URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2017, 16:40

A început Festum Varadinum: Trei săptămâni de concerte de muzică ușoară și clasică, evenimente culturale și religioase, teatru, film și programe dedicate tinerilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A început cea de-a 26-a ediţie a festivalului Festum Varadinum, care cuprinde peste 150 de evenimente, de la spectacole de teatru la proiecţii de filme,, expoziţii şi concerte. Evenimentele sunt destinate tuturor categoriilor de vârstă şi sunt organizate de 70 de organizaţii nonguvernamentale şi instituţii publice precum Teatrul Szigligeti, Revista Culturală Várad, Muzeul Ţării Crişurilor, Casa Darvas–La Roche sau Filarmonica de Stat.

Weekend în şanţul Cetăţii

Festivalul a debutat vineri cu o serie de concerte de muzică uşoară în cafenele din oraş. Sâmbătă s-a deschis cea de-a şasea ediţie a Festivalului European de Fotografie, organizat de către Asociaţia Euro Foto Art, iar de la ora 12 Muzeul Memorial Ady Endre a găzduit vernisajul expoziţiei dedicate memoriei lui Ferenc Puskás, fotbalistul maghiar de renume mondial, evenimentul fiind urmat de un meci de fotbal la care au participat echipele Episcopiei Catolice, Reformate, Teatrului Szigligeti, profesorilor din Bihor, respectiv a UDMR-ului. 

Duminică, tradiţionala sărbătoare de vară a orădenilor, Majalis, revine în Şanţul Cetăţii cu un program dedicat petrecăreţilor: de la ora 10 se dă startul concursurilor de gătit gulas, "asezonate" cu momente artistice susţinute de şcoli orădene. După-masa vor urca pe scenă dansatorii de la Unique Dance Studio, respectiv Tini Dance Center, urmaţi de cei mai în vogă artişti din Ungaria: Soulwave, Wellhello şi legendarul Szikora Róbert.

Un alt eveniment dedicat iubitorilor de muzică uşoară va avea loc în data de 13 mai, când de la ora 17 pe scena amenajată în faţa Teatrului vor urca cele mai îndrăgite trupe pop din anii `90: Hip Hop Boyz, V-tech, respectiv Kozsó. Invitaţii principali ai evenimentului vor fi trupa de muzică alternativă Magashegyi Underground, respectiv trupa Beatrice.

În focus: aniversări ale cultelor religioase

Programul oficial al ediţiei din anul acesta este dedicat atât aniversării a 825 de ani de la canonizarea Regelui Ladislau I, considerat întemeietorul oraşului, cât şi aniversării a 500 de ani de la Reforma religioasă protestantă.

Astfel, pe 14 mai va avea loc tradiţionala slujbă festivă şi procesiunea dedicată Sfântului Ladislau, care va porni de la Bazilica Romano Catolică spre Biserica Romano Catolică din Cetate.

Pe 20 mai va avea loc Festivalul Protestantismului Orădean, slujbele religioase şi programele culturale din cadrul acestei sărbători urmând să aibă loc tot în Cetate. Vor avea loc concursuri pentru liceeni, conferinţe, expoziţii şi prezentări ştiinţifice, toate dedicate memoriei întemeietorului oraşului.

Regal teatral

Teatrul Szigligeti îşi aşteaptă spectatorii cu o serie de spectacole susţinute de către trupe consacrate din ţară şi din Ungaria. Evenimentele teatrale din cadrul Festum Varadinum se deschid în data de 14 mai, de la ora 19, cu un spectacol de teatru-dans inspirat din opera lui Verdi, Traviata. La conceperea producţiei au colaborat doi coregrafi importanţi, Tamás Topolánszky, respectiv Fodor Zoltán, creându-se un spectacol nonverbal plin de emoţii.

De asemenea, Trupa Harag a Teatrului de Nord Satu Mare revine în Oradea cu o comedie shakespeariană regizată de regizorul, premiat UNITER, László Bocsárdi: "Comedia ororilor" se va juca în datele de 18 şi 19 mai, de la ora 19, în Sala Mare a teatrului, spectacolul beneficiind de supratitrare în limba română.

În cadrul programelor teatrale, vor mai urca pe scenă artiştii Teatrului Jókai din Békéscsaba, Teatrului Csokonai din Debreţin, respectiv Teatrului Gárdonyi Géza din Eger. 

Se deschide Muzeul!

Organizatorii mai anunţă şi o serie de expoziţii: pe 7 mai, de la ora 17 în Sinagoga Neologă va avea loc deschiderea expoziţiei fotografice dedicate memoriei evreilor din România, pe 8 mai, tot de la ora 17, Cetatea va găzdui expoziţia de picturi a Galeriei de Primăvară din Debreţin, iar o zi mai târziu, tot în Cetate şi tot de la ora 17, se va deschide expoziţia lui Vilmos Bölöni, artist plastic din Oradea.

Iubitorii muzicii clasice sunt invitaţi să participe la concertul Cvartetului Varadinum de muzică romantică, acesta fiind programat în data de 9 mai, de la ora 19, în Biserica Romano Catolică Olosig. Filarmonica de Stat Oradea participă cu trei concerte deosebite: joi şi vineri, 11 respectiv 12 mai, de la ora 19, au loc concertele inspirate din filmele de muzică, urmând ca în data de 18 mai să fie programat concertul simfonic condus de dirijorul moldovean Mihai Agafiţă.

În data de 18 mai, organizatorii Festum Varadinum spun că va avea loc deschiderea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, ocazie cu care fostul sediu al Garnizoanei va găzdui două expoziţii de artă vizuală temporare importante, una provenind din colecţia muzeului din Chişinău, cealaltă făcând parte din colecţia Muzeului Déry din Debreţin. Festivitatea va începe de la ora 17.

Zilele Filmului Maghiar

Tot în cadrul festivalului, amatorii de lungmetraje vor avea ocazia să vizioneze o selecţie a celor mai bune filme produse în ultimul deceniu în Ungaria, supratitrate în limba română.

Proiecţiile vor avea loc în Cinema Palace din Lotus Center, unde vor putea fi urmărite filmele: Intim – 8 mai, ora 17; Tragedia omului – 9 mai, ora 17; Blestemul mumiei – 11 mai, ora 17; Poligamy – 12 mai, ora 17; Antigone – 15 mai, ora 17; Ungaria sălbatică – 16 mai, ora 17; Copii neliniştiţi – 19 mai, ora 17. Intrarea se face pe baza unor invitaţii, care se găsesc în sediul UDMR de pe strada Independenţei.

Programul detaliat al întregului festival se regăseşte şi pe pagina de Facebook a evenimentului: facebook.com/varadinum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
? PMO finanteaza ?????
Da FESTIVALUL FILMULUI ROMANESC nu are loc, nu incape, nu....... ???? Festivalul asta oradean e numai pentru simpatizanti Hudmr? Ma uit pe GOOGLE EARTH si toate strazile oradeane apar pe hungureste , nicvoraba de denumirea romaneasca!! Ne maghiarizam si nu stim???? Si totusi nu se sesizeaza nimeni ca apar pe "goagal" denumirile strazilor doar in hungureste???
Postat 06 Mai 2017, 17:13 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON