URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2017, 20:17

„Vrem Justiţie, nu corupţie!”: 1.000 de orădeni au mărşăluit prin oraş, scandând împotriva Guvernului (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 1.000 de orădeni s-au strâns duminică seara în centrul oraşului, pentru a protesta împotriva intenţiei partidelor de la putere de a modifica legile justiţiei. La fel ca iarna trecută, oamenii au pornit, după o oră, într-un marş neplănuit, dar acceptat de Jandarmerie, făcând apel la concitadini să iasă din case.

La ora ora 19, ora anunţată de organizatori, în Piaţa Unirii erau circa 200 de persoane, dar apoi numărul acestora a sporit. Vorbind la o portavoce, Sebastian Duma, unul dintre liderii asociaţiei Oradea Civică, cea care a organizat manifestarea, le-a spus orădenilor despre dezideratele ONG-ului, şi anume "egalitate în faţa legii şi stat de drept", "o justiţie independentă şi imparţială" şi "o ţară fără baroni politici".

Duma le-a spus orădenilor că proiectele de modificare a Legilor Justiţiei sunt "de zece ori mai grave" decât ceea ce s-a întâmplat în februarie. "Atunci era vorba să scape Dragnea şi încă doi, trei de pe lângă el. Acum vor să desfiinţeze infracţiuni din Codul Penal, care i-ar putea viza pe ei şi pe acoliţii lor. Asta este definiţia statului mafiot, oameni buni! Dacă credeţi că asta nu ne va afecta vă înşelaţi amarnic!", a spus acesta.

În jurul orei 20, manifestanţii au pornit în marş, pe strada Traian Moşoiu spre Centrul Civic, strigând sloganuri antiguvernamentale, gen "PSD, ciuma roşie!", "Vrem justiţie, nu corupţie!", "Dragnea, nu fi trist, la Jilava au dentist".

Protestatarii vor să se întoarcă în centrul Oradiei pe strada Independenţei, unde se află sediul PSD Bihor, în faţa căruia intenţionează să se oprească şi să scandeze. Ei strigă - la fel ca la protestele din iarna trecută, care au scos în stradă până la 7.000 de orădeni - "Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", încercând să îi determine şi pe alţi concitadini să le ia exemplul.

Pe pancartele afişate apar mesaje ca "Fără penali în Parlament", "Noi contribuim şi voi furaţi", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta" sau "Jos Guvernul PSD".

Sunt manifestanţi de toate vârstele, sosiţi cu familiile: bătrâni, maturi, dar şi copii. Pe un banner gigantic, purtat de mai mulţi orădeni, scrie: "Sunteţi laşi, sunteţi corupţi, dar noi suntem tot mai mulţi". Printre protestatari se numără şi deputatul PNL Florica Cherecheş, precum şi consilierul judeţean al aceluiaşi partid, Sebastian Lascu.

Oamenii asociază PSD cu partidul comunist, iar unii dintre ei flutură, în afara tricolorului şi a steagului Uniunii Europene, şi drapelul american, spunând că Statele Unite au susţinut întotdeauna lupta împotriva corupţiei în România.

La ora 20.30, în faţa sediului PSD, protestatarii au huiduit şi au strigat în cor "PSD, ciuma roşie!" şi "Hoţii!". Unii dintre ei au plusat, comentând în gura mare "Atenţie la buzunare, suntem la PSD", în timp ce au pornit din nou, în marş, spre Piaţa Unirii. 

Pe parcursul deplasării nu s-au înregistrat incidente. Echipaje mobile ale Jandarmeriei şi ale Poliţiei au supravegheat constant protestul, însoţindu-i pe manifestanţi.

În jurul orei 20.45, marşul s-a încheiat, iar oamenii au început să se disperseze, mergând spre case. În Piaţa Unirii au mai rămas o parte dintre manifetsanţi, care comentează actualitatea, mulţumiţi că Oradea n-a fost tăcută în această seară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@bihorean
Guvernul "tehnocrat" condus de Cioloș ar putea să facă clar diferența. Parte din membrii respectivului guvern au format platforma 100, platformă de dialog care cred ca merită toată atenția. De asemenea, curajosul USR are mult potențial. Din păcate trusturile media, mai toate afiliate partidelor PSD_ALDE, nu ofera deloc vizibilitate acestora. Chiar mai mult, fac orice este posibil să-i dicrediteze sub orice formă, acoperind in mod dezonorant cu defăimări si minciuni meșteșugite.
Postat 06 Noiembrie 2017, 10:12 de KataldoR
@ KATALDO
Din comentariile de mai jos nu reiese ca autorii sustin psd-ul in schimb reiese ceea ce sustii si tu: tara asta a fost condusa doar de hoti de la revolutie incoace, indiferent ca s-au aflat in dreapta sau in stanga politica.. Toti au trecut pe la putere si din rau am dus-o tot mai rau. Da-ne un exemplu de politicieni/partid care ne pot scoate din mizeria in care ne balacarim de 28 de ani si o sa-l sustinem.
Postat 06 Noiembrie 2017, 09:45 de User anonimizat
#rezistența
Stimați comentatori...n-ați obosit tot așteptând ca sistemul de sănătate, cel al educației, domeniul infrastructurii în transporturi, investitiile în agricultură să fie tot timpul subfinanțate pentru că ceata asta de hoti ordinari pe care voi o sustineti au de îndeplinit alte planuri ticăloase, pentru slujirea perpetua a propriei lor bunăstări și atât? Adevărul crunt este că politicienii orbiți de putere duc țara asta de râpă în mod constant de la revolutia din 89, iar voi stați nepasători, vă doare-n cot. Până nu se va afunda tara asta într-o criză zdravănă si veti vedea că abia veți mai avea ce pune pe masă, voi nu o să vă treziți la realitate. Oameni buni, HOȚIA se plătește! Cine sprijină infractorii e nedemn să mai emită judecăți de valoare la adresa celor care dau dovadă de spirit civic, de inițiativă, a celor cărora chiar le pasă de țara asta!
Postat 06 Noiembrie 2017, 09:25 de KataldoR
@oradearosie
Buna intrebare! Cu cine? Cat despre birtinezul bolovan..... lasa'l sa treaca, ca trece vremea lui!
Postat 05 Noiembrie 2017, 22:33 de scortosul
CU CINE SA INLOCUIM CORUPTII DIN PSD? CU CORUPTII DIN PNL?
Bolojan isi scoate sustinatorii in strada. Cu steaguri USA. Ma intreb... ofiterii de legatura USA-Romania stiu ca toata conducerea Primariei Oradea a fost citata luna trecuta la DNA Oradea intr-un dosar in care inculpat este protejatul lui Ilie Bolojan CRISTIAN NOROCEL POPESCU? Informatie primita din ziarul ebihoreanul.ro sectiunea comentarii. CRISTIAN NOROCEL POPESCU fiind cel care in urma cu o luna demisiona din functia de Director General al Directiei Patrimoniul Imobiliar ca dupa cateva zile Bolojan sa zboare de urgenta la Oradea, sa il roage pe NOROCEL POPESCU sa vina pana la el in biroul primariei si dupa rugaminti repetate sa il convinga sa ramana Director al Directiei Patrimoniu Imobiliar desi in mod evident avea informatii de la servicii (cele romanesti, nu cele Americane) ca pe numele lui NOROCEL exista un dosar inca din anul 2016 iar acesta are calitate de INCULPAT nu martor sau suspect. Atunci va intreb domnule primar, PENTRU CINE SA IESIM IN STRADA? CU CINE SA INLOCUIM CORUPTII DIN PSD? CU CEI DIN PNL?
Postat 05 Noiembrie 2017, 21:16 de oradearosie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON