. Reprezentanţii celor două asociaţii vor fi prezenţi în Cetate însă de la ora 10 dimineaţa, prezentându-le curioşilor armele medievale.

Tot duminică, de la ora 12.30 şi de la ora 15, la Teatrul de Vară din Cetate va avea loc un concert de muzică medievală şi renascentistă, susţinut de trupa Truverii. Accesul va fi liber pentru orice doritor.


Toamna Orădeană 2015
Program duminică, 4 octombrie

Întrecere sportivă – Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu (acces liber)

- ora 1000 – Cupa Toamna Orădeană 2015 la Înot, pentru elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiu

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

      - ora 1000 – Expoziție de desene ale copiilor despre Cetatea Oradea

Cetatea Oradea – Corp C (sălile Galeriei de Artă) (acces liber)

      - ora 1000 – Expoziție „Oradea în Carte Poștală Veche”

Cetatea Oradea – Corp A (Sala cu Grifoni) (acces liber)

      - ora 1000 – Expoziție „Arheologia Cetății Oradea”

Cetatea Oradea – Zona de curte lângă Biserica Romano Catolică

      - ora 1000 – Expoziție de păpuși gigant cu personaje regale

Cetatea Oradea – Deschiderea taberelor medievale și a atelierelor meșteșugărești (Asociația Paladinii de Terra Medies și Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana)

            - ora 1000 – Expoziție de arme și armuri, prezentarea costumației, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activități interactive cu publicul participant – inițierea în mânuirea armelor de luptă, lecții de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor, alte surprize

- ora 1000 – Expoziție de obiecte meșteșugărești, prezentarea tehnicii de lucru și realizare a acestora, activități interactive cu publicul participant – inițierea în realizarea obiectelor meșteșugărești sub îndrumarea meșterilor

            - ora 1030 – Spectacole de dansuri medievale și renascentiste, în interpretări și coregrafii proprii ale taberelor medievale

Cetatea Oradea – Zonele dedicate copiilor

            - ora 1100 – Ateliere de artă medievală și renascentistă, ateliere de jocuri teatrale, ateliere de jonglerie cu poiuri, face painting, etc. alte surprize realizate de Trupa Curtea Comedianților

Cetatea Oradea – Intrarea principală

            - ora 1030 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

            - ora 1100 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

            - ora 1100 – Spectacol de teatru pentru copii „Fata babei și fata moșului” susținut de Compania de Teatru COMOARA CU POVEȘTI Oradea (în limba română)

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

            - ora 1230 – Concert de muzică medievală și renascentistă, cântece despre sfinți, iubiri și fapte cavalerești PARS PEREGRINATIUM, susținut de Trupa TRUVERII

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

            - ora 1500 – Concert de muzică medievală și renascentistă CANTAR E TROBAR, trubadurilor din secolele XIII – XVI susținut de Trupa TRUVERII

Cetatea Oradea – Intrarea principală

            - ora 1600 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba maghiară, acces liber)

            - ora 1630 – Tur ghidat prin Cetatea Oradea (în limba română, acces liber)

Cetatea Oradea – Platoul principal, în fața scenei

- ora 1600 – Spectacolul demonstrativ de lupte medievale în cadrul unor scenete și legende medievale, lupte full contact în echipament medieval complet, cu lovituri reale în deplină siguranță

- ora 1700 – Prezentare și demonstrație de acrobație hipică cu cai frizieni

Cetatea Oradea – Corp J (Sala Multifuncțională Grota Roșie) (acces liber)

      - ora 1700 – Proiecție de film cu istoria Cetății Oradea, în limba maghiară

Cetatea Oradea – Teatrul de Vară (acces liber)

            - ora 1700 – Spectacol de farse medievale și commedia dell arte FARSELE MAESTRULUI PIERRE PATHELIN susținut de Compania de Teatru SKEPSIS Alba Iulia

Cetatea Oradea – Concert în aer liber (la scenă)

- ora 1730 – Concert în aer liber susținut de BORDO SARKANY

            - ora 1830 – Concert în aer liber susţinut de JOE BALOG & JAZZTODAY

            - ora 2000 – Concert în aer liber susţinut de O.N.E.

- ora 2040 – Spectacol de proiecție 3D

            - ora 2100 – Concert în aer liber susţinut de CRISTINA KISELEFF

            - ora 2130 – Concert în aer liber susţinut de HARA

Cetatea Oradea – Intrarea principală

- ora 1830 – Spectacol de jonglerii cu focul, susținut de Trupa FIRE DREAM

Citeşte pe această temă şi articolul: "Prima seară a Toamnei Orădene: proiecţii inedite cu istoria Cetăţii, concerte rock şi jonglerii cu focul (FOTO/VIDEO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Auleuuuuuu
...amu avem si retardati pe Bihoreanul!!!!De parca nu erau aia de la Primarie...!Auleuuuuuuuu!!!!!!!
Postat 06 Octombrie 2015, 06:49 de grigore
@ antic
Fiecare cu ce-l doare! In Oradea primaria face, oradenii platesc.. cam asa sta treaba. Vizavi de DN76 n-au decat navetistii care vin dinspre Beius sa se autosesizeze. Am avut guvernare PDL dar nu s-a facut nimic pentru acel drum, acum avem PSD si tot nu se face nimic asa ca nu stiu cat are legatura cu politicul si cat are cu hotia su prostia..
Postat 05 Octombrie 2015, 10:55 de User anonimizat
Erata
Evident aceea si nu aceia. Cu scuzele de rigoare!
Postat 05 Octombrie 2015, 09:54 de User anonimizat
Pai
asta cu evaziunea, nu e treaba ANAF-ului? Nu stiti cine e ANAF-ul? Sunt baietii aia smecheri, care iau cu asalt cate o placintarie si aresteaza nasii de pe tren, pentru a combate evaziunea, dar in schimb n-au nicio treaba cu aia care fac evaziune de zeci de milioane. Cat despre cei care vorba aceia, au n-au mingea trag la poarta, nimic nou sub soare. Sunt doar curios, care ar fi reactia lor daca PMO ar fi avut un obiectiv de investitie si l-ar fi manageriat in stilul consacrat de PSD pentru DF76. Ce e ciudat, ca simtul lor civic, foarte ascutit, lucru bun de altfel daca ar fi facut cu buna credinta, e total amortit in cazul in speta, Nici unul dintre "carcotasi", cu exeptia TDS care de altfel incerca sa acrediteze ideea ca Bolojan are parte din vina, nu si-au exercitat "calitatile"de vigilenti de serviciu.
Postat 05 Octombrie 2015, 09:52 de User anonimizat
carcotas
Tu ai tot timpul o remarca de facut la adresa primariei sau a lui Bolojan, deci lasa povestile. Si eu ti-am spus foarte civilizat ca esti prost...
Postat 05 Octombrie 2015, 08:25 de hateretards
@ h retardat
Eu am facut doar o remarca vizavi de un fapt. Nici o data nu l-am denigrat pe primar in schimb mi-am dat cu parerea intr-un mod civilizat (spre deosebire de tine) atunci cand lucrurile nu sunt asa cum ar trebui.
Postat 05 Octombrie 2015, 01:26 de User anonimizat
Doar carcotasi
@bihororadean: Tu esti prost de felul tau sau doar te faci? De cand poate primaria sa impuna preturile unui comerciant? S-a intamplat sa fiu anul trecut in Oravita chiar de zilele orasului si preturile erau cel putin ca si la noi, sau chiar mai mari, si este un oras foarte mic, deci nu mai abera pe aici ca nu impresionezi pe nimeni. Il denigrezi pe Bolojan cu orice ocazie, fara sa ai vreo dovada pentru afirmatiile tale. Ne demonstrezi si noua ca acei comercianti sunt apropiati primariei sau vomiti si tu pe aici ca si idiotul ala de TDS?
Postat 04 Octombrie 2015, 22:24 de hateretards
Evaziunea o vede cineva?
Toate bune si frumoase, cetatea arata minunat dar preturile sunt prohibitive: 3 lei un mic, 5 lei un suc la jumatate, 25 de lei un balon cu heliu pentru copii. Bonuri fiscale nu prea am vazut. Primaria se lauda ca vrea sa scape de imaginea de targ cu mici tarabagii si se pare ca a reusit dar se pune intrebarea: Toamna Oradeana e pentru oradeni sau pentru profitul comerciantilor apropiati primariei?
Postat 04 Octombrie 2015, 13:22 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON